Οι επιπτώσεις της υπερθέρμανσης του πλανήτη – Το μοτίβο που είχαν προβλέψει οι ειδικοί
Τι είχαν προβλέψει οι ειδικοί για τις κλιματικές αλλαγές γι’ αυτό το καλοκαίρι – Ποια τα δακτυλικά αποτυπώματα της κλιματικής αλλαγής;
Οι ακραίες καταιγίδες και οι πυρκαγιές που προκαλούν καταστροφές σε ολόκληρο τον πλανήτη είναι «το πρόσωπο της αλλαγής του κλίματος», όπως επισημαίνει ο καθηγητής Μάικλ Μαν, ένας από τους κορυφαίους επιστήμονες για την κλιματική αλλαγή, προειδοποιώντας ότι πλέον οι επιπτώσεις της υπερθέρμανσης του πλανήτη τώρα «παίζουν σε πραγματικό χρόνο».
Η κλιματική αλλαγή προβλεπόταν από καιρό ότι θα αυξήσει τα ακραία καιρικά φαινόμενα και οι επιστήμονες είναι πλέον σίγουροι ότι αυτές οι προβλέψεις γίνονται πραγματικότητα. Οι επιστήμονες λένε ότι η υπερθέρμανση του πλανήτη έχει συμβάλει στις υψηλές θερμοκρασίες που πλήττουν την Ευρώπη για εβδομάδες.
Οι ακραίες καιρικές συνθήκες έχουν πλήξει όλη την Ευρώπη, από τον Αρκτικό Κύκλο μέχρι την Ελλάδα και από τη Βόρεια Αμερική μέχρι την Ιαπωνία.
«Αυτό είναι το πρόσωπο της κλιματικής αλλαγής», δηλώνει στον “Guardian” ο καθηγητής Μάικλ Μαν του Penn State University και ένας από τους κορυφαίους επιστήμονες του κλίματος στον κόσμο.
«Κυριολεκτικά δε θα είχαμε δει αυτά τα ακραία φαινόμενα χωρίς την αλλαγή του κλίματος», τονίζει. «Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής δεν είναι πλέον ανώδυνες», αναφέρει στον “Guardian”.
«Βλέπουμε να παίζουν σε πραγματικό χρόνο και αυτό που συμβαίνει αυτό το καλοκαίρι είναι ένα τέλειο παράδειγμα αυτής της εξέλιξης. Βλέπουμε τις προβλέψεις μας να γίνονται πραγματικότητα», λέει.
«Ως πολίτες του πλανήτη Γη, είναι πολύ δυσάρεστο να το βλέπουμε αυτό, καθώς σημαίνει ότι δεν έχουμε λάβει τα απαραίτητα μέτρα», προσθέτει. Η ταχεία επιστημονική αξιολόγηση του βορειοευρωπαϊκού καύσωνα έγινε από τον καθηγητή Γκερτ Γιαν φαν Όλντενμποργκ στο Βασιλικό Μετεωρολογικό Ινστιτούτο της Ολλανδίας και τους συνεργάτες του στο World Weather Attribution (WWA).
«Μπορούμε να δούμε τα δακτυλικά αποτυπώματα της αλλαγής του κλίματος στα τοπικά ακραία φαινόμενα», τονίζει ο καθηγητής Μαν.
Η αιτία του κακού
Το σημερινό κύμα καύσωνα έχει προκληθεί από την απουσία του αερίου ρεύματος, το οποίο συνήθως δροσίζει τους θερινούς μήνες τη Γηραιά Ήπειρο, από τον Ατλαντικό. Το γεγονός αυτό έχει αφήσει τον ζεστό, ξηρό αέρα στη θέση του για δύο μήνες – πολύ περισσότερο από το συνηθισμένο. Η διακοπή του αερίου ρεύματος στο βόρειο ημισφαίριο συνδέεται όλο και περισσότερο με την υπερθέρμανση του πλανήτη, ιδίως με την ταχεία θέρμανση της Αρκτικής και την απώλεια των θαλάσσιων πάγων.
