Η προστασία και βιώσιμη ανάπτυξη των περιοχών του ευρωπαϊκού δικτύου NATURA 2000
Η προστασία και βιώσιμη ανάπτυξη των περιοχών του ευρωπαϊκού δικτύου NATURA 2000 στην Κρήτη, είναι το θέμα του τριήμερου συνεδρίου που οργανώνει η Περιφέρεια Κρήτης από τις 10 έως τις 12 Μαΐου στα Χανιά, στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής της Μεσογείου. Στο συνέδριο όπου έχουν προσκληθεί μεταξύ άλλων ο Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σωκράτης Φάμελλος και η Γενική Γραμματέας Περιβάλλοντος του Υπουργείου, συμμετέχουν στελέχη επιστημονικών φορέων, στελέχη υπηρεσιών, αλλά και ειδικοί επιστήμονες από την Ελλάδα και το εξωτερικό για την παρουσίαση καλών πρακτικών βιώσιμης διαχείρισης και προστασίας των περιοχών NATURA.
Στο πλαίσιο της σημερινής συνέντευξης τύπου στη Περιφέρεια Κρήτης, ο Αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος Χωροταξίας και Ενέργειας Νίκος Καλογερής, ανέφερε μεταξύ άλλων: «Φιλοδοξούμε το συνέδριο αυτό να μην έχει μόνο τοπική αξία, αλλά να κεφαλαιοποιηθούν τα συμπεράσματά του από την πολιτική ηγεσία και από όλους τους φορείς και τα επιστημονικά ιδρύματα. Οι περιοχές Natura όπως είναι γνωστό καλύπτουν το 1/3 των εδαφών της Κρήτης και το τελευταίο διάστημα εντάχθηκαν και θαλάσσιες περιοχές ειδικά γύρω από τη Δυτική Κρήτη αλλά και την Ανατολική. Οι περιοχές αυτές περιλαμβάνουν τους σημαντικότερους οικότοπους από πλευράς οικολογικής αξίας του νησιού, αλλά και περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, οι οποίες αποτελούν πόλο έλξης για τον τουρισμό και την ανάπτυξη. Οι περιοχές αυτές δέχονται ιδιαίτερα την θερινή περίοδο πάρα πολύ μεγάλες πιέσεις, λόγω της μεγάλης επισκεψιμότητας που παρουσιάζουν και είναι επόμενο να χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής από την πλευρά μας ώστε να τις προστατέψουμε και να τις διατηρήσουμε, ενώ υπάρχουν δυνατότητες να τις αξιοποιήσουμε ακόμα περισσότερο προς όφελος της τοπικής κοινωνίας. Πολλές από αυτές τις περιοχές είναι κατοικημένες, ή βρίσκονται σε παρυφές κατοικημένων περιοχών, υπάρχουν εντός τους σημαντικές οικονομικές δραστηριότητες, και όλο αυτό το πλαίσιο θέλουμε να εξετάσουμε στο συνέδριο». Ο κ. Καλογερής ανέφερε επίσης ότι, στο συνέδριο θα παρουσιαστούν οι καλές πρακτικές τόσο από το εξωτερικό όσο και από την Κρήτη όπως είναι οι φορείς διαχείρισης της Σαμαριάς, «ΑΚΟΜΜ-ΨΗΛΟΡΕΙΤΗΣ», η Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση (ΟΧΕ) στις περιοχές UNESCO του νησιού μας που υλοποιεί η Περιφέρεια Κρήτης.
Από την πλευρά της η Διευθύντρια Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού στην Περιφέρεια Κρήτης Ελένη Χατζηγιάννη ανέφερε: «Οι περιοχές του ευρωπαϊκού δικτύου NATURA 2000 στην Κρήτη χαρακτηρίζονται από πολύ μεγάλη επισκεψιμότητα τόσο από την Κρήτη, την υπόλοιπη Ελλάδα, αλλά και από τουρίστες από το εξωτερικό. Συγκεκριμένα κάθε χρόνο δεχόμαστε μεγάλο αριθμό επισκεπτών δεδομένου ότι οι περιοχές αυτές φιλοξενούν σημαντικούς οικοτόπους προτεραιότητας, δηλαδή περιοχές με ιδιαίτερα βιολογικά και φυσικά χαρακτηριστικά. Για το σκοπό αυτό, και αυτός είναι ο στόχος μας, μέσα από το συνέδριο στα Χανιά την Πέμπτη και την Παρασκευή, οφείλουμε να αναδείξουμε την προστασία των περιοχών με τέτοιο τρόπο, ώστε να μην εμποδίζουμε την ανάπτυξή τους και τη συνύπαρξή τους, με την οικονομική ανάπτυξη των υπόλοιπων περιοχών και συγκεκριμένα του νησιού μας. Πολλές φορές λόγω της μεγάλης επισκεψιμότητας, λόγω της έντονης ανθρωπογενούς δραστηριότητας στις περιοχές, υπάρχει κίνδυνος να διαταραχθεί το οικοσύστημα, να παρατηρηθεί υπέρβαση της φέρουσας ικανότητας των περιοχών αυτών και για αυτό το λόγο η ορθή διαχείρισή τους αποτελεί σημαντικό σημείο συζήτησης του συνεδρίου μας».
Στη σημερινή συνέντευξη τύπου στην Περιφέρεια παραβρέθηκαν επίσης η Καγιαμπάκη Άννα, Τμηματάρχης Περιβάλλοντος και η Στεφανάκη Μαρία στέλεχος της Δ/νσης Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού.
Για την προετοιμασία-υλοποίηση του συνεδρίου με την Περιφέρεια Κρήτης συνεργάστηκαν τα ερευνητικά, επιστημονικά ιδρύματα του νησιού υλοποιώντας πρόταση που είχε καταθέσει στο Περιφερειακό Συμβούλιο ο τότε επικεφαλής της παράταξης «Μια Κρήτη, Περιβάλλον – Άνθρωπος» Αντώνης Ανηψητάκης.
Πηγή: kritipress.gr