Οι εξελίξεις προκαλούν αναταράξεις και προβληματισμό στο ΚΙΝΑΛ

Μπορεί χθες να ήταν εκλογική ημέρα, με τον δεύτερο γύρο για την αυτοδιοίκηση, ωστόσο τα αποτελέσματα της κάλπης δεν ήταν το μόνο θέμα που μονοπώλησε την πολιτική επικαιρότητα και τις συζητήσεις στα τηλεοπτικά πάνελ. Το ενδιαφέρον, όπως ήταν προφανές, στράφηκε και στις εξελίξεις στο ΚΙΝΑΛ, μετά την αιφνιδιαστική απόφαση της κ. Γεννηματά να μην τοποθετήσει τον κ. Καμίνη επικεφαλής στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας, προκαλώντας την αντίδραση του Ευάγγελου Βενιζέλου που έθεσε τον εαυτό του ουσιαστικά εκτός κόμματος.

Οι εξελίξεις προκαλούν σοβαρούς κλυδωνισμούς στον κόμμα, με πολλά στελέχη να εκφράζουν τον προβληματισμό τους για την κατάσταση που διαμορφώνεται, αλλά και για το timing, με δεδομένη την προκήρυξη των εθνικών εκλογών στις 7 Ιουλίου και την μεγάλη πόλωση που αναμένεται να κυριαρχήσει στο πολιτικό σκηνικό. Την ίδια στιγμή, τα μηνύματα που εκπέμπονται  από το χώρο του ΚΙΝΑΛ είναι συγκρουόμενα και δίνουν μιαν αντιφατική εικόνα. Και τούτο διότι από τη μία μεριά η επίσημη εξήγηση που δίνεται από την ηγεσία είναι ότι οι επιλογές της κ. Γεννηματά έχουν ως στόχο την ήττα της πολιτικής και της ηγεσίας του κυβερνώντος κόμματος, μέσα από την επαναπροσέγγιση των δυσαρεστημένων από τον ΣΥΡΙΖΑ προοδευτικών ψηφοφόρων που ανήκαν στην Κεντροαριστερά, ενώ από την άλλη μεριά ο κ. Βενιζέλος κατηγορεί το ΚΙΝΑΛ και την κ. Γεννηματά ότι γίνεται “ουρά του ΣΥΡΙΖΑ”. Την ίδια στιγμή, πολλοί είναι εκείνοι που εκτιμούν ότι είναι πολύ πιθανόν η απόφαση της κ. Γεννηματά, οδηγώντας στην αποχώρηση του Ευάγγελου Βενιζέλου, να στερήσει το ΚΙΝΑΛ από σημαντικές ψήφους στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση και δημιουργήσει μια συνεχή αναταραχή στο εσωτερικό. 

Από κοντά παρακολουθούν ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ

Οι εξελίξεις στο ΚΙΝΑΛ έχουν πάντως κινήσει το ενδιαφέρον και των δύο μεγάλων κομμάτων. Σύμφωνα με πληροφορίες, στην ΝΔ επιμένουν να λένε ότι ο κ. Μητσοτάκης απευθύνεται παγίως σε όλους έλληνες πολίτες, ενώ διαμηνύουν ότι δεν υπάρχει περίπτωση ο κ. Βενιζέλος να κατέβει με το κόμμα. Την ίδια στιγμή, τα στελέχη της Πειραιώς αποφεύγουν επιμελώς να τοποθετηθούν ανοιχτά για τις εξελίξεις στο ΚΙΝΑΛ, ενώ μιλώντας στο OPEN και την Έλλη Στάη, ο αντιπρόεδρος του κόμματος Κωστής Χατζηδάκης είπε ότι η Πειραιώς μετά τις εκλογές θα επιδιώξει ευρύτερες συναινέσεις είτε έχει αυτοδυναμία είτε όχι.

