Καζάνι που βράζει η Μέση Ανατολή: Ποιοι είναι οι Χούθι; Ποια είναι η εμπλοκή ΗΠΑ και Βρετανίας

Ο πόλεμος της Γάζας φαίνεται να έχει εξαπλωθεί σε όλη τη Μέση Ανατολή και να μην περιορίζεται στα εδάφη του Ισραήλ, υποστηρίζει το BBC και φέρνει ως παράδειγμα τις αυξανόμενες επιθέσεις των Χούθι.

Ποιοι είναι οι Χούθι;
Το κίνημα Ανσουραλάχ, είναι ένα κίνημα που εμπνέεται από τον ζαϊδισμό που είναι μία παραλλαγή του Σιιτικού Ισλάμ και εδώ και χρόνια εμπλέκεται στον εμφύλιο πόλεμο στην Υεμένη.

Η ονομάσία «αντάρτες Χούθι», που έχει καθιερωθεί, προέρχεται από το όνομα του Χουσεΐν αλ Χούθι, που ήταν ο ιδρυτής του κινήματος. Σήμερα ο αδελφός του Αμπντούλ Μαλίκ αλ Χούθι είναι ο ηγέτης του κινήματος.

Μετά το 2011 οι Χούθι θα κλιμακώσουν τη δράση τους και σταδιακά θα καταφέρουν να ελέγξουν ένα μεγάλο μέρος της χώρας, συμπεριλαμβανομένης της πρωτεύουσας Σάνα.

Η απάντηση στην προέλασή τους θα έρθει από τη Σαουδική Αραβία, που παρενέβη για να υποστηρίξει τη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Υεμένης, επικεφαλής ενός συνασπισμού δυνάμεων του Κόλπου.

Η σαουδαραβική παρέμβαση θα οδηγήσει σε μία ιδιαίτερα αιματηρή σύγκρουση, με πολλά θύματα και μια χωρίς προηγούμενο ανθρωπιστική καταστροφή.

Ωστόσο, παρά την υπεροπλία των αντιπάλων τους οι Χούθι θα καταφέρουν να αντέξουν και να παγιώσουν την εξουσία τους. Αυτό ήταν αποτέλεσμα ενός ανταρτοπόλεμου που στηρίχτηκε και στη σταδιακή απόκτηση τεχνογνωσίας για τη χρήση μη επανδρωμένων αεροσκαφών και πυραύλων, δείχνοντας ότι μπορούσαν να χτυπήσουν ακόμη και στρατηγικούς στόχους της Σαουδικής Αραβίας.

Ως αποτέλεσμα των εξελίξεων στο πεδίο των μαχών, η κατάσταση στην Υεμένη θα σταθεροποιηθεί και θα ξεκινήσουν και ειρηνευτικές συνομιλίες με τη Σαουδική Αραβία που έχουν γεννήσει ελπίδες για διαρκή εκεχειρία και ουσιαστική αναγνώριση της εξουσίας των Χούθι στις περιοχές που ελέγχουν.

Σε όλη αυτή την προσπάθεια θα έχουν και την υποστήριξη του Ιράν, αποτελώντας τμήμα του λεγόμενου «άξονα της αντίστασης» μαζί με τη Χεζμπολάχ και τη Χαμάς.

Ιδεολογικά οι Χούθι χαρακτηρίζονται από την έντονη αντίθεση στις ΗΠΑ και το Ισραήλ.

Οι ηγέτες τους συχνά παραλληλίζουν τις— αμερικανικής κατασκευής— βόμβες που χρησιμοποιούνται για να χτυπήσουν τις δυνάμεις τους στην Υεμένη με τα όπλα που αποστέλλονται στο Ισραήλ και χρησιμοποιούνται στη Γάζα, σημειώνει άρθρο των New York Times.

Οι Χούθι θεωρούν ότι αποτελούν μέρος του «άξονα της αντίστασης»
 
Οι Χούθι, που κάποτε ήταν μια ομάδα ανεπαρκώς οργανωμένων ανταρτών, έχουν ενισχύσει το οπλοστάσιό τους τα τελευταία χρόνια, το οποίο πλέον περιλαμβάνει πυραύλους κρουζ και βαλλιστικούς πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη μεγάλου βεληνεκούς. Οι αναλυτές αποδίδουν την επέκταση αυτή στην υποστήριξη του Ιράν, το οποίο προμηθεύει πολιτοφυλακές σε όλη τη Μέση Ανατολή για να επεκτείνει τη δική του επιρροή, αν και φαίνεται ότι και οι ίδιοι οι Χούθι συνέβαλαν αρκετά στην εξέλιξη αυτών των οπλικών συστημάτων.

Αυτή τη στιγμή, οι Χούθι στο τμήμα που ελέγχουν συμπεριφέρονται ως η κυβέρνηση ενός οργανωμένου κράτους και έχουν αποκτήσει και χαρακτηριστικά κανονικών ενόπλων δυνάμεων.