Ο καθηγητής Μαν δήλωσε ότι η ερώτηση εάν η κλιματική αλλαγή «προκαλεί» συγκεκριμένα γεγονότα είναι λάθος ερώτημα: «Το ερώτημα είναι: “Η κλιματική αλλαγή επηρεάζει αυτά τα γεγονότα και τα καθιστά πιο ακραία;” και μπορούμε να πούμε με μεγάλη βεβαιότητα ναι».
Ο Μάικλ Μαν επισημαίνει ότι η σχέση μεταξύ του καπνίσματος και του καρκίνου του πνεύμονα είναι στατιστική, δεν αποδεικνύει ότι κάθε καρκίνος προκλήθηκε από το κάπνισμα, αλλά οι επιδημιολόγοι γνωρίζουν ότι το κάπνισμα αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο.
«Αυτό αρκεί για να πούμε ότι, για όλους τους πρακτικούς λόγους, υπάρχει μια αιτιώδης συνάφεια μεταξύ του καπνίσματος και του καρκίνου του πνεύμονα και είναι το ίδιο με την αλλαγή του κλίματος», τονίζει.
Και άλλοι σημαντικοί επιστήμονες όμως συμφωνούν ότι η σχέση αυτή είναι σαφής.
Πρέπει να κάνουμε κάτι
Οι σοβαρές κλιματικές αλλαγές «εκτυλίσσονται μπροστά στα μάτια μας», δηλώνει ο καθηγητής Ρόουαν Σάτον στο Πανεπιστήμιο του Ρέντινγκ. «Κανένας δεν πρέπει να εκπλήσσεται με το γεγονός ότι βλέπουμε καύσωνες και συναφείς επιπτώσεις σε πολλά μέρη του κόσμου», προσθέτει.
«Δεν είναι πολύ αργά για να πραγματοποιηθούν οι σημαντικές περικοπές που απαιτούνται στις εκπομπές αερίων θερμοκηπίου», τονίζει ο καθηγητής Μαν, καθώς οι συνέπειες επιδεινώνονται σταδιακά αφού αυξάνεται η υπερθέρμανση του πλανήτη.
«Είναι σαν να περπατάμε σε ένα ναρκοπέδιο», είπε. «Το επιχείρημα ότι είναι πολύ αργά για να κάνουμε κάτι θα ήταν σαν να λέγαμε: “Θα συνεχίσω να περπατάω στο ναρκοπέδιο”. Αυτό θα ήταν παράλογο – μπορούμε να αντιστρέψουμε την πορεία και να βγούμε από το ναρκοπέδιο όσο πιο γρήγορα γίνεται».
Κάθε δύο χρόνια θα ζούμε έντονα κύματα καύσωνα
Όλοι χαιρόμαστε τις ηλιόλουστες μέρες και παραπονιόμαστε όταν βρέχει. Ακόμα και στη Γερμανία, που οι άνθρωποι είναι περισσότερο συνηθισμένοι στη βροχή. Αυτές οι ηλιόλουστες και ζεστές μέρες όμως έχουν πυκνώσει σε ολόκληρο τον κόσμο με έντονες αρνητικές συνέπειες, όπως πυρκαγιές, κατεστραμμένες σοδειές και θάνατοι.
Το 2016 ήταν η χρονιά με τις υψηλότερες καταγεγραμμένες θερμοκρασίες από τότε που γίνονται μετρήσεις. Υπεύθυνοι γι’ αυτήν την κατάσταση ήταν ο συνδυασμός της αύξησης της θερμοκρασίας της Γης και του μετεωρολογικού φαινομένου Ελ Νίνιο. Παρόλο που το 2018 είχαμε το αντίθετο μετεωρολογικό φαινόμενο, Λα Νίνια, το οποίο ρίχνει τις θερμοκρασίες, ο Ιούνιος ήταν ένας από τους πιο θερμούς μήνες από τότε που καταγράφονται οι θερμοκρασίες της Γης.