Από την άλλη μεριά, στον ΣΥΡΙΖΑ παρακολουθούν από πολύ κοντά τις εξελίξεις για την μάχη που αφορά τους ψηφοφόρους του προοδευτικού χώρου.  Χαρακτηριστική είναι η δήλωση που έκανε γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης, μιλώντας το βράδυ της Κυριακής στο OPEN, λέγοντας πως ”ο κ. Βενιζέλος ήταν σίγουρο πως ήταν ένα μεγάλο εμπόδιο με τις θέσεις που εξέφραζε”.

Από την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ πάντως μιλούν για αυτονομία απέναντι και από τους δύο πόλους, λέγοντας πως το κόμμα δεν είναι παρακολούθημα κανενός. Σε χθεσινή της συνέντευξη η κ. Γεννηματά χαρακτήρισε "ανυπόστατη" την κατηγορία περί σχεδίου μετεκλογικής συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ υποστήριξε ότι στόχος του ΚΙΝΑΛ είναι να λογαριαστεί με τον ΣΥΡΙΖΑ στον προοδευτικό χώρο. "Εμείς τον εκφράζουμε και όχι ο Τσίπρας και το συνοθύλευμά του" είπε. 

Τι λέει η ηγεσία του ΚΙΝΑΛ – Τι λέει η πλευρά Βενιζέλου

Σύμφωνα με τις επίσημες δηλώσεις στελεχών του ΚΙΝΑΛ που βρίσκονται κοντά στην κ. Γεννηματά αλλά και το σχετικό non paper που δόθηκε στους δημοσιογράφους την Κυριακή το μεσημέρι, το σκεπτικό πίσω από την πρόταση για την τοποθέτηση του κ. Καμίνη στην πρώτη θέση του ψηφοδελτίου Επικρατείας με αποτέλεσμα την απομάκρυνση του κ. Βενιζέλου, βασιζόταν σε μια συγκεκριμένη ανάγνωση του αποτελέσματος των ευρωεκλογών. Ειδικότερα, η ηγεσία του ΚΙΝΑΛ φέρεται να εκτίμησε ότι η αποσυσπείρωση που παρουσίασε ο ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί το πολιτικό πεδίο στο οποίο πρέπει να επενδύσει το κόμμα καθώς και ότι αυτήν την αποσυσπείρωση δεν την καρπώθηκε το κόμμα διότι υπήρξαν συγκεκριμένα πρόσωπα που δεν το επέτρεψαν μιλώντας για στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ, όπως ο κ. Βενιζέλος.

"Εκρινα ότι το προφίλ του κ. Βενιζέλου δεν ταιριάζει με το μήνυμα που θέλω να στείλω στους προοδευτικούς ψηφοφόρους, στους απογοητευμένους από τον ΣΥΡΙΖΑ" δήλωσε χαρακτηριστικά σε συνέντευξή της η κ. Γεννηματά, ενώ εντύπωση προκάλεσε και η τοποθέτησή της για τους κ. Σημίτη και Ανδρουλάκη που εξέφρασαν τον προβληματισμό τους για την απόφασή της. 

«Δεν συναποφασίζουμε. Σέβομαι τον κ. Σημίτη, τον έχω στηρίξει σε όλα τα ανήθικα και ανέντιμα έχουν ακουστεί εις βάρος του, αλλά δεν είναι πρόεδρος και ο κ. Ανδρουλάκης είναι Ευρωβουλευτής και περιμένουμε να κάνει τη δουλειά του στην Ευρωβουλή. Άλλος είναι πρόεδρος και άλλος έχει την ευθύνη την οποία αναλαμβάνω. Κι όποιος θολώνει αυτό το μήνυμα έχει μεγάλη ευθύνη γιατί αυτό που έγινε ήταν μόνο την αρχή» είπε

“Το σκεπτικό της κ. Γεννηματά ήταν ότι θα πρέπει να βγάλει από την σκέψη του ψηφοφόρου ότι ψηφίζοντας ΚΙΝΑΛ ψηφίζει συνεργασία με τη ΝΔ. Ο κ. Καμίνης ήταν καταλληλότερος για να δώσει αυτήν την εικόνα στην κοινωνία. Αυτό θα κριθεί. Θεώρησε ότι ειναι προτιμότερο ο κ. Καμίνης να σηματοδοτήσει αυτό” δήλωσε ο κ. Κρεμαστινός μιλώντας στο ΟPEN.

