Η Βικτόρια Χίσλοπ ambassador της Αγοράς του 65ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

Το 65ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης υποδέχεται την βραβευμένη βρετανίδα συγγραφέα Βικτόρια Χίσλοπ ως ambassador της Αγοράς, του αναπτυξιακού τμήματος του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

 
Ως ambassador της Αγοράς στην 65η διοργάνωση, η Βικτόρια Χίσλοπ θα προωθήσει τις σημαντικές διεργασίες μέσα από τις οποίες προκύπτει το σινεμά του αύριο, φροντίζοντας παράλληλα να επικοινωνήσει σε δημιουργούς, δημοσιογράφους, καθώς και στο ευρύ κοινό, τον κομβικό ρόλο της Αγοράς. «Είμαι ενθουσιασμένη που θα είμαι φέτος η ambassador της Αγοράς, και περιμένω με μεγάλη ανυπομονησία την ευκαιρία να γνωρίσω και να ενθαρρύνω τους ανερχόμενους δημιουργούς. Η αφήγηση ιστοριών βρίσκεται στο επίκεντρο μιας καλής ταινίας. Αυτό μπορεί να ακούγεται απλό, αλλά η διαδικασία της δημιουργίας μπορεί να αποδειχθεί περίπλοκη και τρομακτική. Είμαι πολύ χαρούμενη που υποστηρίζω τον στόχο της Αγοράς να διευκολύνει τα όνειρα και τις φιλοδοξίες των μελλοντικών κινηματογραφιστών», σημειώνει η αγαπημένη συγγραφέας.
 
H Βικτόρια Χίσλοπ σπούδασε Αγγλική Λογοτεχνία στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, ενώ στη συνέχεια εργάστηκε στον χώρο των εκδόσεων, των δημοσίων σχέσεων και της δημοσιογραφίας. Επηρεασμένη από μια επίσκεψη στη Σπιναλόγκα, έγραψε το μυθιστόρημα Το Νησί (2005), το οποίο έγινε διεθνές μπεστ σέλερ με πωλήσεις που ξεπέρασαν τα έξι εκατομμύρια αντίτυπα παγκοσμίως, μεταφράστηκε σε 40 γλώσσες και μεταφέρθηκε στην τηλεόραση, με τη σειρά να σημειώνει ρεκόρ τηλεθέασης για τα ελληνικά τηλεοπτικά δεδομένα. Το τρίτο μυθιστόρημά της, Το νήμα (2011) θα γίνει, επίσης, τηλεοπτική σειρά, σε συνεργασία με την εταιρεία παραγωγής Heretic. Σε αυτό η Χίσλοπ αφηγείται την ταραχώδη ιστορία της Θεσσαλονίκης στον 20ό αιώνα.
 
Το επόμενο βιβλίο της, με τίτλο Sunrise διαδραματίζεται στην Κύπρο και εκδόθηκε το 2014. Στη συνέχεια έγραψε το Καρτ Ποστάλ (2016), το οποίο μεταφέρθηκε και αυτό στην τηλεόραση το 2021. Το μυθιστόρημα Όσοι αγαπιούνται (2019) αφηγείται την τραυματική ιστορία της Κατοχής και του ελληνικού Εμφυλίου Πολέμου. Το 2020, ήρθε η συνέχεια του βιβλίου Το Νησί με τίτλο Μια νύχτα του Αυγούστου, με τη Βικτόρια Χίσλοπ να αναλαμβάνει χρέη εκτελεστικής παραγωγού στη μεταφορά για την ελληνική τηλεόραση.
 
Πέρα από την πλούσια συγγραφική της δραστηριότητα, η πολυβραβευμένη Βικτόρια Χίσλοπ έχει σπουδαίο κοινωνικό έργο στο ενεργητικό της. Είναι πρέσβειρα της Lepra, μιας βρετανικής φιλανθρωπικής οργάνωσης που συγκεντρώνει χρήματα για τη θεραπεία των πασχόντων από λέπρα σε όλο τον κόσμο, ενώ υποστηρίζει έμπρακτα το National Literacy Trust, που καταπολεμά τον παιδικό αναλφαβητισμό στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η Βικτόρια Χίσλοπ είναιεπίσης πρέσβειρα της δράσης «Κνωσός 2025», που έχει ως στόχο την εύρεση χρηματοδότησης για την αναβάθμιση του ερευνητικού κέντρου της Βρετανικής Σχολής Αθηνών στην Κρήτη, ενώ πρόσφατα διορίστηκε αντιπρόεδρος στον συγκεκριμένο φορέα. Το 2019, αναγορεύτηκε Επίτιμος Διδάκτορας από το Πανεπιστήμιο του Σέφιλντ. Το 2020 η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου της απένειμε την ελληνική ιθαγένεια μέσω της διαδικασίας τιμητικής πολιτογράφησης, για την προσφορά της στην προβολή της Ελλάδας. Επίσης, είναι μέλος της Βασιλικής Εταιρείας Λογοτεχνίας του Ηνωμένου Βασιλείου.
 
