Οι ποινικές ευθύνες για την τραγωδία

 Το ποιοι έχουν ποινικές ευθύνες για την τραγωδία της Ανατολικής Αττικής και για τους 93 νεκρούς, όπως και για την καταστροφή τόσων δασικών εκτάσεων και ιδιοκτησιών, το ορίζουν ο Ν.3013/02 και ο Γενικός Κανονισμός «Ξενοκράτης» του 2003, όπως και οι σχετικές διατάξεις του Π.Κ.

 
Ειδικότερα, ποινικές ευθύνες για συγκεκριμένες παραλείψεις έχουν, κατά τον νόμο, οι νομάρχες και δη οι περιφερειάρχες, οι δήμαρχοι και οι υπεύθυνοι των γραφείων Πολιτικής Προστασίας της κάθε περιφέρειας και του κάθε δήμου. 

Επίσης, ποινικές ευθύνες έχουν οι αρμόδιοι αξιωματικοί για την Ανατολική Αττική της Πυροσβεστικής και της Αστυνομίας.

 
Τα αδικήματα που μπορεί να θεωρηθεί ότι συγκροτούνται είναι της κακουργηματικής έκθεσης κατά συρροή (για κάθε θάνατο) με ενδεχόμενο δόλο ή της ανθρωποκτονίας από αμέλεια κατά συρροή (όσοι και οι θάνατοι), του εμπρησμού δάσους από αμέλεια και του απλού εμπρησμού άλλων αντικειμένων από αμέλεια. 

Οι προβλεπόμενες ποινές είναι 5 έως 10 έτη για την έκθεση και για κάθε θάνατο, ή φυλάκιση μέχρι 5 έτη για κάθε ανθρωποκτονία από αμέλεια, όπως και για τα δύο αδικήματα των εμπρησμών. 

 
Πάντως, για μεν τα αδικήματα της κατά συρροήν έκθεσης η ανώτερη εκτιτέα ποινή είναι τα 25 έτη, για δε πλημμελήματα η εκτιτέα ποινή είναι 10 έτη. Η φυλάκιση μπορεί να εκτιθεί είτε με πραγματική φυλάκιση, είτε με πληρωμή της ποινής ή και με κοινωνική εργασία. 

Τα νομικά αυτά θέματα έχουν αντιμετωπιστεί με τις φωτιές της Ηλείας το 2007 από τα τότε ποινικά δικαστήρια Πύργου και Πατρών μέχρι και τον Αρειο Πάγο. 

Επομένως, οι παραλείψεις που εμφανίζονται στην παρούσα περίπτωση έχουν δικαστικά αμετάκλητα επιβεβαιωθεί και κριθεί από τα επιληφθέντα ως άνω δικαστήρια για τις φωτιές της Ηλείας. 

Εκτός από τα ποινικά δικαστήρια, θα επιληφθούν ύστερα από σχετικές αγωγές και τα διοικητικά δικαστήρια για αποζημιώσεις των συγγενών των θυμάτων, όπως έγινε και στην περίπτωση των οικογενειών των θυμάτων στην Ηλεία. 

 

.protothema.gr

Πηγή: kritipress.gr