Κορονοϊός: 633 κρούσματα, 196 οι διασωληνωμένοι, 11 θάνατοι. Γεωγραφική κατανομή
ΕΟΔΥ ανακοίνωσε σήμερα Τετάρτη (30/6) 633 νέα κρούσματα κορονοϊού, ενώ οι νέοι θάνατοι φτάνουν τους 11. Στους 196 οι διασωληνωμένοι στην Ελλάδα.
Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ:
Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 633, εκ των οποίων εντοπίστηκε κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 422.456 (ημερήσια μεταβολή +0.2%), εκ των οποίων 51.2% άνδρες. Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 93 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 649 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα. To Rt για την επικράτεια εκτιμάται σε 0.8 (95%Crl: 0.14 – 1.84)
Στην Αττική καταγράφονται για ακόμα ένα 24ωρο τα περισσότερα νέα κρούσματα κορονοϊού στην Ελλάδα και την Τετάρτη 30 Ιουνίου, σύμφωνα με την κατανομή των κρουσμάτων που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ. Συγκεκριμένα από τα συνολικά 633 κρούσματα κορονοϊού, στην Αττική καταγράφονται 315 νέα κρούσματα και 31 στη Θεσσαλονίκη.
Ειδικότερα στην Αττική τα κρούσματα κατανέμονται ως εξής:
Ανατολική Αττική 42
Βόρειος Τομέας Αθήνας 38
Δυτική Αττική 11
Δυτικός Τομέας Αθήνας 32
Κεντρικός Τομέας Αθήνας 85
Νήσων 2
Νότιος Τομέας Αθήνας 76
Πειραιάς 29
Αναλυτικά η κατανομή των νέων κρουσμάτων ανά περιφέρεια, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ:
Βασιλακόπουλος: Νέο lockdown εάν δεν αυξηθεί ο ρυθμός των εμβολιασμών
Ανοιχτό το ενδεχόμενο νέου lockdown σε περίπτωση που δεν αυξηθεί ο ρυθμός των εμβολιασμών άφησε κατά τη διάρκεια συνέντευξής του την Τετάρτη (30/6) ο καθηγητής Πνευμονολογίας – Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος.
«Θα πρέπει να κατανοήσουμε ότι αν συνεχιστεί αυτός ο ρυθμός των εμβολιασμών και έρθει το φθινόπωρο, θα ξαναπάμε σε lockdown διότι το ποσοστό αυτών που θα είναι ευπαθείς θα είναι μεγάλο και το κράτος θα αναγκαστεί να πάρει μέτρα που θα μας ταλαιπωρήσουν όλους» τόνισε μιλώντας στον ΑΝΤ1.
Ο Θεόδωρος Βασιλακόπουλος αναφέρθηκε επίσης στο μοίρασμα των χώρων ψυχαγωγίας και διασκέδασης σε αμιγείς και σε μεικτούς χώρους.
«Η συγκεκριμένη διαδικασία αποδίδει τα υγειονομικά μέτρα προστασίας που αντιστοιχούν στον εμβολιασμένο σε αντιδιαστολή με τον μη εμβολιασμένο» δήλωσε. «Δεν στερείται κάποιος συμπολίτης μας του δικαιώματος να βγει να φάει σε μια ταβέρνα, καθώς θα υπάρχουν πολλά μεικτά καταστήματα, αλλά με πιο αυστηρά μέτρα» υπογράμμισε.
«Τα μέτρα αυτά αφορούν σε εσωτερικούς χώρους λειτουργίας, εκεί όπου η μεταδοτικότητα του ιού είναι μεγαλύτερη» είπε ο καθηγητής Πνευμονολογίας – Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρόσθεσε: «Πρέπει να λειτουργήσουμε με δύο βασικούς πυλώνες: πώς θα προστατευτούμε από την εξάπλωση της επιδημίας, δεδομένου και του φόβου για τη μετάλλαξη Δέλτα και πώς θα δώσουμε κίνητρο στους ανθρώπους να εμβολιαστούν».
«Θεωρώ αυτονόητο ότι στα μαγαζιά για εμβολιασμένους το προσωπικό θα έχει κάνει το εμβόλιο» τόνισε και συμπλήρωσε ότι για να λειτουργήσει η κοινωνία με ασφάλεια θα πρέπει να υπάρχουν κάποιες ασφαλιστικές δικλείδες. «Πολύ φοβάμαι ότι μεγάλο μέρος των καταστηματαρχών θα επιλέξουν να είναι μεικτής λειτουργίας στο βωμό του να έχουν μεγαλύτερη γκάμα πελατών» σημείωσε.
madata.gr