H ευλογιά χτύπησε τον Έβρο – 6.300 θανατώσεις ζώων

Ανησυχητικά φαίνεται να είναι τα μηνύματα που έρχονται από τους ελέγχους που διενεργούν οι κτηνίατροι στον Έβρο στην προσπάθειά τους να εντοπίσουν εστίες της ευλογιάς των αιγοπροβάτων. Σύμφωνα με την ΕΡΤ, έχουν περάσει 23 ημέρες από την εκδήλωση του πρώτου κρούσματος και τα αποτελέσματα αναφέρουν συνολικά 27 εστίες σε όλο το νομό (5 στο βόρειο, στην περιοχή του κάμπου Ορεστιάδας και 22 στο νότιο τμήμα, στην περιοχή Φερών), με δυο ακόμη ύποπτες περιπτώσεις να ανεβάζουν πιθανώς τον αριθμό στις 29 εστίες.

 
Στην περιοχή του βορείου Έβρου, ευτυχώς, όπως αναφέρει στην ΕΡΤ Ορεστιάδας ο προϊστάμενος των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης Νίκος Φωτεινιάς «ο ιός δεν έχει ξεφύγει από την ζώνη επιτήρησης ενώ στο νότιο Έβρο αυτό δυστυχώς έχει συμβεί.»
 
Όπως είπε, υπάρχει και μια υποψία στον δήμο Παγγαίου του νομού Καβάλας που προβληματίζει ιδιαίτερα σχετικά με το πώς εμφανίστηκε, εφόσον επιβεβαιωθεί ως κρούσμα. Μέχρι στιγμής έχουν θανατωθεί 6.300 ζώα στο νομό, 800 στην περιοχή Ορεστιάδας και 5.500 στην περιοχή Φερών.

«Δεν ξέρουμε πόσο ακόμη θα αυξηθεί τονίζει ο κ Φωτεινιάς ενόψει μάλιστα και της Αγροτικής Έκθεσης στις Φέρες κάτι που μας ανησυχεί ιδιαίτερα».
 
Ο προϊστάμενος των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών συνιστά στους κτηνοτρόφους μεγάλη προσοχή, όχι άσκοπες μετακινήσεις στα χωριά, όχι επισκέψεις σε άλλα κοπάδια και σχολαστικό καθαρισμό, ώστε να μην μεταδοθεί ο ιός. Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται, επίσης, όταν πηγαίνουν στην μονάδα τους. Θα πρέπει, όπως εξηγεί, να αφήνουν το αυτοκίνητο έξω από την κτηνοτροφική εγκατάσταση, όπως και το αυτοκίνητο που παραλαμβάνει το γάλα.
 
Με προσωπικό 6 κτηνιάτρων (5 στο νότιο Έβρο και 1 στον βόρειο ) οι έλεγχοι συνεχίζονται κανονικά. Υπάρχει διάθεση κτηνίατρων από διάφορα μέρη της χώρας να βοηθήσουν, όμως, πρόκειται για δύσκολους χειρισμούς και αποφάσεις, μπροστά στο φόβο μετάδοσης της ζωονόσου και σε άλλες περιοχές.