Οι Τούρκοι αγοράζουν «μπιρ παρά» σπίτια στην Αθήνα

 Με επίκεντρο την Αθήνα, οι Τούρκοι αναδεικνύονται η πλέον ανερχόμενη ξένη εθνικότητα που αγοράζει αυτή την περίοδο ακίνητα στη χώρα μας, την ίδια στιγμή που φαίνεται να πληθαίνουν και οι επιχειρηματίες από τη γείτονα που αποφασίζουν να ανοίξουν εταιρείες στην Ελλάδα προκειμένου να διευκολύνουν τις συναλλαγές τους με την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Της Στεφανίας Σούκη

Πέραν του κλάδου των ακινήτων, κινητικότητα παρατηρείται και από πολλές τουρκικές επιχειρήσεις που ζητούν να αποκτήσουν εταιρική υπόσταση στην Ελλάδα προκειμένου να διευκολύνουν τις συναλλαγές τους με την υπόλοιπη Ευρώπη, δεδομένων των περιορισμών που υφίστανται στη γείτονα

Και ενώ μέχρι πρότινος οι περισσότερες αγοραπωλησίες αφορούσαν μεγάλα ακίνητα, στο πλαίσιο του προγράμ­ματος Χρυσή Βίζα για τη χορήγηση αδειών διαμονής σε υπηκόους τρίτων χωρών με αγορές ακινήτων αξίας άνω των 250.000 ευρώ, το τελευταίο διάστημα, από τις αρχές του 2018, φαίνεται ότι αυξάνεται η ζήτηση για περισσότερα και μικρότερα ακίνητα, με το ενδιαφέρον να μετατοπίζεται στο κέντρο της Αθήνας από τα νότια -κυρίως- προάστια λόγω της ανόδου των τιμών στο παραλιακό μέτωπο της Αττικής.

Πέραν του κλάδου των ακινήτων, κινητικότητα παρατηρείται και από αρκετές τουρκικές επιχειρήσεις που ζητούν να αποκτήσουν εταιρική υπόσταση στην Ελλάδα προκειμένου να διευκολύνουν τις συναλλαγές τους με την υπόλοιπη Ευρώπη, δεδομένων των περιορισμών που υφίστανται στη γείτονα, π.χ. στο κομμάτι του ηλεκτρονικού εμπορίου και των ηλεκτρονικών πληρωμών. «Η τάση είναι αυξητική», όπως χαρακτηριστικά επισημαίνουν σύμβουλοι που συνδράμουν το τελευταίο διάστημα τους Τούρκους επιχειρηματίες οι οποίοι δραστηριοποιούνται στους τομείς του τουρισμού, του εμπορίου, της εστίασης, της παροχής μεσιτικών υπηρεσιών κ.τ.λ.

«Οι Τούρκοι που θέλουν να αγοράσουν ακίνητα στην Ελλάδα αναζητούν αυτή την περίοδο κυρίως μικρά ακίνητα-ευκαιρίες στις περιοχές του κέντρου, γεγονός που λειτουργεί θετικά και δημιουργεί κινητικότητα και στην ίδια την αγορά, δίνοντας παράλληλα μια δεύτερη ανάσα σε παλιά διαμερίσματα», επισημαίνει o κ. Κωνσταντίνος Αρσλάνογλου, εκπρόσωπος της Ιnvest Greece, της εταιρείας που προωθεί ελληνικά ακίνητα προς πώληση στην τουρκική αγορά και έχει πραγματοποιήσει μέχρι σήμερα πάνω από 100 συναλλαγές. Στο ίδιο μήκος κύματος και η κυρία Θεοδώρα Ηλίεβα, εκπρόσωπος του μεσιτικού γραφείου Τuryap Athens, από τα μεγαλύτερα δίκτυα κτηματομεσιτικών γραφείων στην Τουρκία που λειτουργεί εδώ και περίπου έναν χρόνο και στην ελληνική αγορά προωθώντας κατά κύριο λόγο ακίνητα αξίας πάνω από 250.000 ευρώ σε Τούρκους που επιθυμούν να λάβουν άδεια διαμονής στην Ελλάδα: «Στην αρχή το μεγαλύτερο ενδιαφέρον στρεφόταν κυρίως στα νότια προάστια, ωστόσο επειδή εκεί οι τιμές έχουν ανέβει λόγω και του μεγάλου ενδιαφέροντος από υποψήφιους Κινέζους αγοραστές, βλέπουμε τους τελευταίους 4-5 μήνες μια στροφή προς το κέντρο κυρίως για περισσότερα από ένα διαμερίσματα τα οποία θα μπορούσαν να αποφέρουν επιπλέον εισόδημα, είτε μέσω της απλής μίσθωσης, είτε ακόμη και μέσω της βραχυπρόθεσμης τουριστικής μίσθωσης. Οι αποδόσεις που ζητούν οι Τούρκοι αγοραστές μπορεί να είναι κοντά στο 7%-8%, νούμερο ωστόσο που είναι δύσκολο να πιαστεί, εξ ου και τελικά καταλήγουν στο 4%-5%».

