Καφές στο σπίτι: Τι χρειαζόμαστε για να απογειώσουμε τους σπιτικούς καφέδες

Καθώς ξυπνάτε πριν καν ανοίξετε καλά τα μάτια σας και πριν ακόμη πείτε «Καλημέρα» για να αρχίσει η ημέρα θέλετε να πιείτε έναν homemade καφέ; Να τον φτιάξετε με τα χεράκια σας και να είναι ακριβώς όπως τον επιθυμείτε;

Πώς όμως μπορείτε να φτιάξετε εύκολα αλλά και γρήγορα καφέ στο σπίτι; Δε θέλει κόπο αλλά τρόπο, το σωστό εξοπλισμό και φυσικά ένα καλό χαρμάνι που να ταιριάζει στον ουρανίσκο σας. Ακολουθώντας πιστά τις συμβουλές που θα σας παρουσιάσουμε παρακάτω θα «απογειώσετε» τους σπιτικούς καφέδες που δεν θα έχουν να ζηλέψουν σε τίποτα αυτούς που φτιάχνουν οι επαγγελματίες.

Η τέχνη του καφέ όσο περνούν τα χρόνια αναβαθμίζεται. Η βιομηχανία του καφέ αλλάζει ενώ στο προσκήνιο έρχονται νέες ποικιλίες. Ανάλογη πορεία έχουν και οι προτιμήσεις των καταναλωτών καθώς αναζητούν νέες γεύσεις και συνδυασμούς που θα γοητεύσουν τον ουρανίσκο τους.

Επαγγελματίες του κλάδου της εστίασης που ασχολούνται δεκαετίες με τον καφέ επισημαίνουν στο Newsbeast πως οι καταναλωτές γίνονται ολοένα και πιο απαιτητικοί. «Οι εποχές έχουν αλλάξει. Όσοι αγαπούν τον καφέ δεν αρκούνται πια στο να τον απολαμβάνουν σε κάποια καφετέρια. Ο κόσμος πλέον επενδύει χρήματα στο να προμηθευτεί τα απαραίτητα, μηχανήματα, σύνεργα και προϊόντα ώστε να φτιάξει μόνος του τον καφέ του», εξηγούν.

«Η τέχνη του καφέ στο σπίτι έχει αναβαθμιστεί και βλέπουμε ότι αναβαθμίζεται ακόμη και χρόνο με τον χρόνο. Μπορεί η εισαγωγή του espresso στην Ελλάδα για επιλεγμένα στέκια της Αθήνας να ξεκίνησε από τη δεκαετία του ’50 αλλά μέχρι τη δεκαετία του ’90 δεν ήταν ευρεία η διάδοσή του. Οι Έλληνες ξεκίνησαν να πίνουν στις καφετέριες espresso εδώ και περίπου 20 χρόνια. Εδώ και δέκα όμως περίπου χρόνια παρατηρούμε πως όλο και περισσότεροι ασχολούνται με την παρασκευή καφέ στο σπίτι όχι μόνο για να κάνουν οικονομία αλλά και σαν χόμπι» επισημαίνουν.

«Είμαστε άλλωστε οι εμπνευστές του Freddo Espresso και του Freddo Cappuccino γεγονός που δείχνει πως στον καφέ χρειάζεται φαντασία και φυσικά μία ελληνική “πινελιά”. Όσο περνούν τα χρόνια και όσο στην αγορά βγαίνουν και άλλα προϊόντα ο καφές θα εξελίσσεται ακόμη περισσότερο όχι μόνο στις καφετέριες αλλά και στα σπίτια των καταναλωτών» συμπληρώνουν.

Οδηγός για να φτιάξετε τον καλύτερο καφέ espresso στο σπίτι
Η επιλογή της μηχανής ή του moka pot. Για να φτιάξετε έναν espresso ένα cappuccino ή αντίστοιχα έναν freddo espresso ή έναν freddo cappuccino στο σπίτι θα χρειαστείτε αρχικά μία μηχανή του espresso ή ένα moka pot. Με τη μηχανή σαφώς τα πράγματα είναι πιο απλά και στο εμπόριο υπάρχουν πολλές σε διαφορετικές ποιότητες αλλά και τιμές.