Σύμφωνα με το bbc.com, οι φιλοϊρανικές οργανώσεις έχουν εξοπλιστεί κατάλληλα από την Τεχεράνη και κάνουν επίδειξη δύναμης στη Δύση.

«Είναι καιρός να σταματήσουμε να μιλάμε για τον κίνδυνο ο πόλεμος στη Γάζα να εξαπλωθεί και αλλού στη Μέση Ανατολή. Έχει ήδη συμβεί», αναφέρει αρχικά ο αναλυτής Jeremy Bowen.

Με βάση τον ίδιο, οι επιθέσεις των ΗΠΑ και της Βρετανίας στους Χούθι στην Υεμένη δεν αφορούν μόνο, όπως υποστήριξαν οι υπουργοί στο Λονδίνο, την ελευθερία της ναυσιπλοΐας και το παγκόσμιο εμπόριο. Συνδέονται άμεσα με τα γεγονότα στη Γάζα και αντιπροσωπεύουν μια κλιμάκωση της κρίσης που κυριεύει την περιοχή.

 
Οι Χούθι ορκίστηκαν αμέσως να απαντήσουν. Είναι επίσης απολύτως πιθανό οι φιλοϊρανικές πολιτοφυλακές στο Ιράκ και τη Συρία να αυξήσουν τη δράση που αναλαμβάνουν κατά των αμερικανικών δυνάμεων στην περιοχή. Εάν αυτό το θέατρο ζεσταθεί περισσότερο και οι αμερικανικές δυνάμεις αντεπιτεθούν, θα είναι πιο δύσκολο για την προσπάθεια της αμερικανικής διπλωματίας να αποτρέψει τον ολοκληρωτικό πόλεμο μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ.

Επίσης, ο Jeremy Bowen τονίζει μεταξύ άλλων πως «έχω περάσει αρκετό χρόνο με τους Χούθι στην Υεμένη και είναι άνθρωποι που έχουν μεγάλη ανεξαρτησία. Θα απολαύσουν τη σύγκρουση με τους Αμερικανούς. Θέλουν να είναι μέρος αυτού του πολέμου. Αυτό που συμβαίνει ταιριάζει τόσο στους Χούθι όσο και στην Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν».

Έτσι, στο άρθρο που έγραψε στο βρετανικό Μέσο, καταλήγει στο ότι «εάν οι Χούθι, που έχουν υποστηρικτές σε όλη την περιοχή, καταφέρουν να συνεχίσουν να απειλούν και να πλήττουν πλοία με κάποιο τρόπο, τότε θα κάνουν σήμα στους οπαδούς τους ότι δεν υποκλίνονται από τη Δύση».

Οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ και της Βρετανίας εξαπέλυσαν σήμερα νέες αεροπορικές επιδρομές στην πρωτεύουσα της Υεμένης, τη Σανάα, μετέδωσε πριν από λίγη ώρα το τηλεοπτικό δίκτυο Al Masirah, που πρόσκειται στους αντάρτες Χούθι.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει το Al Jazeera, στο στόχαστρο βρέθηκε αεροπορική βάση στα περίχωρα της πρωτεύουσας Σανάα, ενώ αναφέρθηκαν επίσης εκρήξεις στην πόλη Χοντέιντα.

Δύο αμερικανοί αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters ότι οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ εξαπέλυσαν νέα επίθεση στην Υεμένη, αφότου έπληξαν την προηγούμενη ημέρα περίπου 30 θέσεις των Χούθι εν είδει αντιποίνων για τις επιθέσεις των σιιτών ανταρτών εναντίον εμπορικών πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα.

 
Την Πέμπτη, οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο έπληξαν 28 ξεχωριστές τοποθεσίες των Χούτι σε μια προσπάθεια να διαταράξουν την ικανότητά τους να πραγματοποιούν επιθέσεις σε διεθνείς ναυτιλιακές λωρίδες στην Ερυθρά Θάλασσα.

Οι δύο χώρες υποστηρίχθηκαν επίσης από τον Καναδά, την Αυστραλία, το Μπαχρέιν και την Ολλανδία.

Οι αντάρτες Χούθι της Υεμένης υποσχέθηκαν την Παρασκευή σφοδρά αντίποινα για την αμερικανικά και βρετανικά πλήγματα εναντίον τους, εντείνοντας περαιτέρω την προοπτική μιας ευρύτερης σύγκρουσης σε μια περιοχή που ήδη μαστίζεται από τον πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα.

Ο βομβαρδισμός σκότωσε τουλάχιστον πέντε ανθρώπους και τραυμάτισε έξι, δήλωσαν οι Χούθι. Οι ΗΠΑ ανέφεραν ότι οι επιθέσεις στόχευαν περισσότερους από 60 στόχους σε 16 διαφορετικές τοποθεσίες σε περιοχές της Υεμένης που ελέγχονται από τους Χούθι. Ο στρατιωτικός εκπρόσωπος των Χούθι, ταξίαρχος Yahya Saree, δήλωσε σε μαγνητοσκοπημένη ομιλία του ότι τα πλήγματα «δεν θα μείνουν αναπάντητα ή ατιμώρητα».

madata.gr