Η αποχώρηση του Oruc Reis και η προοπτική έναρξης διαλόγου με την Τουρκία
Θέμα αποστρατικοποίησης του Καστελόριζου έθεσε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, την ώρα που στο ακριτικό νησί βρισκόταν η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Παράλληλα, όμως, τόσο ο ίδιος όσο και ο υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, δήλωναν ανοικτοί σε διάλογο, αλλά με τον όρο ότι αυτός θα γίνει χωρίς προϋποθέσεις, γεγονός που σημαίνει ότι στο τραπέζι των συνομιλιών η Τουρκία θα θέσει όλη την γκάμα των ανυπόστατων διεκδικήσεων της σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο.
Από ελληνικής πλευράς, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλε από τη Θεσσαλονίκη σαφή μηνύματα τόσο στην Τουρκία όσο και στη διεθνή κοινότητα.
Ο πρωθυπουργός εξέφρασε την ικανοποίηση για την επιστροφή του ερευνητικού σκάφου Oruc Reis στο λιμάνι της Αττάλειας και τη μη ανανέωση της τουρκικής Navtex.
Επανέλαβε, δε, τη διάθεσή του για διάλογο με τη γειτονική χώρα, τονίζοντας ότι εναπόκειται στην Άγκυρα να προχωρήσει στην αποκλιμάκωση.
Συγκεκριμένα, ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε:
«Η επιστροφή του Oruc Reis στην Αττάλεια είναι ένα θετικό βήμα, ελπίζω να έχει και μια συνέχεια. Ουδέποτε κρύψαμε ότι θέλουμε να συζητήσουμε με την Τουρκία.
Απαγορεύονται όμως οι μονομερείς ενέργειες. Είναι προφανές πως αυτές οι ενέργειες πρέπει να σταματήσουν για να συζητήσουμε.
Αν έχουμε ενδείξεις αποκλιμάκωσης, πρώτος εγώ είμαι διατεθειμένος να κάτσω στο τραπέζι για συζητήσεις αποκλιμάκωσης».
Απέναντι από το Καστελόριζο ο Ακάρ
Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ επισκέφτηκε με σύσσωμη την ηγεσία του στρατεύματος, την περιφέρεια Κας (Αντίφελλος) της Αττάλειας, που βρίσκεται απέναντι από το Καστελόριζο – επίσκεψη που δεν ήταν προγραμματισμένη-, για εκδήλωση μνήμης ενός ταγματάρχη του Πυροβολικού.
Η κίνηση αυτή ερμηνεύτηκε από τον τουρκικό Τύπο ως «μήνυμα» στην Ελλάδα, αφού στο Καστελόριζο βρίσκεται σήμερα η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, στο πλαίσιο των εορτασμών της 77ης επετείου της απελευθέρωσης του νησιού.
NEW — Turkish Defense Minister Akar and high military command show up in Antalya’s Kas, directly across the tiny Greek island Kastellorizo where the Greek President will pay a visit today pic.twitter.com/LXaskyrkir
— Ragıp Soylu (@ragipsoylu) September 13, 2020
Σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους, ο Ακάρ είπε ότι η Τουρκία τάσσεται πάντα υπέρ του διαλόγου και μιας πολιτικής λύσης.
«Ανέκαθεν κάναμε ό,τι απαιτείται από τις καλές γειτονικές σχέσεις και αναμένουμε το ίδιο και από την άλλη πλευρά», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ζήτησε αποστρατιωτικοποίηση του Καστελόριζου
Ο Ακάρ προχώρησε και σε νέα προκλητική δήλωση, αναφερόμενος στο θέμα των «στρατιωτικοποιημένων ελληνικών νησιών» και ζήτησε «αποστρατιωτικοποίηση του Καστελόριζου».
Στρέφοντας τα βέλη του και κατά της Γαλλίας και του προέδρου της Εμανουέλ Μακρόν, δεν έκρυξε την ενόχλησή του από την αμυντική συνεργασία Ελλάδας-Γαλλίας, τονίζοντας πως η Γαλλία παρακινεί την Ελλάδα σε προκλητικές ενέργειες.
«Ο αγώνας των εξοπλιστικών έχει ξεκινήσει. Με αυτό τον τρόπο, η Γαλλία παρακινεί την Ελλάδα σε προκλητικές ενέργειες. Η ένταση δεν βοηθάει κανέναν και ειδικά την Ελλάδα. Υπάρχει προκλητική προσέγγιση, ειδικά υπό την ηγεσία και καθοδήγηση του Μακρόν, ο οποίος ενθαρρύνει τον εξοπλισμό. Η Ελλάδα βλάπτει την ειρήνη, κάθε φορά που κάνει ασκήσεις με άλλες χώρες, οι οποίες δεν έχουν καμία σχέση με τα ζητήματά μας», σημείωσε.
Τσαβούσογλου: Διάλογος χωρίς προϋποθέσεις
Ο Τούρκος ΥΠΕΞ, από την πλευρά του, επανέλαβε σήμερα ότι η Άγκυρα είναι ανοιχτή στο διάλογο, αλλά χωρίς καμία προϋπόθεση.
