Η γιορτή της Γραβάτας

 Η γραβάτα αποτελεί ένα σύμβολο στον χώρο της ανδρικής μόδας. 

Η μόδα αυτή έρχεται από παλιά, από τις αρχές του 19ου αιώνα. 
 

 Η ονομασία της προέρχεται από τη γαλλική λέξη "cravate", δηλαδή Κροάτης, και τούτο γιατί, από τους Κροάτες διαδόθηκε στην Ευρώπη η μόδα ενός μαντηλιού δεμένου γύρω από το λαιμό των ανδρών. Από τις αρχές όμως του 19ου αιώνα , η γραβάτα παίρνει την σημερινή της μορφή στην Αμερική. .

Η μόδα της γραβάτας προοδευτικά εξαπλώθηκε παγκόσμια, σε τέτοιο βαθμό, ώστε μετά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, θεωρούσαν ότι όταν ένας άντρας δεν φοράει γραβάτα, δεν φοράει όλα του τα ρούχα!… 
 

 

Σήμερα η γραβάτα έχει αλλάξει συμβολισμό. Δεν είναι πια απαραίτητο καθημερινό αξεσουάρ της ανδρικής ενδυμασίας. Γραβάτα συνήθως φορούν οι άνδρες σε ορισμένες εργασίες και στις επίσημες θεσμικές υποχρεώσεις, ως ένδειξη επαγγελματισμού.

… Ο επιχειρηματίας, ο κρατικός λειτουργός, ο συνεπής υπάλληλος , ο δικηγόρος , ο γιατρός…

Στην Αμερική, έβλεπα τους νέους γιατρούς, εκτός από τους παλαιότερους, να έρχονται στο νοσοκομείο με γραβάτα, ενώ η υπόλοιπη ενδυμασία τους μπορεί να ήταν ακραία πρόχειρη… Παραξενεύτηκα και συνηθισμένος από την δική μας (αλλά και την δική μου…) πρακτική, που στα δημόσια νοσοκομεία οι γιατροί σπάνια φορούν γραβάτα, ρώτησα με απορία κάποιον παλαιότερο τι σημαίνει η γραβάτα. Μου απάντησε :
“ υπευθυνότητα και σεβασμό στον ασθενή ! ”

Εκεί όμως που μέχρι σήμερα, διεθνώς, η γραβάτα αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της ενδυμασίας, είναι ο χώρος της πολιτικής. 
Αν εξαιρέσουμε κάποια πολύ λίγα, μη δημοκρατικά καθεστώτα, 

( π.χ. Βενεζουέλα, Βόρεια Κορέα ) που οι ηγέτες και το πολιτικό προσωπικό εμφανίζονται με γραφικές ενδυμασίες , απευθυνόμενοι σε χειραγωγημένο λαό, ή ορισμένα τριτοκοσμικά κράτη και φυλές, που οι άρχοντες προσπαθούν με την ενδυμασία τους να εντυπωσιάσουν τους ιθαγενείς, η χρήση γραβάτας από τους πολιτικούς, αποτελεί αναπόσπαστο στοιχείο της ενδυμασίας.

Ίσως ο συμβολισμός να είναι ο ίδιος με αυτόν των Αμερικανών νοσοκομειακών γιατρών. Δηλαδή η γραβάτα να συμβολίζει την υπευθυνότητα του θεσμού που εκφράζει ένας πολιτικός και τον σεβασμό του προς τον λαό που τον έχει εκλέξει σε αυτό το λειτούργημα.

Η κυβερνώσα όμως αριστερά στην χώρα μας, και κυρίως ο πρωθυπουργός μας, συμπεριφέρεται διαφορετικά. Η ενδυματολογική του προτίμηση και η επιμονή του να αρνείται την γραβάτα, ακόμα και στις πλέον επίσημες παρουσίες και εκδηλώσεις, κατά την γνώμη μου είναι προβληματική και οδηγεί σε στοχοποίηση και ενδεχόμενα σε περιθωριοποίηση… Δεν μπορεί π.χ. στις συνόδους κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης , όλοι οι άνδρες ομόλογοί του να φορούν γραβάτα και εκείνος όχι… Δεν μπορεί ηγέτες, ακόμα και από τα πρώην ανατολικά κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να αποδέχονται το ενδυματολογικό αυτό στοιχείο και εκείνος όχι… Και είναι απαράδεκτο αυτό το γεγονός ,να δίνει το δικαίωμα στον αμφιλεγόμενο πρόεδρο της Κομισιόν να τον λοιδορεί ή στον γραφικό πρώην Ιταλό πρωθυπουργό, να του κάνει δώρο μια γραβάτα!.. Ακόμα και πρόσφατα, ο πρωθυπουργός του κρατιδίου που θέλει να λέγεται Μακεδονία, του δώρισε μια γραβάτα, δήθεν αστειευόμενος ,αλλά κατ’ ουσία θέλοντας να λοιδορήσει μια ,χωρίς ουσία και σκοπιμότητα, εμμονή … 

Πρόσφατα όμως στο Ζάππειο, ο πρωθυπουργός εμφανίσθηκε με γραβάτα! Σε εορταστική εκδήλωση για το πέρασμα στην μετά μνημονίων εποχή(;)… φόρεσε γραβάτα , εκπληρώνοντας, όπως είπε, υπόσχεση που είχε δώσει για αυτή την “ιστορική” ημέρα. 

Προτού όμως καλά -καλά τελειώσει την πανηγυρική ομιλία του, από το βήμα έβγαλε την γραβάτα λέγοντας ότι προτιμά την στολή εργασίας!
Αλλά εργασία, στο επίπεδο ενός πρωθυπουργού, γίνεται και με γραβάτα.

Η πρώτη εκδοχή είναι ότι ο πρωθυπουργός εκτιμά, ότι όλοι οι άλλοι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που φορούν γραβάτα, δεν εργάζονται! 
Η δεύτερη εκδοχή είναι , ότι ο πρωθυπουργός έχει διαφορετική, αυτός μόνος, άποψη για τι είναι η εργασία ενός πολιτικού ηγέτη… 
Η Τρίτη εκδοχή είναι, ότι τίποτα από τα παραπάνω δεν συμβαίνει. Απλά, η χρήση ή όχι γραβάτας από τον πρωθυπουργό της χώρας μας, εντάσσεται στο επικοινωνιακό παιχνίδι…. 

-Συζήτηση για την γραβάτα του πρωθυπουργού και όχι για την βιαστική και διάτρητη συμφωνία, με το κρατίδιο που θέλει να λέγεται Μακεδονία…
-Συζήτηση για την γραβάτα του πρωθυπουργού και όχι για τις δεσμεύσεις της χώρας, μας μέχρι το σωτήριο έτος 2060 !
…Η ιστορία των ενδυματολογικών ιδιαιτεροτήτων ορισμένων κορυφαίων πολιτικών της δεκαετίας του ΄80 με τα ζιβάγκο, φαίνεται ότι επαναλαμβάνεται . 
Δυστυχώς όμως, επαναλαμβάνεται μάλλον ως φάρσα! 

.protothema.

*Ο Χριστόδουλος Στεφανάδης
Είναι Καθηγητής Καρδιολογίας

Πηγή: kritipress.gr