ΚΕΘΕΑ Αριάδνη: Αποφασισμένοι να προβούν τους επόμενους μήνες σε κινητοποιήσεις
Την Τρίτη, 28/11 στο Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου, πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία η σύσκεψη μαζικών φορέων που κάλεσε ο Σύλλογος Οικογένειας ΚΕΘΕΑ Αριάδνη και το παράρτημα του Συλλόγου Εργαζομένων ΚΕΘΕΑ. Στην κατάμεστη αίθουσα του Εργατικού Κέντρου εργατικά σωματεία και φορείς του νομού έδωσαν μαχητικό παρόν και δήλωσαν την αντίθεσή τους στο νέο νομοσχέδιο που ετοιμάζει το Υπουργείο Υγείας για την Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση, μέσα στο οποίο προβλέπονται και σημαντικές αλλαγές στο πεδίο των εξαρτήσεων.
Την εισήγηση πραγματοποίησε η Φουντά Σταυρούλα, μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Εργαζομένων του ΚΕΘΕΑ. Μεταξύ άλλων τόνισε ότι «To Υπουργείο ετοιμάζεται να περάσει νομοσχέδιο για την Ψυχιατρική μεταρρύθμιση, με το οποίο επιτίθεται στον δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα της ψυχικής υγείας και της απεξάρτησης. (…) Χωρίς να ενδιαφέρεται για το θεραπευτικό μοντέλο του κάθε προγράμματος, πάει να παντρέψει φορείς με τελείως διαφορετικές προσεγγίσεις και φιλοσοφία στο κομμάτι της απεξάρτησης. Αυτό που θα την πληρώσει είναι η στεγνή απεξάρτηση, το μοντέλο του ΚΕΘΕΑ που δίνει την αποτελεσματικότητα που δίνει. Άλλωστε είναι γνωστή η προτίμηση των κυβερνήσεων για την αντικατάσταση της θεραπείας με την λογική της μείωσης της βλάβης, χρησιμοποιώντας όρους όπως ο λεγόμενος λειτουργικός χρήστης. Αυτή η κατεύθυνση δεν έχει λύσει το πρόβλημα πουθενά στο κόσμο. Μόνο το διαιωνίζει και το αυξάνει. (…) Το Υπουργείο υποκριτικά μιλά για την ανάγκη ενίσχυσης της απεξάρτησης, όταν με ευθύνη της το ΚΕΘΕΑ είναι τραγικά υποστελεχωμένο, προσλήψεις προσωπικού γίνονται με το σταγονόμετρο, ενώ πάνω από τους μισούς εργαζομένους είναι με ΕΣΠΑ, μπλοκάκια, ΟΑΕΔ κλπ. Δηλαδή εργαζόμενοι με ημερομηνία λήξης, με ό,τι σημαίνει αυτό και για το θεραπευτικό έργο. Η απεξάρτηση στην χώρα μας θέλει ενίσχυση με νέες Μονάδες, μόνιμο προσωπικό και επαρκή χρηματοδότηση. Δεν θέλει συγχωνεύσεις και διάλυση οργανισμών».
Στην συνέχεια τον λόγο πήρε η Δαμούζη Καλλιόπη, μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Οικογένειας ΚΕΘΕΑ Αριάδνη, η οποία τόνισε ότι «Δεν καταλαβαίνουμε με ποια λογική η κυβέρνηση προχωρά στην κατάργηση ενός φορέα που φέρνει αποτελεσματικότητα και που έχει εμπειρία τόσων χρόνων (…) Εμείς σαν οικογένειες των ανθρώπων που έχουν ανάγκη την απεξάρτηση θέλουμε να παραμείνει ανοιχτό το ΚΕΘΕΑ. Και όχι μόνο αυτό, αλλά να διεκδικήσουμε και τις απαραίτητες υποδομές που λείπουν από το Πρόγραμμα, να διεκδικήσουμε να γίνεται στην νέα γενιά η πρόληψη που πρέπει, μέσα στα σχολεία, με ευθύνη του κράτους».
