Η Διάσκεψη για τη βιοποικιλότητα του ΟΗΕ (COP16) είναι μία ευκαιρία για την αναγέννηση της φύσης

Από τις 21 Οκτωβρίου, εκπρόσωποι κυβερνήσεων συναντώνται στη Διάσκεψη για τη βιοποικιλότητα του ΟΗΕ (COP16) στο Κάλι της Κολομβίας για δύο εβδομάδες, με στόχο να διαπραγματευτούν την εξέλιξη και την ανάπτυξη του παγκόσμιου πλαισίου για τη βιοποικιλότητα που συμφωνήθηκε στην COP15 το 2022. Αυτή η συμφωνία αποτελεί μια ευκαιρία για την προστασία και την αποκατάσταση οικοσυστημάτων, ιδιαίτερα αυτών με υψηλή σημασία, με δίκαιο και ισότιμο τρόπο, την επόμενη δεκαετία και προχωρώντας στο μέλλον.

Τι θα θεωρήσει η Greenpeace επιτυχή έκβαση της Διάσκεψης:

Εφαρμογή της δέσμευσης του Παγκόσμιου Πλαισίου για τη Βιοποικιλότητα του Kunming-Montreal για την παροχή 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων έως το 2025, και κάθε χρόνο μετά από αυτό, αύξηση σε 30 δισεκατομμύρια δολάρια έως το 2030. Άμεση πρόσβαση στη χρηματοδότηση για τους αυτόχθονες πληθυσμούς και τις τοπικές κοινότητες.
Ανάληψη δράσης από συνέργειες κλίματος-βιοποικιλότητας σε διεθνές και εθνικό επίπεδο, με βασικό μέτρο την προστασία της ακεραιότητας των οικοσυστημάτων.
Υλοποίηση της εφαρμογής των εθνικών στρατηγικών και σχεδίων για τη βιοποικιλότητα για την εφαρμογή του παγκόσμιου πλαισίου για τη βιοποικιλότητα.
Μηχανισμός για τη συνέχιση του προσδιορισμού των σημαντικών θαλάσσιων περιοχών.
Η An Lambrechts, επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Greenpeace στην COP16, δήλωσε: “Εδώ θα δούμε πόσο σοβαρές είναι οι κυβερνήσεις σχετικά με την επίλυση του προβλήματος της κρίσης της βιοποικιλότητας. Ήρθε η ώρα για όλους να ανοίξουν τα χαρτιά τους: θα δούμε ποιος κάνει πράξη τα λόγια του και ποιος εμποδίζει την πρόοδο”.

“Η COP16 είναι συνάντηση κρίσιμων αποφάσεων. Ο αγώνας μας κατά της κλιματικής κρίσης εξαρτάται από την προστασία της φύσης. Η κοινή δράση για τη βιοποικιλότητα και το κλίμα θα συμβάλει σε μεγάλο βαθμό στην προστασία των ανθρώπων και του πλανήτη, αλλά και την έγκαιρη υλοποίηση των συμφωνημένων οικονομικών δεσμεύσεων και των εθνικών σχεδίων. Η καθυστέρηση δεν είναι αποδεκτή. Οι κυβερνήσεις πρέπει να προσέλθουν στο Κάλι έτοιμες να υλοποιήσουν τα σχέδιά τους.”

Η Estefanía Gonzalez, αναπληρώτρια διευθύντρια εκστρατειών των γραφείων της Greenpeace σε Αργεντινή, Κολομβία και Χιλή, δήλωσε: “Η επείγουσα ανάγκη λήψης αποφασιστικών μέτρων για την αποκατάσταση των οικοσυστημάτων μας δεν μπορεί να υποτιμηθεί. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε περαιτέρω καθυστέρηση. Χρειαζόμαστε άμεσες και συγκεκριμένες δράσεις που θα διασφαλίζουν τη διατήρηση της φύσης και ένα βιώσιμο μέλλον για όλες τις γενιές. Η COP16 αποτελεί μια κρίσιμη ευκαιρία για τις κυβερνήσεις να αναλάβουν σταθερές και αποτελεσματικές δεσμεύσεις για την προστασία της βιοποικιλότητας και να τιμήσουν τις υποσχέσεις που δόθηκαν στην προηγούμενη COP. Τώρα περισσότερο από ποτέ, στην Κολομβία, μια από τις χώρες με τη μεγαλύτερη βιοποικιλότητα στον κόσμο, έχουμε την ευκαιρία να αναλάβουμε δράση για τη φύση, για τους ωκεανούς και για τους εαυτούς μας.”

Πίσω στα δικά μας, οι θετικές εξαγγελίες και δεσμεύσεις του Πρωθυπουργού για την προστασία της βιοποικιλότητας, δυστυχώς, μέχρι στιγμής δεν συνοδεύονται από τις αναγκαίες πράξεις. Όπως αναδεικνύει κοινή έκθεση 9 περιβαλλοντικών οργανώσεων για την κατάσταση των Θαλάσσιων Προστατευόμενων Περιοχών (ΘΠΠ) που πρόσφατα δόθηκε στη δημοσιότητα, η προστασία είναι κυρίως στα χαρτιά, καθώς στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων δεν έχουν ολοκληρωθεί τα απαραίτητα βήματα για τη διαμόρφωση, έγκριση, δημοσιοποίηση και εφαρμογή των αναγκαίων Προεδρικών Διαταγμάτων. Ταυτόχρονα, ο φορέας που είναι επιφορτισμένος με τη διαχείριση αυτών των περιοχών στερείται του απαραίτητου δυναμικού. Περιμένουμε λοιπόν από την ελληνική αντιπροσωπεία να προχωρήσει στις απαραίτητες δεσμεύσεις για την ανατροπή της κατάρρευσης της βιοποικιλότητας και – επιστρέφοντας – να αναλάβει άμεσα τις απαραίτητες πρωτοβουλίες για την υλοποίησή τους.

Πριν από την έναρξη της Διάσκεψης, ακτιβιστές της Greenpeace ξεδίπλωσαν ένα πανό ύψους 70 μέτρων με το μήνυμα “Δράση για τη φύση τώρα”, στην προσπάθεια να στείλουν ένα ισχυρό μήνυμα προς τις κυβερνήσεις για επείγουσα παγκόσμια δράση για την προστασία της βιοποικιλότητας, καθώς η γη αντιμετωπίζει μια κρίση μαζικής εξαφάνισης.