Golden Visa

Οπως επισημαίνει η κυρία Ηλίεβα, οι υποψήφιοι αγοραστές έχουν κατά κύριο λόγο υψηλό μορφωτικό επίπεδο, οι οποίοι μέσω της χρήσης των πλεονεκτημάτων του προγράμματος Golden Visa αναζητούν μια ανοιχτή πόρτα προς την Ευρώπη ακόμη και για τη μόρφωση των παιδιών τους. «Η συγκεκριμένη κατηγορία αγοραστών δεν θέλει να μείνει μόνιμα στην Ελλάδα. Απλώς αγοράζοντας το ακίνητο εξασφαλίζουν την άδεια διαμονής και προχωρούν στη συνέχεια στην εκμίσθωσή του ώστε να έχουν ένα επιπλέον σταθερό εισόδημα. Μάλιστα δεν επιλέγουν ούτε τη λύση της βραχυχρόνιας τουριστικής μίσθωσης που χρειάζεται σαφώς μεγαλύτερη οργάνωση, εξ ου και προτιμούν τελικά έναν σταθερό μισθωτή». Για ποιους λόγους οι Τούρκοι επιλέγουν την Ελλάδα και όχι άλλες ανταγωνίστριες χώρες που προσφέρουν επίσης τα πλεονεκτήματα της Golden Visa;

Τα νούμερα των αδειών διαμονής

Ο κ. Αρσλάνογλου απαντά ότι η χώρα μας τη δεδομένη συγκυρία συνδυάζει περισσότερα πλεονεκτήματα για τους Τούρκους επενδυτές. «Το θέμα της εγγύτητας είναι αυτό που παίζει πολύ σημαντικό ρόλο, όπως και της κοινής κουλτούρας, ενώ πολύ συχνές πλέον είναι και οι αεροπορικές συνδέσεις μεταξύ Αθήνας – Κωνσταντινούπολης. Από την άλλη, οι τιμές στο εγχώριο real estate είναι πλέον σε ιδιαίτερα ελκυστικά επίπεδα και υπάρχουν πολλές επενδυτικές ευκαιρίες τόσο για τα μεγαλύτερα όσο και τα μικρότερα ακίνητα». Για τον λόγο αυτό, άλλωστε, έχει αυξηθεί το ενδιαφέρον για περισσότερα και μικρά διαμερίσματα, της τάξεως των 40.000-50.000 ευρώ, τα οποία έχουν το πλεονέκτημα ότι μπορεί να αποδώσουν περισσότερο: με τον τρόπο αυτό εξασφαλίζεται μεγαλύτερη διασπορά ρίσκου, υπάρχουν υψηλότερα ενοίκια, καθώς και μεγαλύτερη ευχέρεια μεταπώλησης σε περίπτωση που κάποιος αποφασίσει να αποεπενδύσει».

Τα επίσημα στοιχεία από το Εnterprise Greece και την αρμόδια Γενική Γραμματεία Μεταναστευτικής Πολιτικής αποτυπώνουν ακριβώς τη μεγάλη άνοδο των αγοραπωλησιών από τη γείτονα, ιδίως από τις αρχές του 2017 και μετά. Πλέον σε σύνολο 2.639 χορηγήσεων αδειών διαμονής σε επενδυτές – αγοραστές ακινήτων στην Τουρκία αντιστοιχούν 260, κατατάσσοντας τη χώρα στην τρίτη θέση μετά την Κίνα με 1.212 άδειες και τη Ρωσία με 412 άδειες, ενώ τέταρτη ακολουθεί η Αίγυπτος με 104 άδειες. Από το 2015 έως τις αρχές του 2017 οι Τούρκοι απουσίαζαν παντελώς από τις πρώτες εθνικότητες που αγόραζαν ακίνητα στο πλαίσιο του προγράμματος Golden Visa, ενώ Κίνα και Ρωσία ήταν σταθερά στις δύο πρώτες θέσεις και ακολουθούσαν Αίγυπτος, Ουκρανία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και Λίβανος. Μέχρι το τέλος του 2017 είχαν χορηγηθεί συνολικά 222 άδειες διαμονής σε Τούρκους, όταν το 2016 ήταν κοντά στις 50 και το 2015 μόλις 17.

Οσον αφορά τις περιοχές ενδιαφέροντος, τα πρώτα χρόνια η ζήτηση είχε ξεκινήσει δειλά από τις περιοχές και τα νησιά που βρίσκονται πιο κοντά στην Τουρκία (Κως, Σάμος), ωστόσο λόγω και των περιορισμών που θέτει η νομοθεσία το ενδιαφέρον στράφηκε στα αστικά κέντρα, με πρώτη προτίμηση την Αθήνα και δευτερευόντως τη Θεσσαλονίκη.

//www.newmoney.gr/

Πηγή: kritipress.gr