Τον λόγο πήραν εργαζόμενοι του ΚΕΘΕΑ, υπεύθυνοι σημαντικών Μονάδων και Τμημάτων του ΚΕΘΕΑ Αριάδνη. Η Λιοδάκη Αθηνά, Υπεύθυνη του Τμήματος ¨Έρευνας του ΚΕΘΕΑ Αριάδνη παρουσίασε τα στοιχεία από την ¨Έρευνα Αποτελεσματικότητας του ΚΕΘΕΑ, σύμφωνα με την οποία, πέντε χρόνια μετά την ένταξη σε Θεραπευτική Κοινότητα, από όσους/ όσες την ολοκληρώνουν, 7 στους 10 δεν κάνουν χρήση ουσιών. Η Παπαδάκη Αργυρώ, Υπεύθυνη της Μονάδας Εφήβων του ΚΕΘΕΑ Αριάδνη μίλησε για τις όλο και αυξανόμενες ανάγκες υποστήριξης των νεότερων ηλικιών και τόνισε ότι κάτι τέτοιο δεν αναφέρεται πουθενά στο νέο νομοσχέδιο. Η Κοντάκη Μαρίνα, Υπεύθυνη της Θεραπευτικής Κοινότητας του ΚΕΘΕΑ Αριάδνη τόνισε ότι «το μοντέλο της θεραπευτικής κοινότητας δεν είναι απλά ένα ακόμα εργαλείο για την απεξάρτηση. Είναι το θεραπευτικό μέλλον και πρέπει να ενισχυθεί».
Ο Ταμιωλάκης Μανώλης, Υπεύθυνος του Τμήματος Εκπαίδευσης του ΚΕΘΕΑ Αριάδνη μίλησε για τον καθοριστικό ρόλο της εκπαίδευσης στην διαδικασία της απεξάρτησης. «Σε μια ασθενοκεντρική αντίληψη της εξάρτησης, όπως τώρα πάει να γίνει, γιατί να γίνεται αυτό; Γιατί να τους κάνουμε μαθήματα στο Τμήμα Εκπαίδευσης, αν η εξάρτηση είναι ασθένεια και αντιμετωπίζεται με φάρμακα; Η λογική του Υπουργείου σ’ αυτό που είδαμε ως σχέδιο νόμου είναι η λογική του ασθενούς, είναι μια λογική αναξιοπρεπής για τον εξαρτημένο» Η Σμυρνάκη Μαρία, Υπεύθυνη της Ανοιχτής Δομής Υποστήριξης του ΚΕΘΕΑ Αριάδνη τόνισε ότι «Η Ανοιχτή Δομή εξυπηρετεί εργαζόμενους, οικογενειάρχες που έχουν θέμα εξάρτησης από ουσίες και απευθύνονται για βοήθεια. Από αυτό καταλαβαίνουμε ότι η λογική που θέτει ως στόχο της θεραπείας τον «λειτουργικό χρήστη» δεν μπορεί να ανταποκριθεί στο πολύ μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού που παρότι είναι «λειτουργικοί» εξακολουθούν όλο και περισσότερο να ζητούν βοήθεια. Για αυτούς τους ανθρώπους πρέπει να υπάρχει η ευκαιρία να ζήσουν χωρίς εξάρτηση», ενώ πρόσθεσε ότι το νέο νομοσχέδιο δεν κάνει πουθενά λόγο για την θεραπεία των νόμιμων εξαρτήσεων, όπως είναι ο το αλκοόλ, ο τζόγος και το διαδίκτυο.
Στην συνέχεια τον λόγο πήραν οι εκπρόσωποι των μαζικών φορέων για να εκφράσουν τους λόγους για τους οποίους διαφωνούν με το νέο νομοσχέδιο.
Ο Γωνιανάκης Γιάννης, πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Ηρακλείου στην παρέμβασή του τόνισε ότι « Πρόσφατα με την τραγωδία των Τεμπών όλος ο λαός φώναξε το σύνθημα «Αυτοί μετράνε κέρδη και ζημιές, εμείς μετράμε ανθρώπινες ζωές». Για αυτούς το δικαίωμα του λαού στην δημόσια και δωρεάν υγεία και απεξάρτηση είναι κόστος, για αυτό και το κόβουν. Για εμάς και τις οικογένειές μας είναι η ζωή μας και δεν σκοπεύουμε να το χαρίσουμε σε καμία κυβέρνηση(…) Για αυτό και θα είμαστε πλάι στο ΚΕΘΕΑ, στους εργαζόμενους και τις οικογένειες για ό,τι μας χρειαστούν, θα συμμετέχουμε σε κάθε αγωνιστική δράση το επόμενο διάστημα». Ο Κούδας Βασίλης, εκ μέρους του Σωματείου Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ τόνισε ότι « Η σημασία ύπαρξης και ενίσχυσης του ΚΕΘΕΑ είναι γνωστή, ειδικά για όσους εργαζόμαστε στην Υγεία. Έχουμε πιά εμπειρία από το τι σκοπούς έχουν οι κυβερνήσεις. Θέλουν να μας κάνουν κακό, δεν περνάνε νομοσχέδια με κριτήριο τις ανάγκες μας. Το νέο νομοσχέδιο για την ψυχιατρική μεταρρύθμιση θα έχει μεγάλο κόστος για την κοινωνία για αυτό και πρέπει να το πάρουν πίσω».