“Ο κ. Βενιζέλος θα μας εμπόδιζε να εκφράσουμε τον προοδευτικό πόλο, τον επαναπατρισμό ψηφοφόρων, εάν ήταν επικεφαλής γιατί έχει έναν υψηλό συμβολισμό. Ο απογοητευμένος ψηφοφόρος του ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να έρθει ξανά στο ΚΙΝΑΛ, στον φυσικό του χώρο” ανέφερε από την πλευρά του ο γραμματέας επικοινωνίας του κόμματος κ. Μαλέλης.

Από την άλλη πλευρά, ωστόσο, η πλευρά Βενιζέλου μιλά για λογική “αποφασίζομεν και διατάζομεν”, ενώ κατηγορεί ανοιχτά την κ. Γεννηματά ότι με την κίνησή της αυτή καθιστά το κόμμα “ουρά του ΣΥΡΙΖΑ”. Την ίδια στιγμή, προτάσσει και το θέμα της κυβερνησιμότητας, σημειώνοντας, με το βλέμμα στην επόμενη μέρα, ότι ο μόνος που κερδίζει σε ένα σενάριο μη κυβερνησιμότητας είναι ο κ. Τσίπρας.

Χαρακτηριστική είναι άλλωστε η δήλωση που έκανε το Σάββατο ο ίδιος ο Ευάγγελος Βενιζέλος: “Ευχαρίστησα την κυρία Γεννηματά γιατί αντιλαμβάνεται το ρόλο μου ως ευρύτερο, αυτό όμως αντιφάσκει με την πρόταση της για τη συμμετοχή μου στην τελευταία θέση του ψηφοδελτίου επικρατείας. Εξέφρασα τη βεβαιότητα μου ότι αντιλαμβάνεται πλήρως τις πολιτικές συνέπειες της επιλογής της. Δεν της  ευχήθηκα καλή επιτυχία σε ένα σχέδιο που καθιστά το ΚΙΝΑΛ ουρά του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά  την ευχαρίστησα γιατί θα έχω πλέον τη δυνατότητα, χωρίς κομματικές δεσμεύσεις, να υπερασπιστώ δυναμικά τις θέσεις μου για το μέλλον της Πατρίδας”.

Μιλώντας στο OPEN, και απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Λιντζέρης, ο οποίος αποχώρησε από το ψηφοδέλτιο του ΚΙΝΑΛ, είπε πως το διακύβευμα των εκλογών της 7ης Ιουλίου είναι η σύσταση μιας νέας κυβέρνησης, ενώ σημείωσε πως ο μοναδικός ο οποίος βολεύεται με το να μη σχηματισθεί κυβέρνηση είναι ο κ. Τσίπρας.

"Η χώρα μας θα οδηγηθεί σε πολιτική αναρχία μέσω της απλής αναλογικής. Θα πρέπει να δοθεί κατηγορηματική απάντηση (ως προς αυτό). Βεβαίως το ΚΙΝΑΛ θα πρέπει να αυξήσει το δικό του ποσοστό αλλά θα πρέπει να μπορεί να εγγυηθεί κυβερνησιμότητα ανάλογα με τη βούληση του λαού. Ρητά λοιπόν να δηλώσει η ηγεσία του ΚΙΝΑΛ τι θα κάνει την επαύριο των εκλογών και να εξηγήσει τι σημαίνει μη κυβερνησιμότητα”. "Με αποφασίζομεν και διατάσσομεν δεν προχωρά το Κίνημα. Αυτό λέει η κ. Γεννηματά και μάλιστα με απόλυτο τρόπο. Υπάρχει εχέφρων άνθρωπος που να πει καλώς δείξαμε σήμερα την έξοδο στον Βενιζέλο;”, διερωτήθηκε.