Φέτος, η Βικτόρια Χίσλοπ θα μοιραστεί την πολύτιμη εμπειρία της, ως ambassador της Αγοράς και θα αποτελέσει τον συνδετικό κρίκο ανάμεσα στους επαγγελματίες, τους καλλιτέχνες και το κοινό.                                                                          
 
H Αγορά του 65ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, η οποία πραγματοποιείται από την 1η έως τις 9 Νοεμβρίου με την πολύτιμη υποστήριξη του προγράμματος Creative Europe-MEDIA, προσφέρει μια σειρά από ευκαιρίες για δικτύωση και συμπαραγωγές, σε ολόκληρο το πεδίο της παγκόσμιας κινηματογραφικής βιομηχανίας.
 
Οι εκδηλώσεις της Αγοράς, που λειτουργεί ως διεθνές σημείο συνάντησης και δικτύωσης για τους επαγγελματίες του κινηματογράφου, θα πραγματοποιηθούν και φέτος σε υβριδική μορφή, παρουσιάζοντας ένα ευρύ φάσμα από δραστηριότητες της βιομηχανίας, οι οποίες έχουν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος τις χώρες από την ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης και της Μεσογείου.
 
Crossroads Co-Production Forum
 
Η Αγορά, το αναπτυξιακό τμήμα του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, θα φιλοξενήσει την 20ή διοργάνωση του Crossroads Co-Production Forum από τις 3 έως τις 7 Νοεμβρίου 2024. Φέτος, η Αγορά επέλεξε 15 υποσχόμενα σχέδια ταινιών που προέρχονται από 17 χώρες της νοτιοανατολικής Ευρώπης και της Μεσογείου. Στη διάρκεια του 65ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης (31 Οκτωβρίου-10 Νοεμβρίου 2024), τα πρότζεκτ θα έχουν την ευκαιρία να παρουσιαστούν στο πλαίσιο αυτής της διοργάνωσης υψηλού κύρους, η οποία έχει ως στόχο να προωθήσει τη δικτύωση, τις συμπαραγωγές και τη δημιουργική συνεργασία σε ολόκληρο το φάσμα της παγκόσμιας κινηματογραφικής βιομηχανίας.
 
Η Αγορά συνεχίζει να λειτουργεί ως πλατφόρμα κομβικής σημασίας για τους επαγγελματίες του κινηματογράφου, διευκολύνοντας την ουσιώδη επικοινωνία ανάμεσα στους κινηματογραφιστές και τους επαγγελματίες της κινηματογραφικής βιομηχανίας, ιδίως για όσους προέρχονται από τη νοτιοανατολική Ευρώπη και τη Μεσόγειο.
 
H πιο πρόσφατη πρωτοβουλία Bridge to the North αποσκοπεί να χτίσει μια γέφυρα συνεργασίας ανάμεσα στον νότο και τον βορρά της Ευρώπης και υποδέχεται κάθε χρόνο μια διαφορετική προσκεκλημένη χώρα από τη Βαλτική ή τις Βόρειες Χώρες, αναζητώντας νέες ευκαιρίες χρηματοδότησης και καλλιτεχνικής συνεργασίας. Η πρωτοβουλία αυτή έχει ως στόχο να φιλοξενήσει συνέργειες και πολιτισμικές ανταλλαγές που έχουν τη δυνατότητα να εμπλουτίσουν το παγκόσμιο κινηματογραφικό τοπίο. Φέτος, σε συνεργασία με το Σουηδικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου, το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Γκέτεμποργκ, το Σουηδικό Ινστιτούτο και την πολύτιμη υποστήριξη της Σουηδικής Πρεσβείας στην Ελλάδα, μια αντιπροσωπεία επαγγελματιών της σουηδικής κινηματογραφικής βιομηχανίας θα παρακολουθήσει τις δραστηριότητες της Αγοράς. Η παρουσία τους έχει σκοπό να αναδείξει νέες δυνατότητες για συμπαραγωγές και δικτύωση, καθώς και να διευρύνει τις πιθανότητες για νέα δημιουργικά εγχειρήματα.
 
