Καθηγήτρια ιατρικής του Χάρβαρντ: Αυτή είναι η συνταγή για ένα υγιεινό πρωινό
«Καμία σχέση ένα υγιεινό πρωινό με αυτό που μας πουλάει το μάρκετινγκ» σημειώνει καθηγήτρια ιατρικής του Χάρβαρντ.
«Όταν κοιτάζω τις επιλογές πρωινού που υπάρχουν σε εστιατόρια και σούπερ μάρκετ και σκέφτομαι την υγεία των κατοίκων της χώρας μου, θέλω να κλάψω. Γεμιστά κουλούρια, ντόνατς, βάφλες, τηγανίτες, μάφινς… Θα θέλατε λίγο μπέικον, λουκάνικο, ή τηγανητές πατάτες με αυτό, μήπως;», γράφει σε σχετικό δημοσίευμα η δρ. Monique Tello, κλινική εκπαιδεύτρια/καθηγήτρια στο Harvard Medical School.
Όπως εξηγεί η καθηγήτρια, πέρα από τους διαρκείς πειρασμούς, οι καταναλωτές έχουν να αντιμετωπίσουν και την παραπληροφόρηση του μάρκετινγκ ως προς το τι συνιστά ένα θρεπτικό πρωινό: «η διαρκώς προβεβλημένη εικόνα ενός μεγάλου μπολ με δημητριακά και λίγες φράουλες από επάνω για διακόσμηση, συνοδευόμενη με ένα μεγάλο ποτήρι χυμού πορτοκάλι», προσθέτει η ίδια.
Αυτό, όμως, που πολύ βολικά παραλείπουν να αναφέρουν οι εταιρίες οι οποίες πλασάρουν τα προϊόντα αυτά ως εξαιρετικά υγιεινά είναι η μεγάλη ποσότητα απλών υδατανθράκων και ζάχαρης που αυτά περιέχουν. Και, φυσικά, η κατανάλωση των τροφίμων αυτών σε περιστασιακή βάση δεν πρόκειται να φέρει το τέλος του κόσμου, αλλά υπάρχει κάτι που πρέπει να γνωρίζετε εάν βρίσκονται στο διατροφικό σας πρόγραμμα καθημερινά.
«Για να το θέσουμε απλά, για τα κύτταρα στο σώμα σας, ένα μπολ με συμβατικά δημητριακά πρωινού, ή ένα κουλούρι με σουσάμι, ή ένα μάφιν δεν παρουσιάζουν καμία διαφορά σε σχέση με ένα γλυκό. Οι επεξεργασμένοι υδατάνθρακες και τα σάκχαρα αυξάνουν τα επίπεδα του σακχάρου και της ινσουλίνης στο αίμα. Η ινσουλίνη με μεγάλη ευκολία έπειτα καθοδηγεί τα σάκχαρα αυτά στα λιποκύτταρά σας, όπου και αποθηκεύονται ως ενέργεια, δηλαδή λίπος», τόνισε η δρ. Tello.
Από την άλλη, τα αλλαντικά είναι γνωστό ότι πρόσφατα χαρακτηρίστηκαν από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ως «καρκινογόνες ουσίες ομάδας 1», ουσίες δηλαδή που είναι βέβαιο ότι συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στους ανθρώπους.
Παράλληλα, η μεγάλη περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά που έχουν τρόφιμα όπως το μπέικον και το βούτυρο, καθώς και τα υψηλά επίπεδα αλατιού που συχνά υπάρχουν επίσης στα αλλαντικά και στις διάφορες σως που χρησιμοποιούνται στα πρωινά γεύματα, θεωρείται πως επιβαρύνουν το καρδιαγγειακό σύστημα.
Όπως γίνεται, λοιπόν, εμφανές, οι πιο δημοφιλείς επιλογές που προσφέρει η δυτικού τύπου διατροφή σε πρωινό και brunch είναι πιθανό σε βάθος χρόνου να βλάψουν την υγεία μας -με τον έναν ή τον άλλον τρόπο.
Ένα πραγματικά υγιεινό πρωινό
Σύμφωνα με την καθηγήτρια του Χάρβαρντ, η απάντηση είναι απλή: φρούτα και λαχανικά, μη επεξεργασμένα δημητριακά ολικής άλεσης, άπαχες πρωτεΐνες και μονοακόρεστα (καλά) λιπαρά.
«Δεν πρόκειται για κάποια μόδα, για κάποια καινούρια τάση. Τα δεδομένα είναι αδιάσειστα. Και λατρεύω το μπέικον, αλλά το αντιμετωπίζω με σεβασμό επειδή μπορεί να προκαλέσει μεγάλα προβλήματα στον οργανισμό εάν καταναλώνεται συχνά», τονίζει η ίδια.
Μάλιστα, η δρ. Tello μας δίνει την συνταγή για το δικό της πρωινό, ένα μπολ με 3 μόλις υλικά, το οποίο όπως τονίζει είναι εύκολο, γρήγορο, οικονομικό και κυρίως θρεπτικό.
Στραγγιστό γιαούρτι: Το στραγγιστό γιαούρτι με 2% λιπαρά περιέχει πρωτεΐνη, η οποία προωθεί τον κορεσμό και την διατήρηση της μυϊκής μας μάζας, καθώς και προβιοτικά, τα οποία υποστηρίζουν την καλή υγεία του μικροβιόματος του εντέρου.
Φρούτα: 2 – 3 κούπες με φρέσκα ή κατεψυγμένα φρούτα (κομμάτια μπανάνας ή μήλου, φράουλες, μπλούμπερις κ.τ.λ.) για βιταμίνες, αντιοξειδωτικά, φυτικές ίνες και φυσικά σάκχαρα, τα οποία δεν προκαλούν ξαφνικά σκαμπανεβάσματα ινσουλίνης όπως οι επεξεργασμένοι υδατάνθρακες.
Ξηροί καρποί/σπόροι/δημητριακά ολικής άλεσης: Μια χούφτα ανάλατοι ξηροί καρποί της αρεσκείας σας (αμύγδαλα, φυστίκια, καρύδια) ή 2 – 3 κουταλιές της σούπας από τους αγαπημένους σας σπόρους (π.χ. κολοκυθόσποροι, σπόροι τσία) ή 1 – 2 φρυγανιές/κράκερς θα σας δώσουν την έξτρα ενέργεια που χρειάζεστε το πρωί.
Πηγή: healthstat.gr