Ιταλία: Οι φασιστικοί χαιρετισμοί προκαλούν πολιτικό σάλο – Γιατί σιωπά η Μελόνι
Η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι καλείται να απαγορεύσει τις νεοφασιστικές ομάδες, αφού εκατοντάδες άνδρες εθεάθησαν να χαιρετούν φασιστικά κατά τη διάρκεια μιας συγκέντρωσης στη Ρώμη το βράδυ της Κυριακής.
Συμμετείχαν σε μια ετήσια εκδήλωση μνήμης για τρεις ακροδεξιούς ακτιβιστές που σκοτώθηκαν τη δεκαετία του 1970, οι οποίοι φέρονται να σκοτώθηκαν από ακροαριστερούς μαχητές.
Όμως ένα βίντεο που μοιράστηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έφερε την εκδήλωση στο προσκήνιο.
Σε αυτό διακρίνονται σειρές μαυροφορεμένων ανδρών να τεντώνουν τα δεξιά τους χέρια.
Ακούγονται επίσης να φωνάζουν «Παρόντες!», σε απάντηση στην κραυγή συγκέντρωσης «Για όλους τους πεσόντες συντρόφους!». – ένα σύνθημα χαρακτηριστικό της ιταλικής ακροδεξιάς.
Το συλλαλητήριο πραγματοποιείται κάθε χρόνο για να τιμήσει τη δολοφονία το 1978 τριών έφηβων ακτιβιστών της πτέρυγας νεολαίας του ακροδεξιού Ιταλικού Κοινωνικού Κινήματος (MSI).
Οι δύο πυροβολήθηκαν από ύποπτους ακροαριστερούς μαχητές έξω από τα κεντρικά γραφεία του MSI στη Via Acca Larentia στη Ρώμη, ενώ ο τρίτος σκοτώθηκε από την αστυνομία σε ταραχές που ακολούθησαν τους πυροβολισμούς.
Κανείς δεν διώχθηκε ποτέ για τις δολοφονίες, οι οποίες έγιναν ευρέως γνωστές ως η «σφαγή της Acca Larentia».
Καταδίκη
Οι σκηνές της Κυριακής το βράδυ καταδικάστηκαν από κόμματα όλου του πολιτικού φάσματος.
Η Elly Schlein, η επικεφαλής του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος (PD), δήλωσε ότι οι εικόνες από το συλλαλητήριο «μοιάζουν με το 1924», αναφερόμενη στην εποχή του φασίστα ηγέτη Μπενίτο Μουσολίνι και των πολιτοφυλακών του με τις μαύρες μπλούζες.
«Αυτό που συνέβη είναι απαράδεκτο. Οι νεοφασιστικές ομάδες πρέπει να διαλυθούν, όπως ορίζει το Σύνταγμα», πρόσθεσε η κ. Schlein.
Ο ηγέτης του κεντρώου κόμματος Azione, Carlo Calenda, δήλωσε ότι η εκδήλωση μνήμης της Acca Larentia ήταν «απαράδεκτη ντροπή σε μια ευρωπαϊκή δημοκρατία».
Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Αντόνιο Ταγιάνι, ηγέτης του κεντροδεξιού κόμματος Forza Italia, δήλωσε ότι κάθε εορτασμός της δικτατορίας πρέπει να καταδικάζεται και πρόσθεσε ότι «υπάρχει νόμος που ορίζει ότι δεν μπορείς να ζητάς συγγνώμη για τον φασισμό στη χώρα μας».
Ακόμη και ορισμένα μέλη του κόμματος Αδελφοί της Ιταλίας (FdI) – το οποίο έχει τις πολιτικές του ρίζες στο MSI – επέκριναν τις σκηνές. Ο Giovanni Donzelli δήλωσε ότι το FdI «δεν είχε καμία σχέση με αυτό που συνέβη» και ότι όσοι συμμετείχαν στην εκδήλωση ήταν «200 ηλίθιοι που η αριστερά θα χρησιμοποιήσει για να μας κρίνει».
Με σιωπή απαντά η Μελόνι
Ωστόσο, η πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι, η οποία είναι επίσης ηγέτιδα του FdI, έχει παραμείνει μέχρι στιγμής σιωπηλή για το θέμα.
Η κ. Μελόνι έχει τιμήσει τις δολοφονίες του 1978 στο παρελθόν. Το 2021, ανήρτησε στο Facebook ένα αφιέρωμα στους τρεις δολοφονημένους ακτιβιστές, λέγοντας ότι οι δολοφονίες ήταν «μια τραγωδία στην οποία δεν βρέθηκε ποτέ ένοχος» και κάνοντας λόγο για «μια πληγή που δεν έχει επουλωθεί ποτέ».
Η αμφιλογία της πηγάζει από το δικό της πολιτικό υπόβαθρο. Σε ηλικία 19 ετών, η κ. Meloni δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι θεωρούσε τον φασίστα ηγέτη της Ιταλίας κατά τη διάρκεια του πολέμου Μπενίτο Μουσολίνι «έναν καλό πολιτικό». Εισήλθε στην ιταλική πολιτική ως μέλος του MSI.
Τα τελευταία χρόνια, προσπάθησε να επανατοποθετηθεί ως πιο μετριοπαθής, απορρίπτοντας τον χαρακτηρισμό «ακροδεξιά» και δηλώνοντας ότι το κόμμα της «παρέδωσε τον φασισμό στην ιστορία».
Όμως οι επικριτές επισημαίνουν το γεγονός ότι το λογότυπο του κόμματος εξακολουθεί να έχει την τρίχρωμη φλόγα – σύμβολο του νεοφασισμού εδώ και καιρό – και θα δουν στη σιωπή της για τις σκηνές από την Acca Larentia ένα νεύμα προς την πιο εξτρεμιστική πλευρά της βάσης υποστήριξής της.
Οι εικόνες από το μνημόσυνο της Acca Larentia έγιναν viral αφού τις μοιράστηκε ο ανταποκριτής της La Repubblica Paolo Berizzi, αλλά εκδηλώσεις αυτού του είδους δεν είναι ασυνήθιστες στην Ιταλία.
Κάθε χρόνο, εκατοντάδες υποστηρικτές του Μουσολίνι συγκεντρώνονται στη γενέτειρά του, το Πρεντάπιο, και διοργανώνουν αναμνηστικές συγκεντρώσεις που περιλαμβάνουν συνθήματα και χειρονομίες της φασιστικής εποχής.
Τέτοιες εκδηλώσεις προκαλούν τακτικά διαμάχες, με τα κόμματα της αντιπολίτευσης να ζητούν από την αστυνομία να διεξάγει έρευνα.
Ωστόσο, σε αντίθεση με τη Γερμανία, όπου απαγορεύεται η χρήση ακροδεξιών συμβόλων, η Ιταλία δεν έχει νόμο που να απαγορεύει τη χρήση φασιστικών εικόνων ή χειρονομιών. Υπάρχουν κτίρια και μνημεία σε όλη την Ιταλία που φέρουν το όνομα του Μουσολίνι.
Πηγή: ieidiseis.gr