«Αν κάποιοι θέτουν προϋποθέσεις στην Τουρκία, έχουμε κι εμείς προϋποθέσεις και αυτές οι προϋποθέσεις θα πρέπει να εκπληρωθούν», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου.
Ο Τσαβούσογλου δεν έδωσε καμία διευκρίνιση, επαναλαμβάνοντας μόνο ότι, στην ιδανική περίπτωση, οι συνομιλίες θα πρέπει να ξεκινήσουν χωρίς προϋποθέσεις.
Εμπρηστικό δημοσίευμα φιλοκυβερνητικής εφημερίδας
«Νέα βαριά πρόκληση από την Ελλάδα» χαρακτηρίζει την επίσκεψη της κ. Σακελλαροπούλου η φιλοκυβερνητική τουρκική εφημερίδα Yeni Safak.
Μάλιστα, η τουρκική εφημερίδα υποστηρίζει πως το Καστελόριζο είναι ένα νησί που κανονικά δεν θα έπρεπε καν να πετάξει από πάνω στρατιωτικό αεροπλάνο.
«Η πρόεδρος θα πάει με στρατιωτικό ελικόπτερο και θα τη συνοδεύουν F-16» αναφέρει η εφημερίδα.
Στην Αττάλεια το Oruc Reis
Στην Αττάλεια έφτασε το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Oruc Reis, το οποίο από τις αρχές Αυγούστου βρίσκεται στην Ανατολική Μεσόγειο ανεβάζοντας το «θερμόμετρο» της έντασης μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας στο… κόκκινο.
Τελικώς η παράνομη τουρκική Navtex για το Oruc Reis -που είχε εκδοθεί στις 31 Αυγούστου και αφορούσε τη χρονική περίοδο 2 έως 12 Σεπτεμβρίου- δεν ανανεώθηκε το Σάββατο.
Μάλιστα, χθες το βράδυ διπλασίασε την ταχύτητά του και χάραξε ρότα προς τις τουρκικές ακτές.
Όπως προκύπτει από τον διαδικτυακό τόπο Marine Traffic, που ιχνηλατεί δορυφορικά το στίγμα των πλοίων, ο Oruc Reis έχει φτάσει πλέον στην Αττάλεια.
Το ίδιο ισχύει και για τα δύο συνοδευτικά του σκάφη Ataman και Cengiz.
Η φιλοκυβερνητική εφημερίδα Yeni Safak υποστηρίζει ότι το Oruc Reis κάνει ένα «διάλειμμα» λόγω διαπραγματεύσεων που γίνονται στο ΝΑΤΟ.
Όπως υποστηρίζει η τουρκική εφημερίδα, το ερευνητικό σκάφος «μάζεψε τα καλώδια και ελλιμενίστηκε».
Mάλιστα, τονίζεται πως αρχικώς ήταν προγραμματισμένο να συνεχίσει τις έρευνές μέχρι τις 25 Σεπτεμβρίου, όταν και θα ολοκληρωνόταν η πρώτη φάση των εργασιών. ¨οπως αναφέρεται, απότα 15.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα βυθού που
Πιέσεις από ΕΕ και ΗΠΑ
Η Άγκυρα δέχεται το τελευταίο διάστημα έντονες διπλωματικές πιέσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις ΗΠΑ να σταματήσει τις προκλητικές ενέργειες και να επιστρέψει στο τραπέζι του διαλόγου με την Ελλάδα.
Στο τραπέζι της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου βρίσκεται ο κατάλογος κυρώσεων κατά της Τουρκίας.
Ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική, Ζοζέπ Μπορέλ, αναφέρει ότι οι ενέργειες κατά της Τουρκίας, θα συζητηθούν από τους ηγέτες στη Σύνοδο της 24ης Σεπτεμβρίου μετά την αποστολή πολεμικών πλοίων από την Τουρκία και τη Γαλλία στην Ανατολική Μεσόγειο.
«Οι εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, ανάμεσα στην Ελλάδα, την Τουρκία και την Κύπρο εξελίσσονται γεωμετρικά και υπάρχει σημαντικό ρίσκο διένεξης που είναι περισσότερη από λεκτική», δηλώνει ο Μπορέλ στους Financial Times.
Παράλληλα οι Financial Times αναφέρονται στα ονόματα Τούρκων αξιωματούχων που η κυπριακή κυβέρνηση έδωσε στις Βρυξέλλες, ώστε να περιληφθούν στον κατάλογο κυρώσεων για τις παράνομες γεωτρήσεις της Άγκυρας στην κυπριακή ΑΟΖ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι μόλις το βράδυ του Σαββάτου, ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο βρέθηκε στην Κύπρο και εξέφρασε για πολλοστή φορά την ανησυχία του για την ένταση που επικρατεί στην Ανατολική Μεσόγειο.
Μάλιστα, χαρακτήρισε έκνομες τις ενέργειες της Τουρκίας στην περιοχή.
Ο κ. Πομπέο υποστήριξε το δικαίωμα Κύπρου και Ελλάδας στην εκμετάλλευση των φυσικών πόρων εντός των ΑΟΖ, τονίζοντας τη θέση του για εξεύρεση λύσης μέσω της διπλωματικής οδού.
cnn.gr