Το Crossroads Co-Production Forum θα προσφέρει στα πρότζεκτ που έχουν επιλεγεί την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε ένα πλήρες πρόγραμμα, με σημείο αφετηρίας ένα προπαρασκευαστικό εργαστήριο, με την καθοδήγηση της παραγωγού Αμάντας Λιβανού (Neda Film). Το εργαστήριο εχει σκοπό βοηθήσει και να υποστηρίξει τους συμμετέχοντες ούτως ώστε να παρουσιάσουν αποτελεσματικά τα πρότζεκτ τους στους επαγγελματίες της κινηματογραφικής βιομηχανίας και να βρουν τους επιθυμητούς τους συνεργάτες.
 
To φετινό πρόγραμμα περιλαμβάνει μια επιλογή από πρώτες και δεύτερες ταινίες μεγάλου μήκους. Παράλληλα, στηρίζει ανερχόμενα κινηματογραφικά ταλέντα και καταξιωμένους δημιουργούς, ανάμεσα στους οποίους ξεχωρίζει ο διακεκριμένος ρουμάνος σκηνοθέτης Adrian Sitaru, που θα παρουσιάσει τη νέα του ταινία. Στο Crossroads Co-production Forum της Αγοράς του 65ου ΦΚΘ συναντούμε επίσης και τις δεύτερες ταινίες ταλαντούχων σκηνοθετών όπως οι Γιώργος Γούσης, Σόνια Λίζα Κέντερμαν, Kaltrina Krasniqi, Diego Llorente, Nikola Mijović, Ahu Öztürk και  Ahmad Ghossein, καθώς και τις πολυαναμενόμενα μεγάλου μήκους ντεμπούτα των Νεριτάν Ζιντζιρία και Θέλγια Πετράκη. Τα επιλεγμένα πρότζεκτ προέρχονται από τις παρακάτω χώρες: Βόρεια Μακεδονία, Βουλγαρία, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ιορδανία, Κόσοβο*, Λίβανος, Λουξεμβούργο, Μαυροβούνιο, Παλαιστίνη, Ρουμανία, Σερβία, Σλοβακία, Τουρκία και Τσεχία.
 
Το φετινό πρόγραμμα επιμελήθηκαν από κοινού μια διεθνής επιτροπή αξιολόγησης και μία υψηλού κύρους συμβουλευτική επιτροπή, στην οποία συμμετείχαν ο σύμβουλος Thibaut Bracq (Γαλλία) και η παραγωγός Rula Nasser (Ιορδανία), οι οποίοι συνέδραμαν στη διαδικασία επιλογής με την πολυετή εμπειρία τους στην κινηματογραφική βιομηχανία.
 
Η Αγορά συνεχίζει να έχει τη θέση ενός ζωτικού σημείου συνάντησης ανάμεσα σε κινηματογραφιστές από ολόκληρο τον κόσμο, προσφέροντας μια πλατφόρμα για την αφήγηση ιστοριών που αντικατοπτρίζουν την πολυπλοκότητα της σύγχρονης πραγματικότητας.
 
Τα βραβεία του Crossroads Co-production Forum είναι:
 
-Το νέο MIDPOINT Consulting Award: Διαδικτυακές συμβουλευτικές υπηρεσίες για την ανάπτυξη σεναρίου με μία/έναν από τους ειδικούς του Ινστιτούτου MIDPOINT
-Two Thirty-Five (2|35) Award (2|35): Υπηρεσίες post-production (εικόνακαιήχος)
-Onassis Film Award: Χρηματικόβραβείο 10.000 ευρώσεελληνικόπρότζεκτπουσυμμετέχειστηνΑγορά (Crossroads Co-production Forum ή AGORA Works in Progress)
-CNC – Centre national du cinéma et de l’image animée: Χρηματικόβραβείο 8.000 ευρώγιαανάπτυξησεναρίου
-ArteKino International Award: Χρηματικόβραβείο 6.000 ευρώ
-Finos Film: Χρηματικό βραβείο 3.000 ευρώ σε ελληνικό πρότζεκτ
-The Producers’ Network of the Cannes FF: Δωρεάνδιαπίστευση
-Greener Screen Consultancy Award granted by Greener Screen: Υπηρεσίες αξίας 7.000 ευρώ για την επίτευξη μιας πράσινης κινηματογραφικής παραγωγής
-Sofia Meetings of the Sofia IFF: Επιλογή ενός κινηματογραφικού σχεδίου και παρουσίασή του στην προσεχή διοργάνωσή της Αγοράς τον Μάρτιο.
-Mediterranean Film Institute: Υποτροφία για το πρόγραμμα σε ένα κινηματογραφικό σχέδιο.
-EAVE: Υποτροφία για συμμετοχή παραγωγού στο EAVE Marketing Workshop με την υποστήριξη του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.