Ισχυρές εκρήξεις ραδιοκυμάτων: Επιστήμονες λένε ότι η νέα έκρηξη ενέργειας που έρχεται από το διάστημα δεν μοιάζει με καμία προηγούμενη

Οι επιστήμονες βρήκαν μια νέα ισχυρή έκρηξη ραδιοκυμάτων που μας έρχεται από το διάστημα – από μια παράξενη και απροσδόκητη τοποθεσία.

Η έκρηξη είναι μόλις το δεύτερο γνωστό παράδειγμα του είδους της και έχει οδηγήσει σε νέα ερωτήματα σχετικά με το τι ακριβώς είναι και πώς μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την κατανόηση του σύμπαντος.

Το νεοανακαλυφθέν αντικείμενο στέλνει συχνές, επαναλαμβανόμενες εκρήξεις ενέργειας, λένε οι επιστήμονες. Μοιάζει με την πρώτη γρήγορη έκρηξη ραδιοκυμάτων, ή FRB, για την οποία βρέθηκε η θέση της – αλλά κατά τα άλλα διαφέρει από πολλά παραδείγματα που έχουν βρεθεί.

Οι γρήγορες εκρήξεις ραδιοκυμάτων είναι πολύ έντονες, πολύ σύντομες εκρήξεις ενέργειας που μας έρχονται από το βάθος του διαστήματος. Εντοπίστηκαν για πρώτη φορά το 2007 και οι επιστήμονες έχουν βρει δεκάδες από τότε.
Αυτός ο τεράστιος κατάλογος έχει φέρει τους ερευνητές πιο κοντά στην προσπάθεια να κατανοήσουν από πού προέρχονται, αν και η πηγή τους παραμένει ένα μυστήριο. Οι ερευνητές έχουν προτείνει τα πάντα, από μαύρες τρύπες μέχρι εξωγήινη τεχνολογία – αν και η πιθανότερη εξήγηση είναι μάλλον ένα magnetar, το οποίο είναι ένας τύπος αστέρα νετρονίων.

Πρόσφατες έρευνες έχουν επίσης υποδείξει ότι υπάρχουν διαφορετικά είδη FRBs, και το πρόσφατα ανακαλυφθέν αντικείμενο ενισχύει περαιτέρω αυτό το επιχείρημα. Οι ερευνητές διερωτώνται κατά πόσον αυτά που επαναλαμβάνουν τα σήματά τους με αυτόν τον τρόπο θα μπορούσαν να είναι θεμελιωδώς διαφορετικά από τα άλλα.

Ο αυξημένος αριθμός τέτοιων εκρήξεων που έχουν εντοπιστεί έχει επίσης επιτρέψει στους επιστήμονες να τις χρησιμοποιήσουν ως έναν τρόπο για τη μελέτη άλλων τμημάτων του σύμπαντος, καθώς και να είναι ενδιαφέρουσες από μόνες τους. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη μέτρηση του περιεχομένου του διαγαλαξιακού μέσου ή του χώρου μεταξύ των γαλαξιών.

 Παρακολουθώντας τον τρόπο με τον οποίο οι εκρήξεις ταξιδεύουν στο διάστημα, οι επιστήμονες μπορούν να κατανοήσουν καλύτερα το ακόμα σε μεγάλο βαθμό μυστηριώδες υλικό που καλύπτει μεγάλο μέρος του σύμπαντος, μεταξύ της πηγής τους και της Γης.

Ωστόσο, οι επιστήμονες πρέπει να κάνουν υποθέσεις σχετικά με τα σήματα και την πηγή τους για να τα χρησιμοποιήσουν σωστά. Γενικά, για παράδειγμα, οι επιστήμονες πιστεύουν ότι οι γαλαξίες που τους φιλοξενούν δεν κάνουν τις γρήγορες ραδιοεκρήξεις να διασκορπίζονται, κάτι που εκφράζεται με το "μέτρο διασποράς".

Αλλά η νέα γρήγορη έκρηξη ραδιοκυμάτων δεν φαίνεται να ταιριάζει με αυτή την εικόνα. Ενώ είναι κατά κάποιο τρόπο παρόμοια με την πρώτη επαναλαμβανόμενη έκρηξη ραδιοκυμάτων που ανιχνεύθηκε ποτέ, ο γαλαξίας της έχει ένα πολύ μεγαλύτερο μέτρο διασποράς.

Οι εκτιμήσεις είχαν προτείνει ότι ο γαλαξίας θα έπρεπε να απέχει περίπου 3 δισεκατομμύρια έτη φωτός από τη Γη. Όμως η διασπορά της είναι σαν να προέρχεται από έναν γαλαξία που βρίσκεται περίπου τρεις φορές πιο μακριά.

«Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει πολύ υλικό κοντά στο FRB που θα μπέρδευε οποιαδήποτε προσπάθεια να χρησιμοποιηθεί για τη μέτρηση του αερίου μεταξύ των γαλαξιών», δήλωσε ο Kshitij Aggarwal, μεταπτυχιακός φοιτητής στο Πανεπιστήμιο της Δυτικής Βιρτζίνια. «Αν αυτό συμβαίνει και με άλλους, τότε δεν μπορούμε να βασιστούμε στη χρήση των FRB ως κοσμικά μέτρα και σταθμά».
Αυτό προσθέτει ένα ακόμη μυστήριο στις εκρήξεις, οι οποίες μετά από 15 χρόνια και πολυάριθμα παραδείγματα παραμένουν συναρπαστικές και άγνωστες στους αστρονόμους που τις μελετούν.

Περισσότερες έρευνες σε FRBs όπως η πρόσφατα ανακαλυφθείσα θα μπορούσαν να βοηθήσουν να λυθεί ένα μέρος αυτού του μυστηρίου, καθώς και να απαντηθούν τα ερωτήματα που θέτουν οι πρόσφατες εργασίες. Οι επιστήμονες ελπίζουν να κατανοήσουν καλύτερα πώς οι επαναλαμβανόμενες και οι μη επαναλαμβανόμενες FRB είναι διαφορετικές, για παράδειγμα, και αν μπορεί να προέρχονται από πηγές που έχουν διαφορετική ηλικία ή είναι εντελώς διαφορετικά πράγματα.

Τα ευρήματα αναφέρονται σε μια εργασία με τίτλο "A repeating fast radio burst associated with a persistent radio source", που δημοσιεύεται στο περιοδικό Nature.

Η νέα FRB έλαβε τον αριθμό 20190520B και ο γαλαξίας που την φιλοξενεί είναι ο J160204.31-111718.5. Εντοπίστηκε με τη χρήση του σφαιρικού ραδιοτηλεσκοπίου FAST (Five-hundred-meter Aperture Spherical radio Telescope) της Κίνας το 2019 και έκτοτε έχουν γίνει περαιτέρω εργασίες για την εξέτασή της, με τη χρήση μιας σειράς διαφορετικού εξοπλισμού.

ethnos.g