Κατώτατος μισθός: Πού θα κυμανθούν οι αυξήσεις. Η σύγκριση με άλλες χώρες

Τον Ιανουάριο η κυβέρνηση μαζί με ένα πλάνο προσλήψεων σε ορίζοντα τετραετίας προχωρά σε αυξήσεις του κατώτατου μισθού (586 ευρώ) και σε ταυτόχρονη κατάργηση του υποκατώτατου μισθού (510 ευρώ) για τους νέους έως 25 ετών.

Οι αυξήσεις στον κατώτατο μισθό αναμένεται πως θα κυμανθούν στη ζώνη των 20- 25 ευρώ τον μήνα αναδεικνύοντας τις αποστάσεις "κανονικότητας" που συνεχίζουν να χωρίζουν την Ελλάδα, όχι από τη Γαλλία των Κίτρινων Γιλέκων, αλλά και από την Ισπανία, η οποία βίωσε επίσης τον εφιάλτη των μνημονίων. Η Ισπανία, η οποία μπήκε στο μνημόνιο το 2012 αλλά βγήκε το 2013, είχε καταγράψει νωρίτερα δημοσιονομικό έλλειμμα 11% του ΑΕΠ το 2009 με τον τραπεζικό τομέα της χώρας να αντιμετωπίζει τεράστια προβλήματα. Παρεμφερή προβλήματα με την ελληνική οικονομία.

Δέκα χρόνια αργότερα, δηλ. το 2019 οι Ισπανοί θα λάβουν αυξήσεις 22% στον κατώτατο μισθό. Στις 21 Δεκεμβρίου η ισπανική κυβέρνηση αναμένεται να εγκρίνει αύξηση του κατώτατου μισθού από τα 858 στα 1.050 ευρώ μεικτά από τον Ιανουάριο 2019. Από τον Ιανουάριο παράλληλα, οι μισθοί στη Γαλλία θα αυξηθούν κατά 100 ευρώ τον μήνα.

Στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα "Νέα" η κυβέρνηση θα ήθελε να εφαρμόσει ένα από τα τρία εναλλακτικά σενάρια που αποτυπώνονται στο πόρισμα μελέτης του ΚΕΠΕ, ιδανικά αυτό που αφορά στην αυτόματη αύξηση του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ. Γνωρίζει όμως, πως την επομένη θα άνοιγε ένας νέος κύκλος αντιπαράθεσης με την Ευρωζώνη. Η δεύτερη εναλλακτική αφορά στην αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 10% ενώ το τρίτο σενάριο του ΚΕΠΕ αφορά σε αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 100 ευρώ την ερχόμενη διετία.

Οι δανειστές πάντως έχουν διαμηνύσει ότι οι χειρισμοί της κυβέρνησης στο θέμα του κατώτατου μισθού θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί.

Πηγές μιλώντας στα "Νέα" εκτιούν πως οι τελικές αυξήσεις θα κυμαίνονται στη ζώνη του 3%- 4%.

 

try { _402_Show(); } catch(e) {}

 

Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