Γραπτός ΑΣΕΠ: Από πού και πώς θα προκύψουν οι χιλιάδες επιτηρητές

Με ταχύτατους ρυθμούς προχωράει το ΑΣΕΠ την προετοιμασία για τη διεξαγωγή του πρώτου πανελλήνιου γραπτού διαγωνισμού που, όπως ανακοίνωσε, θα πραγματοποιηθεί το πρώτο Σάββατο του Μαρτίου. Στον διαγωνισμό έχουν δηλώσει συμμετοχή 108.229 υποψήφιοι, ενώ για τις ανάγκες του διαγωνισμού θα λειτουργήσουν εξεταστικά κέντρα στις 43 από τις 74 Περιφερειακές Ενότητες της χώρας. 

Εκτός όμως των εξεταστικών κέντρων, το  ΑΣΕΠ, για την διεξαγωγή του διαγωνισμού, θα χρειαστεί και χιλιάδες επιτηρητές. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες του proson, για την «επιτήρηση» των 108.229 υποψηφίων θα χρειαστεί την ημέρα εκείνη να απασχοληθούν περίπου 12 με 15 χιλιάδες επιτηρητές.

Από πού όμως σκοπεύει η Αρχή να αντλήσει ένα τόσο μεγάλο όγκο κόσμου, που θα είναι πρόθυμος να εργαστεί για μία ημέρα μόνο;

Οι εκπαιδευτικοί θα… «βγάλουν το φίδι από την τρύπα»
Σύμφωνα με πληροφορίες του proson.gr, το ΑΣΕΠ θα αναζητήσει τους επιτηρητές που χρειάζεται, με τη βοήθεια του υπουργείου Παιδείας, στους κύκλους των «κακοπληρωμένων» εκπαιδευτικών.  
Πιο συγκεκριμένα, σύντομα, αναμένεται να εκδοθεί από το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, σχετική πρόσκληση, με την οποία θα καλούνται να δηλώσουν συμμετοχή οι εκπαιδευτικοί των σχολείων που επιθυμούν να συμμετέχουν ως επιτηρητές στις εξετάσεις του ΑΣΕΠ, το Σάββατο 4 Μαρτίου.

Στην οικεία πρόσκληση θα ξεκαθαρίζεται το ωράριο απασχόλησης που θα απαιτείται καθώς και η αποζημίωση που θα λάβουν όσοι εκπαιδευτικοί συμμετάσχουν στις διαδικασίες επιτήρησης. 

Πώς θα εξεταστούν οι υποψήφιοι
Οι υποψήφιοι που έχουν δηλώσει συμμετοχή στον πανελλήνιο γραπτό διαγωνισμό θα διαγωνιστούν σε δύο μόνο μαθήματα, με τη μέθοδο των ερωτήσεων πολλαπλών επιλογών, στα οποία θα κληθούν να απαντήσουν γραπτώς και οι απαντήσεις θα δοθούν σε ειδικά απαντητικά φύλλα.

Υπενθυμίζουμε ότι o διαγωνισμός θα περιλαμβάνει μόνο δύο ενότητες που θα χωρίζονται σε εξέταση γνώσεων (δείτε εδώ την ύλη του διαγωνισμού) και σε δοκιμασία δεξιοτήτων και εργασιακής αποτελεσματικότητας.

Συγκεκριμένα, ο πανελλήνιος γραπτός διαγωνισμός περιλαμβάνει τα εξής 2 μαθήματα/δοκιμασίες:

Εξέταση γνώσεων που αφορά στην αξιολόγηση γνώσεων γενικού περιεχομένου, που κρίνεται απαραίτητο ή χρήσιμο να έχουν οι υποψήφιοι για να ανταποκριθούν στα καθήκοντά τους.
Δοκιμασία δεξιοτήτων και εργασιακής αποτελεσματικότητας όπου θα περιλαμβάνει τρία είδη ερωτήσεων:
– Ερωτήσεις Αριθμητικού Συλλογισμού
– Ερωτήσεις Λεκτικού Συλλογισμού
– Ερωτήσεις Αξιολόγησης Υποθετικών Καταστάσεων

Μάλιστα, για την διευκόλυνση των υποψηφίων, το ΑΣΕΠ δημοσίευσε πριν από λίγες ημέρες εμπλουτισμένες οδηγίες και παραδείγματα από τη θεματολογία του διαγωνισμού. Τα παραδείγματα αυτά έχουν δημιουργήσει στους υποψηφίους αρκετά ερωτήματα, αφού δεν θυμίζουν σε κάτι τα «κλασικά» ερωτήματα των διαγωνισμών του ΑΣΕΠ. 

madata.gr