Για τους ανθρώπους στον Νότο οι 30 βαθμοί Κελσίου δεν είναι κάτι το ιδιαίτερο.
Για τους ανθρώπους όμως σε χώρες όπως στη Μεγάλη Βρετανία ή την Ιρλανδία, που έχουν συνηθίσει σε μέσο όρο θερμοκρασιών 20 βαθμών Κελσίου, η μεγάλη ζέστη έχει μια άλλη βαρύτητα.
Στις 28 Ιουνίου, στη Γλασκόβη το θερμόμετρο έδειξε 31,9 βαθμούς Κελσίου και στο Σάνον της Ιρλανδίας έφτασε τους 32 βαθμούς Κελσίου. Ένα νέο ρεκόρ. Οι Γερμανοί αντίθετα έχουν αρχίσει να συνηθίζουν τις θερμοκρασίες πάνω από τους 30 βαθμούς Κελσίου. Στη Γεωργία ξεπεράστηκε ένα ρεκόρ όλων των εποχών, όταν πρόσφατα καταγράφηκε θερμοκρασία 40,5°C.
Υγεία και αγροτικές καλλιέργειες πλήττονται από τη ζέστη
Στο Μόντρεαλ του Καναδά, οι θερμοκρασίες άγγιξαν “κόκκινο”, με αποτέλεσμα 70 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποιεί ότι το δεύτερο μισό του 21ου αιώνα τα κύματα καύσωνα θα εμφανίζονται κάθε δύο χρόνια.
Οι υψηλές θερμοκρασίες επηρεάζουν όμως και την υγεία, προκαλώντας προβλήματα του αναπνευστικού, αλλά και καρδιοαγγειακά νοσήματα. Ακόμη διαταράσσεται ο βραδινός ύπνος, με αποτέλεσμα το σώμα να μην ξεκουράζεται επαρκώς. Κυρίως τα παιδιά και οι ηλικιωμένοι υποφέρουν περισσότερο από τη ζέστη.
Εκτός αυτού, είναι μεγαλύτερος ο κίνδυνος μολυσματικών ασθενειών, ενώ πολλαπλασιάζονται ευκολότερα τα έντομα. Στην Αγγλία, για παράδειγμα, διπλασιάστηκαν τα τηλεφωνήματα για παροχή βοήθειας τον περασμένο Ιούνιο εξαιτίας των τσιμπημάτων από έντομα. Μέσω των κουνουπιών μεταφέρονται, επίσης, πιο εύκολα ασθένειες, όπως ελονοσία και δάγκειος πυρετός.
Τέλος, επηρεάζεται και η γεωργία. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, τη Σουηδία και τη Ρωσία 80.000 εκτάρια γης καταστράφηκαν εξαιτίας των πυρκαγιών αλλά και της ξηρασίας. Στη Μεγάλη Βρετανία, οι αγρότες είχαν πρόβλημα να καλύψουν την αγορά με μπιζέλια και μαρούλια, αφού είχαν ξεραθεί μεγάλες γεωργικές εκτάσεις.
Στη Γερμανία, οι αγρότες παραπονιούνται ότι η σοδειά των σιτηρών θα είναι πολύ μειωμένη σε σχέση με άλλες χρονιές. Σε κάποιες περιοχές σκέφτονται μάλιστα να μη μαζέψουν τη σοδειά αλλά να την πετάξουν, μιας και δεν αξίζει τον κόπο η εκμετάλλευσή της. Οι ειδικοί συνιστούν να μην υποτιμάται το φαινόμενο της παρατεταμένης ζέστης και καλούν την Πολιτεία να επέμβει με καλύτερο σχεδιασμό και έργα.
neakriti.gr
Πηγή: kritipress.gr