Η Σκλάβου Λίζα, εκ μέρους της ΕΛΜΕ, αλλά και εθελόντρια στο ΚΕΘΕΑ Αριάδνη μίλησε για την μεγάλη σημασία της πρόληψης στα σχολεία, τον σπουδαίο ρόλο που επιτελεί και σε αυτό το κομμάτι το ΚΕΘΕΑ και την ανάγκη που υπάρχει οι εκπαιδευτικοί να σταθούν απέναντι σε αυτό το νομοσχέδιο. «Τα παιδιά που έχουμε στο ΚΕΘΕΑ είναι τα παιδιά που δεν τους μιλήσαμε αρκετά όταν τα είχαμε στα σχολεία. Αν δεν έχουμε τέτοιες δομές πρόληψης μέσα στα σχολεία είναι δεδομένο ότι κάπου αλλού θα τα βρούμε».
Ο Σαμπροβαλάκης Γιώργος, εκ μέρους του Συλλόγου Κοινωνικών Λειτουργών τόνισε ότι η ιατρικοποίηση του φαινομένου της εξάρτησης που επιχειρείται και μέσα από αυτό το νομοσχέδιο είναι αντιεπιστημονική και θα πρέπει να βρει απέναντι τους επιστήμονες κοινωνικούς λειτουργούς. Επίσης σημείωσε ότι «Δεν μπορούμε να δεχτούμε να διαιωνίζεται για τους συναδέλφους μας το καθεστώς της ανασφαλούς εργασίας με ημερομηνία λήξης». Ο Βαγιακάκος Ιωάννης, , πρόεδρος Συλλόγου Επιστημονικού Υγειονομικού Προσωπικού Δημόσιου Συστήματος Πρωτοβάθμιας Υγείας Κρήτης, στην τοποθέτησή του τόνισε την αντίθεσή του με το νομοσχέδιο και την ανάγκη να ενισχυθεί το ΚΕΘΕΑ και το έργο του.
Ο Παπαδογιάννης Σπύρος, μέλος του ΔΣ της Ένωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου σημείωσε ότι «οι συνθήκες που βιώνουν οι εργαζόμενοι στους χώρους δουλειάς είναι εξοντωτικές, η ζωή γίνεται όλο και πιο δύσκολη με τους πολέμους, την ακρίβεια, την εργασιακή αναφάλεια, συνολικά αυξάνονται οι συνθήκες που ευνοούν να γεννιέται η εξάρτηση. Για αυτό και πάει πολύ η ίδια κυβέρνηση που εξοντώνει τους εργαζόμενους να τους στερεί τώρα και το δικαίωμα στην δωρεάν και δημόσια απεξάρτηση και ψυχική υγεία. Αυτός είναι βασικός λόγος για τους εργαζόμενους να σταθούμε απέναντι στο νομοσχέδιο αυτό με όλες μας τις δυνάμεις». Ο Ιακωβάτος Γεράσιμος, πρόεδρος του τοπικού παραρτήματος του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών τόνισε ότι «Η κυβέρνηση με όλα τα νομοσχέδια που φέρνει μας οδηγεί στην αποκοινωνικοποίηση, έχει ευθύνη για όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι». Τέλος, η Πουλογιάννη Αθηνά, μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Φοιτητών ΣΕΥ τόνισε ότι «Οι φοιτητές της Κοινωνικής Εργασίας είμαστε απέναντι στο απαράδεκτο αυτό νομοσχέδιο για δύο λόγους: Ο πρώτος είναι γιατί είναι αντίθετο με την επιστήμη που σπουδάζουμε, διαιωνίζοντας αντιεπιστημονικές προσεγγίσεις του φαινομένου της εξάρτησης. Ο δεύτερος είναι γιατί είμαστε κομμάτι της νεολαίας, στερούμαστε όσα μας αξίζουν για σπουδές και δουλειά με δικαιώματα και την ίδια ώρα μας πολυδιαφημίζουν την κάνναβη και την ναρκωκουλτούρα. Δεν θα επιτρέψουμε να μας στερούν και την απεξάρτηση οι ίδιοι που μας στερούν τα δικαιώματά μας».
Ο Σύλλογος Οικογένειας ΚΕΘΕΑ Αριάδνη και το παράρτημα του Συλλόγου Εργαζομένων κάλεσαν σε μαζική συμμετοχή στο συλλαλητήριο της Πέμπτης 30/11 για την Υγεία, ζήτησαν από τους φορείς να πληθύνουν οι υπογραφές και τα ψηφίσματα καταδίκης του νομοσχεδίου και δήλωσαν αποφασισμένοι να προβούν τους επόμενους μήνες σε κινητοποιήσεις ώστε να μην περάσει το διαλυτικό αυτό νομοσχέδιο.