“Οι λύσεις δεν έρχονται από πάνω στο Λαό, αλλά μαζί του”
Άρθρο του Νίκου Σκουλά
Δικηγόρος Ηρακλείου
Υποψήφιος Περιφερειακός Σύμβουλος με το ψηφοδέλτιο “Κρήτη η ζωή μας” και τον Σταύρο Αρναουτάκη
Ο Περιφερειάρχης Κρήτης κ. Σταύρος ο Αρναουτάκης μου ζήτησε να είμαι υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος στο ψηφοδέλτιό του “Κρήτη η ζωή μας” για την περιφερειακή ενότητα Ηρακλείου.
Αποδέχτηκα την πρόκληση και μπαίνω στην προσπάθεια. Ήδη από εβδομάδες έρχομαι σε επαφή με τους πολίτες σε όλο τον νομό Ηρακλείου για να ακούσω τις παρατηρήσεις, τις υποδείξεις, τις ενθαρρύνσεις, τις γνώμες τους. Τις ακούω με προσοχή και τις λαμβάνω υπόψιν μου.
Έχω γνώμη και άποψη για αρκετά θέματα. Μπορώ να μιλήσω για λύσεις για τρόπους για ιδέες. Ακόμη περισσότερο προσπαθώ να ακούσω τους ανθρώπους. Οι λύσεις δεν έρχονται από πάνω στο λαό, αλλά μαζί του.
Και τί κάνουμε σήμερα θα με ρωτήσετε; Ποιο είναι το ιδεολογικό πλαίσιο δράσης και ποιο το στίγμα σου, βγαίνοντας στην κοινωνία ως υποψήφιος για να ζητήσεις την ψήφο των πολιτών;
Σε δύο στήλες χωρίζονται χονδρικά αυτά που μας περιβάλλουν στην ζωή πάντα. Στην στήλη με τα πρόσωπα και στην στήλη με τα πράγματα. Προτάσσω την στήλη με τα πρόσωπα. Η υπηρεσία του ανθρώπου είναι η πρωταρχική προσωπική μου επιλογή. Αυτό σηματοδοτεί απλοϊκά και την ιδεολογική μου ταυτότητα.
Το ίδιο βασικό ερώτημα υπήρχε πάντα. Ανάλογα με το αν η απάντηση είναι ο άνθρωπος ή τα πράγματα μπορείς εύκολα να ταυτοποιήσεις πού εντάσσεται ο καθένας, συχνά και ανεξαρτήτως κόμματος. Με ανθρωποκεντρική αντίληψη λοιπόν ως πολιτικό στίγμα σας συστήνομαι κατά πρώτο λόγο.
Επίσης με δημοκρατική πεποίθηση γιατί η δημοκρατία είναι υλοποίηση της δικαιοσύνης. Η διανομή του κοινωνικού αγαθού δικαιότερα και στους περισσότερους είναι το μεγαλύτερο ζήτημα της πολιτικής. Η διανεμητική δικαιοσύνη, όπως την διατύπωσε ο Αριστοτέλης επιβάλλει πάντα να μοιράζεται με δίκαιο τρόπο το κοινό αγαθό ιδίως προς τους αδύναμους.
Τρίτο σαν πρόταξή μου στην ιεραρχία έρχεται η ανάγκη για ορθή λειτουργία των θεσμών και η αξιοπιστία των φορέων τους. Δηλαδή, η δημοκρατική λειτουργία των θεσμών για λόγους συνταγματικής ισότητας και η ακεραιότητα και ικανότητα των πολιτικών στελεχών ως εμπέδωση της αξιοκρατίας και της ηθικής. Αυτό δηλαδή που πληρώσαμε πριν και κατά την διάρκεια της κρίσης με την ανεπάρκεια προσώπων και θεσμών.
Τα πράγματα δεν γίνονται ποτέ με τον αυτόματο πιλότο. Η επιλογή των προσώπων, η λειτουργία των θεσμών και η ιδεολογική τους βάση, έχουν αποφασιστικό ρόλο στην κοινωνία κατά τρόπο που μας αφορά όλους.
Πενήντα χρόνια πριν ήταν αδιανόητο το σημερινό μας βιοτικό επίπεδο. Πενήντα χρόνια μετά, οι σημερινοί εικοσάρηδες θα ζουν σε έναν εντελώς διαφορετικό κόσμο. Έναν κόσμο με αδιανόητες για εμάς ικανότητες από την πρόοδο κυρίως της τεχνητής νοημοσύνης και της βιοϊατρικής.
Οι άνθρωποι τότε θα συναγωνίζονται ή και θα έχουν ξεπεραστεί από τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Ωστόσο το ερώτημα και η επιλογή ανάμεσα στην στήλη με τα πρόσωπα ή την στήλη με τα πράγματα θα είναι παντοτινό. Η απάντηση αν προκρίνεις ανθρώπους ή πράγματα θα καθορίζει την ιδεολογική κατεύθυνση υπό άλλες βιοτικές συνθήκες και εποχές. Αυτή η επιλογή θα χρωματίζει τα ίδια ζητήματα πάντα.
Το μέλλον στον κόσμο θα το κερδίσει όποιος προχωρήσει γοργά στην ρομποτική. Η τέταρτη βιομηχανική επανάσταση που είναι σε εξέλιξη αντικαθιστά την ανθρώπινη νοημοσύνη σε κάθε δράση. Για την εργασία έχει γίνει ήδη. Ήδη η χρηματιστηριακή οικονομία λειτουργεί μόνο με τεχνητή νοημοσύνη. Το επόμενο βήμα της κυριαρχίας της ηλεκτρονικής υπερνοημοσύνης επί της ανθρωπότητας δεν είναι σενάριο φαντασίας όπως στην ταινία το Μάτριξ.
