Η απειλή της μετάλλαξης Δέλτα – Ποια προνόμια έρχονται για τους εμβολιασμένους
Ανησυχία για τη μετάλλαξη Δέλτα, που θα γίνει κυρίαρχη στην Ευρώπη μέσα στον Αύγουστο.
Στην Ελλάδα έχουν ταυτοποιηθεί τουλάχιστον 29 κρούσματα της μετάλλαξης Δέλτα, με την Κρήτη, την Αττική και την Κόρινθο να βρίσκονται στο μικροσκόπιο των αρχών.
Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι οι ανεμβολίαστοι είναι αυτοί που κινδυνεύουν περισσότερο.
Χαρακτηριστική η τοποθέτηση του καθηγητή Κωνσταντίνου Συρίγου ο οποίος είναι διευθυντής της Γ’ παθολογικής κλινικής στο νοσοκομείο Σωτηρία. Μιλώντας στον ΣΚΑΪ εξήγησε ότι οι εμβολιασμένοι είτε δεν θα νοσήσουν γιατί σε ένα μεγάλο ποσοστό καλύπτονται από τον εμβολιασμό ή θα νοσήσουν ήπια.
«Είναι αρκετά ασφαλείς όσοι έχουν εμβολιαστεί. Νοσούν ελαφρά σίγουρα. Σίγουρα δεν χρειάζονται εντατική και δεν καταλήγουν και ακόμα δεν είμαστε σίγουροι για το να μεταδίδουν τον ιό» τόνισε.
Γεωργιάδης: Θα υπάρξουν τη Δευτέρα σχετικές ανακοινώσεις για κλειστούς χώρους
Ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης μίλησε στο «MEGA Σαββατοκύριακο» για τη μεγαλύτερη αστική ανάπτυξη που μετρά αντίστροφα από χθες (25/5) αλλά και τα προνόμια όλων όσοι έχουν εμβολιαστεί.
Επικρίνομαι όταν λέω κάτι πρώτος και τελικά εφαρμόζεται. Δεν υπάρχει ζήτημα προνομίων. Υπάρχει ζήτημα λογικής. Όταν αποφασίζεις να μην εμβολιάζεσαι κινδυνεύεις περισσότερο. Εφόσον εσύ έχεις αποφασίσει να μην εμβολιάζεσαι οφείλουμε να έχουμε μέτρα που θα σε προστατεύουν από την επιλογή σου. Δεν είναι ζήτημα προνομίων.
Θα υπάρξουν τη Δευτέρα σχετικές ανακοινώσεις για κλειστούς χώρους.
Ο εμβολιασμένος θα μπορεί να κινείται πιο ελεύθερα σε περισσότερους χώρους ιδιαίτερα το χειμώνα. Δεν θα υποχρεώσουμε κανέναν επιχειρηματία. Όταν όμως στο κλειστό χώρο θα μπαίνουν οι εμβολιασμένοι, οι επιχειρηματίες θα κινηθούν προς το συμφέρον τους. Αν στο εστιατόριο βρεθεί κρούσμα θα πρέπει να κλείσει. Δεν είναι ζήτημα διάκρισης. Ανάλογα με την επιλογή μας θα έχουμε συνέπειες. », ανέφερε.
«Αν ο ρυθμός διατηρηθεί όλο το καλοκαίρι θα παμέ καλά. Αν τα 4.300.000 γίνει 7 εκατομμύρια θα έχουμε φτάσει στο επίπεδο που θέλουμε. Δεν ξέρουμε όμως αν αυτός ο ρυθμός θα κρατηθεί. Το κίνημα του αντιεμβολιασμού δεν είναι μόνο ελληνικό φαινόμενο», πρόσθεσε.
Αντίστροφα, μετρά πλέον ο χρόνος, για τις ανακοινώσεις σχετικά με τα προνόμια που θα έχουν οι πλήρως εμβολιασμένους στη χώρα μας, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να ζητά λίγη υπομονή ακόμα. Σύμφωνα με όσα όπως αποκάλυψε ο Πρωθυπουργός, απαντώντας σε ερώτηση του ΑΝΤ1, η κυβέρνηση αναμένεται να φέρει πιο γρήγορα τις διευκολύνσεις για τους πλήρως εμβολιασμένους.