Οι μηχανές espresso χωρίζονται σε κατηγορίες αναλόγως τον τύπο τους. Οι βασικές διαφορές μεταξύ τους έχουν κυρίως να κάνουν με τη δυνατότητα να εκτελούν αυτόματα, ημιαυτόματα ή χειροκίνητα τις λειτουργίες όπως είναι η δημιουργία πίεσης και η εκχύλιση του καφέ. Επίσης οι μηχανές χωρίζονται ανάλογα με το είδος του καφέ που δέχονται δηλαδή αλεσμένο ή κάψουλες. Όταν αγοράζουμε μία μηχανή espresso καλό είναι να λαμβάνουμε υπόψη τη συνολική ισχύ της. Όσο μεγαλύτερη είναι τόσο μικρότερος θα είναι ο χρόνος που χρειάζεται για να ζεσταθεί το δοχείο νερού αλλά και να φτιαχτεί ο καφές. Επίσης πολύ σημαντική είναι η πίεση της μηχανής που μετριέται σε bar. Η ένταση της γεύσης βέβαια είναι προσωπική υπόθεση αλλά τα 9 bar με 15 bar θεωρούνται γενικά καλή απόδοση.

Το μπρίκι espresso ή αλλιώς το moka pot είναι η παραδοσιακή ιταλική συσκευή παρασκευής espresso. Είναι πιο φθηνό από τις μηχανές, κυκλοφορεί σε διάφορα μεγέθη αλλά αποδίδει χαμηλή πίεση 2 με 3 bar κάτι που σημαίνει πως ο καφές που παράγει δεν μπορεί να θεωρηθεί δυνατός espresso.

Η σωστή πρώτη ύλη και οι κόκκοι που θα κάνουν τη διαφορά. Εάν επιλέξετε αλεσμένο καφέ θα πρέπει να είναι αεροστεγώς συσκευασμένος ώστε να μην χάνει τα αρώματά του. Εάν διαλέξετε κόκκους θα πρέπει να κοπεί σωστά ώστε να αναδειχθούν τα αρώματά του. Σε περίπτωση που η μηχανή σας είναι με κάψουλες καλό θα ήταν μέχρι να βρείτε ποια γεύση είναι πιο απολαυστική για τον ουρανίσκο σας να δοκιμάσετε αρκετές.

Οι δοκιμές πολλών χαρμανιών θα οδηγήσουν σε αυτό που μας ταιριάζει. Δεν πρέπει να φοβόμαστε να πούμε «ναι» σε πολλά διαφορετικά χαρμάνια ώστε να βρούμε αυτό που τελικά θα είναι το καλύτερο για εμάς. Οπότε πριν απορρίψετε κάποια γεύση ή κάποια ποικιλία καφέ πρέπει πρώτα να τη γευτείτε.

Τα απαραίτητη αξεσουάρ. Αναλόγως με τον καφέ που θα επιλέξετε θα χρειαστείτε και τα κατάλληλα «εργαλεία» για την παρασκευή αλλά και για το σερβίρισμά του. Για τον espresso και τον cappuccino θα χρειαστείτε τα κατάλληλα φλυτζάνια. Για τον cappuccino όμως και για τον freddo cappucino όπως και για τον latte όμως και γάλα. Για τα κρύα δε ροφήματα ποτήρια, πάγο, shaker και μιξεράκι.

Ο πάγος ο… σωστός. Πόσο πάγο θα χρειαστείτε για τον κρύο καφέ; Τέσσερα με πέντε μέτρια σε μέγεθος παγάκια είναι αρκετά. Τα δύο θα τα χρησιμοποιήσετε για το χτύπημα και τα υπόλοιπα για το σερβίρισμα. Προσοχή! Εάν βάλετε περισσότερο πάγο ο καφές θα βγει πιο ελαφρύς.

Τα αφρόγαλα. Το πραγματικά καλό αφρόγαλα είτε είναι ζεστό είτε κρύο πρέπει να είναι αφράτο. Οι επαγγελματικές ή ημιεπαγγελματικές μηχανές espresso διαθέτουν ακροφύσιο ατμού, το οποίο χρησιμεύει ακριβώς στη δημιουργία σωστού αφρόγαλα οπότε εάν επιλέξετε cappuccino θα το χρησιμοποιήσετε αλλιώς θα χρειαστείτε αφρογαλιέρα. H χειροκίνητη αφρογαλιέρα λειτουργεί με την πίεση ενός εμβόλου και παράγει αφρόγαλα σε 30 περίπου δευτερόλεπτα. Το γάλα πρέπει να φτάσει το ανώτερο στους 70°C. Ο ευκολότερος τρόπος ώστε να καταλάβετε πότε φτάνει το γάλα τους 70°C είναι να έχετε το ένα χέρι στο πλάι της γαλατιέρας και να σταματήσετε όταν αρχίζει αυτή να ζεσταίνεται αρκετά.

Για κρύο αφρόγαλα αρχικά τοποθετείστε το shaker στην κατάψυξη μέχρι να παγώσει. Στη συνέχεια προσθέσετε 100 ml φρέσκο παγωμένο γάλα στο shaker και χτυπήστε στη φραπιέρα μέχρι να γίνει κρεμώδες.

 

madata.gr