Οι δράσεις και τα οφέλη από τη λειτουργία της νέας Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων και ΧΥΤΥ Αμαρίου
Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η Εσπερίδα με θέμα: «Ολοκλήρωση της Μονάδας Επεξεργασίας απορριμμάτων (ΜΕΑ) και Χώρος Υγειονομικής Ταφής των Υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ) Αμαρίου».
Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε από τον Ενιαίο Σύνδεσμο Διαχείρισης Απορριμμάτων Κρήτης (ΕΣΔΑΚ) Εσπερίδα με θέμα: «Ολοκλήρωση της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) και Χώρος Υγειονομικής Ταφής των Υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ) Αμαρίου», η οποία πραγματοποιήθηκε την Κυριακή στις 23 Ιουλίου και ώρα 19:00 μ.μ., στην πλατεία Πολιτιστικού
Συλλόγου Αποστόλων.
Η Εσπερίδα διεξήχθη στην Πλατεία Πολιτιστικού Συλλόγου Αποστόλων όπου και παρουσιάστηκαν οι δράσεις και τα οφέλη από τη λειτουργία της νέας Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων και ΧΥΤΥ Αμαρίου, που είναι η πρώτη Μονάδα στη Κρήτη με διακριτή γραμμή Βιοαποβλήτων.
Παράλληλα, έγινε ενημέρωση για τις δράσεις χωριστής συλλογής και επεξεργασίας των Βιοαποβλήτων και άλλων ρευμάτων αποβλήτων, ενώ πραγματοποιήθηκε ξενάγηση των παρευρισκόμενων στη Μονάδα με σκοπό να παρουσιαστούν τα οφέλη και οι τρόποι με τους οποίους συνεισφέρει η διακριτή διαχείρισή των αποβλήτων στη ζωή των πολιτών και γενικότερα
στην κοινωνία ως πνοή μιας βιώσιμης και πράσινης ανάπτυξης.
Σκοπός της Εσπερίδας ήταν η ενημέρωση των συμμετεχόντων για την ολοκλήρωση των νέων εγκαταστάσεων της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) Αμαρίου, η οποία χρησιμοποιεί πρωτοποριακές τεχνολογίες επεξεργασίας απορριμμάτων καθώς πραγματοποιείται Βιολογική, Αερόβια, Θερμική και Μηχανική επεξεργασία. Ειδικοί και επιστήμονες μοιράστηκαν τις
γνώσεις τους και παρουσίασαν τις επιπτώσεις που αναμένεται να έχει η Μονάδα στο περιβάλλον και την κοινότητα.
Στο πλαίσιο της Εσπερίδας παρουσιάστηκαν στους συμμετέχοντες, οι υποδομές και τα αναμενόμενα αποτελέσματα από τη λειτουργία της νέας Μονάδας, ενώ πραγματοποιήθηκε ξενάγηση στις εγκαταστάσεις του έργου. Επιπροσθέτως, οι συμμετέχοντες είχαν τη δυνατότητα να απολαύσουν όλες τις δραστηριότητες που διενεργήθηκαν στο πλαίσιο του Amari Green Festival, το
οποίο ολοκληρώθηκε για όγδοη χρονιά. Μέσα από ένα πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων, όπως ξεναγήσεις, ημερίδες, δραστηριότητες για παιδιά, γαστρονομικά δρώμενα, καλλιτεχνικές παραστάσεις, κ.α., οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν και να διασκεδάσουν υπό το πρίσμα των βιώσιμων πρακτικών και της προστασίας του περιβάλλοντος.
Οι ξεναγήσεις προσέφεραν μια μοναδική ευκαιρία για τους συμμετέχοντες να εξερευνήσουν τις εγκαταστάσεις του έργου και να διαπιστώσουν από κοντά τη λειτουργία της νέας Μονάδας.
Το Amari Green Festival πρόσφερε μια πλούσια ποικιλία δραστηριοτήτων για όλους τους συμμετέχοντες. Οι ενδιαφερόμενοι είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν διαλέξεις και εκπαιδευτικά προγράμματα που εστίασαν στην προστασία του περιβάλλοντος και την αειφορία.
Επίσης, πραγματοποιήθηκαν δραστηριότητες για παιδιά, περιλαμβάνοντας παιχνίδια και εκπαιδευτικές εμπειρίες που προωθούν την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση.
Επιπλέον, οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν γαστρονομικά δρώμενα, όπου προωθήθηκαν τοπικά προϊόντα και υγιεινές διατροφικές επιλογές. Τέλος, καλλιτεχνικές παραστάσεις και μουσικές εκδηλώσεις προσέφεραν ψυχαγωγία και απασχόληση για τους επισκέπτες, δημιουργώντας ένα ευχάριστο και διασκεδαστικό περιβάλλον.
Συνολικά, οι συμμετέχοντες του Amari Green Festival είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν, να εξερευνήσουν και να απολαύσουν μια μοναδική εμπειρία που συνδύασε την προστασία του περιβάλλοντος με την ψυχαγωγία και την ανακάλυψη της τοπικής κουλτούρας και παράδοσης.
Ο Σύνδεσμος Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Κρήτης (ΕΣΔΑΚ) ιδρύθηκε τον Μάρτιο του 2000 με σκοπό να καλύπτει την ανάγκη διαχείρισης των απορριμμάτων που παράγονται από κάθε δήμο στους νομούς Ηρακλείου, Ρεθύμνου και Λασιθίου. Από τις αρχές του 2011 με την τροποποίηση της καταστατικής του πράξης (Αρ. Απόφαση 24797, ΦΕΚ 2147/Β/31-12-10), ο ΕΣΔΑΚ
λειτουργεί ως Οργανισμός Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦοΔΣΑ).
Ο ΕΣΔΑΚ συγκροτήθηκε εκφράζοντας τη συλλογική βούληση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για την αποτελεσματική διαχείριση των στερεών απορριμμάτων με κοινωνική αποδοχή και στόχο την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής στην Περιφέρεια Κρήτης.
Εν κατακλείδι, ο ΕΣΔΑΚ ανέλαβε την υλοποίηση του Περιφερειακού Σχεδιασμού Διαχείρισης Απορριμμάτων (Π.Ε.Σ.Δ.Α.) σε συνεργασία με τους Δήμους-Μέλη του και με τη σημαντική υποστήριξη της Περιφέρειας Κρήτης, επιτυγχάνοντας για τη χώρα μας τη μετάβαση από την εποχή του ΧΑΔΑ στην εποχή των σύγχρονων υποδομών διαχείρισης απορριμμάτων.