Οι άνθρωποι που θα παροπλίζονται ήδη σήμερα με την ανάπτυξη της πληροφορικής και αύριο από την επέκταση της ρομποτικής θα πρέπει να έχουν τύχη και μερίδιο ευτυχίας. Τότε οι σημερινοί εικοσάρηδες θα πρέπει να απαντήσουν πάλι στο ερώτημα άνθρωποι ή πράγματα σε νέο ηλεκτρονικό περιβάλλον.
Η Κρήτη έχει σειρά στην εκτέλεση των εθνικών υποδομών μετά την ολοκλήρωσή τους στην ηπειρωτική Ελλάδα. Την επόμενη πενταετία έρχεται ο ΒΟΑΚ, το αεροδρόμιο στο Καστέλι και η έρευνα υδρογονανθράκων στο Λιβυκό. Η Περιφέρεια Κρήτης έχει και θα έχει σημαντικό θεσμικό ρόλο σε όλα αυτά.
Και ποιο μέλλον θα έχει η επαρχία, οι βιοπαλαιστές της φύσης στις περιγραφόμενες συνθήκες; Ξέρω από κοντά τι αισθήματα γεννούνται σε αυτόν που εργάζεται στα χωράφια και στα πρόβατα και δεν πληρώνεται, σε αυτόν που περιμένει να ζήσει από την επιδότηση και αναρωτιέται για πόσο θα υπάρχει. Σε συνθλίβει αυτό, σου στερεί όρεξη, σου λιώνει την δημιουργικότητα, σε αδρανοποιεί, σε κάνει να νιώθεις περιττός. Και αργία μήτηρ πάσης κακίας.
Μία είναι η βασική απάντηση. Πρέπει να τυποποιήσουμε και να πιστοποιήσουμε τα προϊόντα μας. Έτσι θα βρουν τιμή στο εσωτερικό και στο εξωτερικό. Έπειτα, ως τυποποιημένα πρέπει να τα πουλήσουμε στα εκατομμύρια τουρίστες που έρχονται κάθε χρόνο στην Κρήτη. Πρέπει γίνει με κάποιο τρόπο ανταποδοτικά δελεαστική η κατανάλωση τοπικών προϊόντων στα ξενοδοχεία. Η κατανάλωσή στα πολυτελή ξενοδοχεία και μόνο αρκεί να απορροφήσει πολλές φορές την τοπική παραγωγή. Μέχρι τώρα η προώθηση τοπικών προϊόντων γινόταν σε εθελοντική βάση και με μικρά αποτελέσματα. Η μεγιστοποίηση του κέρδους μηδένιζε την προσπάθεια και άφηνε τον επισκέπτη να φύγει χωρίς καμία τοπική γεύση.
Προσωπικά έχω επεξεργασμένη απάντηση για το πώς πρέπει να γίνει αυτό αρκετά δελεαστικό. Όχι θεωρητικά αλλά απόλυτα λειτουργικά και σύμμετρα. Το συζητώ ήδη με τους παραγωγικούς φορείς.
Χωρίς την θεραπεία του πρωτογενούς τομέα όλη η τοπική ανάπτυξη είναι σε λάθος βάση. Τούτο μαζί με έργα υποδομής που θα μετριάζουν τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Αν προωθήσουμε μια μορφή λύσης στο θέμα αυτό με πολιτική πρόταση της Περιφέρειας Κρήτης προς τον εθνικό νομοθέτη τότε μπορούμε πούμε ότι κάναμε κάτι σημαντικό. Θα επανέλθω με λεπτομέρειες.
Είναι επιπλέον βασικό οι πολίτες να έχουν πρόσβαση και γνώση των προγραμμάτων που τρέχουν σε επίπεδο περιφέρειας. Ο σημερινός και πιθανότατα επόμενος περιφερειάρχης κ. Σταύρος Αρναουτάκης έχει αποδεδειγμένη ικανότητα να αντλεί χρηματοδοτήσεις από τα εθνικά και τα ευρωπαϊκά ταμεία. Η πρόσβαση στο τι τρέχει στην Περιφέρεια ως χρηματοδότηση μπορεί να λύσει τα προβλήματα αρκετών πολιτών.
Τέλος, στον δημόσιο χώρο τρέχουν ευκαιρίες και γίνονται διεργασίες που αφορούν τους πολίτες και δεν το παίρνουν είδηση. Υπάρχει έλλειψη πληροφόρησης. Υπάρχει έλλειψη για την γνώση της καταλληλότητας του τί χρειάζεται κάποιος σε κάποια χρονική στιγμή. Ως νησιωτικός και μειονεκτικός σε αρκετά σημεία του ο τόπος μας έχει συγκριτικό πλεονέκτημα τους ανθρώπους του και μάλιστα τοποθετημένους σε καίρια σημεία. Και τα ασθενέστερα κοινωνικά στρώματα χρειάζονται περισσότερη προστασία. Όμως με την νομιμότητα ως απαρέγκλιτο στοιχείο και γνώρισμα. Διότι η νομιμότητα είναι προϋπόθεση της Δημοκρατίας.
Το παρόν άρθρο δεν μπορεί να αντικαταστήσει την προσωπική επαφή που πρέπει να έχω με τους πολίτες ούτε καλύψει το πλήρες περίγραμμα των ιδεών και των προτάσεών μου.
Είναι μία σταχυολόγηση των ιδεών, των προτάσεων και των προβλέψεων μου ως υποψηφίου περιφερειακού συμβούλου. Και με αυτές ζητώ για πρώτη φορά την ενίσχυση και την ψήφο των πολιτών για να υπηρετήσω το δημόσιο συμφέρον μέσα από τον σπουδαίο θεσμό της Περιφέρειας Κρήτης.