Guardian: Οι δυσκολίες δεν τελειώνουν για την Ελλάδα μετά τις 20 Αυγούστου
«Διαρκές καθαρτήριο» η συμφωνία της κυβέρνησης Τσίπρα – «Καμία άλλη κυβέρνηση στην Ευρώπη δεν θα είχε διαλέξει αυτό το δρόμο» επισημαίνει ο επικεφαλής του ελληνικού παρατηρητηρίου στο London School of Economic
«Οι τελευταίοι πόνοι για το ελληνικό δράμα διάσωσης αλλά οι δυσκολίες δεν έχουν ακόμα τελειώσει». Αυτό τον τίτλο επιλέγει η βρετανική εφημερίδα Guardian σε άρθρο της ανταποκρίτριας της στην Αθήνα για να περιγράψει ό,τι θα ξημερώσει την 2οη Αυγούστου.
Όπως επισημαίνεται στο άρθρο ο αγώνας της Αθήνας για να αποφύγει τη χρεοκοπία έστειλε την Ευρώπη σε αχαρτογράφητα νερά. «Από την αρχή η κρίση όχι μόνο αποκάλυψε τα λάθη της Ελλάδας αλά και τα ελαττώματα της ατελούς αρχιτεκτονικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης» αναφέρεται χαρακτηριστικά.
«Τα σημάδεια από την ελληνική κρίση παραμένουν βαθιά με αδύναμες τράπεζες, μεγάλα ληξιπρόθεσμα χρέη του κράτους, κανένα περιθώριο για δημόσιες δαπάνες και το υψηλότερο χρέος στην ΕΕ, της τάξης του 180% του ΑΕΠ» σημειώνεται, επίσης.
Αν και στο άρθο επισημαίνεται ότι «έχει αρχίσει να φαίνεται φως», συμπληρώνεται ότι «ο σκεπτικισμός παραμένει, όχι μόνο στο ΔΝΤ. Αν και η Αθήνα έχει κάνει σημαντική πρόοδο στη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος, έχει ακόμα να αντιμετωπίσει "συγκεκριμένα εξωτερικά και εγχώρια ρίσκα". Η πρόσφατη ελάφρυνση του χρέους έδωσε κάποια ελπίδα η οποία, όμως, μειώθηκε από "τις πολύ αισιόδοξες υποθέσεις για την ανάπτυξη του ΑΕΠ και τη δυνατότητα της ΕΛλάδα να έχει μεγάλατα πρωτογενή πλεονάσματα"».
Στη συνέχεια η συντάκτρια του Guardian παραθέτει τα στοιχεία που έχουν κάνει την Ελλάδα σκιά του προηγούμενου εαυτού της. Η οικονομία συρρικνώθηκε κατά 26%, ένα πέμπτο του εργατικού δυναμικού – 2/5 των νέων – έχουν μείνει άνεργοι ενώ περίπου 500.000 έχουν φύγει στο εξωτερικό κυρίως στα πιο πλούσια κράτη μέλη του ευρωπαϊκού νότου. «Και τα δύσκολα δεν έχουν τελειώσει ακόμα. Η αριστερή κυβέρνηση έχει υπουγράψει μια απίθανη σειρά φιλόδοξων στόχων. Η μεταμνημονιακή Ελλάδα έχει δεσμευθεί να παράγει πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 3,5% του ΑΕΠ μέχρι το 2022, ένας στόχος που έχει επιτευχθεί από ελάχιστες χώρες μετά το ’70, και 2,2% μέχρι το 2060» σημειώνεται στο άρθρο.
Ο επικεφαλής του ελληνικού παρατηρητηρίου στο London School of Economic, Κέβιν Φέδερστοουν χαρακτηρίζει τα μέτρα αυτά ως ένα «διαρκές καθαρτήριο». «Καμία άλλη κυβέρνηση στην Ευρώπη δεν θα είχε διαλέξει αυτό το δρόμο. Η Ελλάδα σώθηκε στη λογική να αποφευχθεί ο Αρμαγγεδών της εξόδου απο τη ζώνη του ευρώ αλλά ο τρόπος με τον οποίο σώθηκε είναι τόσο δυσανάλογος που δεν μπορεί να γίνεται λόγος για έξοδο από την κρίση».
Στο άρθρο υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα θα βρίσκεται υπό ενισχυμένη παρακολούθηση ενώ έρχεται περαιτέρω μείωση των συντάξεων. «Καμία προετοιμασία, όμως, δεν μπορεί να κρύψει το πόσο ευάλωτη είναι η χώρα στις αναταράξεις εκτός των συνόρων».
Η κρίση έχει διαρκέσει τόσο ώστε αρκετοί Έλληνες δεν μπορούν να θυμηθούν πώς ήταν «κανονικά» η χώρα τους ή πότε ήταν γεμάτες οι τσέπες τους με τη μεσαία τάξη να έχει χτυπηθεί περισσότερο από την αύξηση των φόρων έως και κατά 70%.
Πηγή: kritipress.gr