"Λίγη υπομονή μέχρι την επόμενη εβδομάδα. Από τη στιγμή που έχουμε φτάσει σε ένα επίπεδο πια που με μεγάλη προθυμία αυτοί που θέλουν να εμβολιαστούν, εμβολιάζονται, είναι βέβαιον ότι πρέπει να σκεφτούμε πιο έξυπνα, πιο δημιουργικά πώς θα προσεγγίσουμε συμπολίτες μας οι οποίοι μπορεί να μην έχουν πάρει ακόμα αυτή την απόφαση" ανέφερε ο πρωθυπουργός.
Τι εξετάζει η κυβέρνηση
Η κυβέρνηση έχει πάνω στο τραπέζι δύο δεδομένα, όπως αναφέρει ο ΑΝΤ1.
Το πρώτο είναι ότι δεν πρέπει να ξαναγίνει lockdown, δηλαδή να παραλύσουν ή να σταματούν οικονομικές δραστηριότητες και το δεύτερο ότι πρέπει να "δουλέψει" φέτος το καλοκαίρι ο τουρισμός με καλύτερους όρους και καλύτερες προϋποθέσεις από το 2020.
Το γαλλικό μοντέλο
Σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκου Πιερρακάκη, αφού ψηφιστεί και ο κανονισμός του Ψηφιακού Πιστοποιητικού, η κυβέρνηση θα μπορεί να το εντάξει σε μια σειρά από δραστηριότητες, πέραν της διευκόλυνσης στα ταξίδια και τις μετακινήσεις.
Έτσι, με βάση και το γαλλικό ψηφιακό διαβατήριο, το πιστοποιητικό εμβολιασμού θα μπορεί να επιδεικνύεται για την είσοδο πλήρως εμβολιασμένων, χωρίς περιορισμούς, σε συναυλίες και δρώμενα χωρητικότητας άνω των 1.000 ατόμων.
Επιπλέον, η συζήτηση προσανατολίζεται και στην ελεύθερη πρόσβαση των πλήρως εμβολιασμένων σε εσωτερικούς χώρους, όπως μπαρ, εστιατόρια, κέντρα διασκέδασης, αλλά και γυμναστήρια, ειδικά από τους φθινοπωρινούς μήνες και μετά…
Μοναδικό λοιπόν όπλο είναι ο εμβολιασμός.
Για τον λόγο αυτό η κυβέρνηση επιταχύνει τη συζήτηση για τις διευκολύνσεις που θα απολαμβάνουν οι πλήρως εμβολιασμένοι για να μπορέσει γρήγορα να χτίσει ένα επαρκές τείχος ανοσίας. Αυτή τη στιγμή μόλις το 39,4% του πληθυσμού πιάνει και τις δύο δόσεις του εμβολίου.
Την επομένη εβδομάδα, η κυβέρνηση θα ανακοινώσει "προνόμια", προκειμένου οι δύσπιστοι αλλά και όσοι αμελούν τον εμβολιασμό τους, να καταλάβουν ότι οι εμβολιασμένοι θα διευκολύνονται στην καθημερινότητά τους, καθώς θα αποτινάσσουν από πάνω τους όλες τις δεσμεύσεις και τους περιορισμούς που έχει επιβάλει η πανδημία.
Τα προνόμια
Πάντος από τη Δευτέρα 28 Ιουνίου εξαιρούνται οι πλήρως εμβολιασμένοι εργαζόμενοι από την υποχρέωση διενέργειας self test σε χώρους εργασίας και οι αθλούμενοι σε γυμναστήρια, 15 ημέρες μετά την ολοκλήρωση του εμβολιασμού (και της δεύτερης δόσης, εφόσον πρόκειται για εμβόλιο δύο δόσεων).
Τι έρχεται
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι πλήρως εμβολιασμένοι θα έχουν ελεύθερη πρόσβαση στους κλειστούς δημόσιους χώρους (χωρίς μάσκα), θα μπορούν να ταξιδεύουν ελεύθερα χωρίς να προσκομίζουν κάποιο τεστ, και θα έχουν ελεύθερη πρόσβαση σε θέατρα, σινεμά, ακροάματα και γενικότερα στους χώρους ψυχαγωγίας.
madata.gr