Αναταραχή στο κόμμα – προβληματισμός των στελεχών

Έντονος πάντως παραμένει ο προβληματισμός πολλών στελεχών για την κατάσταση που τείνει να διαμορφωθεί στο εσωτερικό του κόμματος, παραμονές εκλογών, μετά την απόφαση της κ. Γεννηματά.

Μέσω διαρροών, το περιβάλλον του κ. Σημίτη εξέφρασε την έκπληξη αλλά και τον θυμό του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη για τις εξελίξεις στο Κίνημα Αλλαγής. Όπως λένε, ο κ. Σημίτης σε συνομιλίες που είχε αμέσως μετά τις εξελίξεις με στελέχη του κόμματος, τόνιζε ότι δεν περίμενε σε καμία περίπτωση η Φώφη Γεννηματά να διώξει τον Ευάγγελο Βενιζέλο από το κόμμα.

Κατά τους ίδιους κύκλους, ο πρώην πρωθυπουργός μίλησε με πολλά στελέχη από το Κίνημα Αλλαγής, που του τηλεφωνούσαν για να μάθουν τι είχε συμβεί, ωστόσο και ο ίδιος αιφνιδιάστηκε από τα όσα διαδραματίστηκαν δηλώνοντας χαρακτηριστικά, «κεραυνοβολημένος και θυμωμένος».

«Ως εξαιρετικά αρνητική εξέλιξη που θα έπρεπε να είχε αποφευχθεί και δεν βοηθάει μία ημέρα πριν τις αυτοδιοικητικές και ένα μήνα πριν από τις εθνικές εκλογές» χαρακτήρισε ο Νίκος Ανδρουλάκης τη ρήξη στις σχέσεις της Φώφης Γεννηματά με τον Ευάγγελο Βενιζέλο, το Σάββατο το μεσημέρι. 

Από τη μεριά του, ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου απέφυγε να σχολιάσει τις εξελίξεις. «Νομίζω ότι, δεν είναι ούτε ο χώρος ούτε η ώρα για να μιλήσουμε γι’ αυτά», δήλωσε ο κ. Παπανδρέου όταν ρωτήθηκε μετά την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος, στη Νέα Ερυθραία.

Ερωτηθείς για τις εξελίξεις, ο κ. Μπουτάρης αρκέστηκε να σχολιάσει πως «δεν ήταν πολύ σοφή η κίνηση της κ. Γεννηματά».

Σημειώνεται ότι οι εξελίξεις έφεραν ήδη και τις πρώτες αποχωρήσεις. Ο πρώτος που διαφοροποιήθηκε ήταν ο Μάνος Επιτροπάκης, ενώ στη συνέχεια ήρθαν δύο ακόμα αποχωρήσεις.

Ο Γραμματέας του Τομέα Πολιτικής Υποδομών του ΚΙΝΑΛ, Γιάννης Οικονομίδης, ανακοίνωσε την παραίτησή του χαρακτηρίζοντας την κίνηση της Φώφης Γεννηματά ως «κίνηση απαράδεκτη και πραξικοπηματική που  προσβάλει την ιστορία και το κύρος του πλέον επιφανούς στελέχους του Κινήματός μας και ισοδυναμεί με την διαγραφή του από το Κίνημα Αλλαγής», ενώ σημείωσε ότι μια τέτοια απόφαση διχάζει το Κίνημα.

Στη συνέχεια και ο Δημήτρης Λιντζέρης, απέσυρε την υποψηφιότητά του από το ψηφοδέλτιο του ΚΙΝΑΛ στη Β’ περιφέρεια Πειραιά κατηγορώντας τη κ. Γεννηματά ότι με τον «εξοβελισμό του Ευάγγελου Βενιζέλου» επιδιώκει να στήσει γέφυρες σύμπραξης με τον ΣΥΡΙΖΑ.

 

try { _402_Show(); } catch(e) {}

 

thetoc