Κορονοϊός: Ιούλιο Αύγουστο και Νοέμβριο προβλέπουν οι ειδικοί για τα κύματα που προκαλούν οι νέες μεταλλάξεις
Με την ιστορία να επαναλαμβάνεται, το καλοκαιρινό κύμα του κορονοϊού ακολουθεί την περσινή προδιαγεγραμμένη πορεία της μετάλλαξης Δέλτα και ορθώνεται ξανά, με το ιικό φορτίο στα λύματα της Αττικής να αυξάνεται κατά 45% και τα κρούσματα σε Γερμανία και Ηνωμένο Βασίλειο να αυξάνονται έως και 48%.
Στην καρδιά του νέου κύματος βρίσκονται οι υποπαραλλαγές Όμικρον 4 και Όμικρον 5 που χάρη στην υπερματοδικότητά τους και τη ισχυρή τους ανοσιακή διαφυγή, ούτε ο εμβολιασμός ούτε η προϋπάρχουσα αποκτηθείσα ανοσία από φυσική νόσηση δεν μπορούν να εμποδίσουν την μετάδοσή τους.
Όπως αναφέρεται άρθρο στο enikos.gr η πρόβλεψη του καθηγητή πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης Νίκου Τζανάκη πως οδεύουμε για 20.000 κρούσματα την ημέρα αποτελεί την καλύτερη υπενθύμιση πως δεν ξεμπερδέψαμε με τον κορονοϊό, με τους ειδικούς να προβλέπουν πως αυτή η νέα καλοκαιρινή έξαρση θα καταγράψει δύο κορυφές με την πρώτη να επέρχεται σε διάστημα δύο εβδομάδων από το κλείσιμο των σχολείων και την έναρξη των έστω και σύντομων αποδράσεων σε νησιά και παραθαλάσσια εξοχικά και τη δεύτερη να ακολουθεί τον Αύγουστο όπου παραδοσιακά φεύγουν για μακρύτερες διακοπές οι περισσότεροι Έλληνες. Ο καθηγητής αναλυτικής χημείας ΕΚΠΑ, Νίκος Θωμαϊδης εξηγεί ότι το Νοέμβριο θα έχουμε μια 3η κορύφωση η ένταση της οποίας θα κριθεί από το ποιες μεταλλάξεις θα έχουν επικρατήσει έως τότε. Φυσικά ένας καθοριστικός παράγοντας που θα κρίνει την έκβαση των πανδημικών κυμάτων είναι το κατά πόσο θα υπάρχει επικαιροποιημένο εμβόλιο το φθινόπωρο για να μπορέσει να το κάνει ο γενικός πληθυσμός, με τους ευπαθείς να έχουν προτεραιότητα.
Οι ειδικοί βέβαια περίμεναν το 6ο κύμα της πανδημίας και δεν εκπλήσσονται, με τη συζήτηση να φουντώνει για το αν βιαστήκαμε να βγάλουμε τη μάσκα και για το κατά πόσο η κατάργηση της υποχρεωτικής χρήσης της σε εσωτερικούς χώρους-πλην των γνωστών εξαιρέσεων-έγινε πρόωρα για να μη θιγεί ο τουρισμός. Σε αυτά τα επιχειρήματα ο αναπληρωτής καθηγητής επιδημιολογίας και προληπτικής ιατρικής ΕΚΠΑ Δημήτρης Παρασκευής Α’ Αντιπρόεδρος του ΕΟΔΥ απαντά πως δεν καταργήσαμε τίποτα απλά έγινε αναστολή της υποχρεωτικότητας. Η ισχυρή σύσταση της χρήσης της μάσκας παραμένει για όλους και φυσικά είναι ακόμα πιο εμφατική για τους ευπαθείς ανθρώπους και για την παραμονή μας σε κλειστούς χώρους. Με εμπειρία δυόμιση ετών ξέρουμε πότε πρέπει να φοράμε τη μάσκα χωρίς να χρειάζεται μας το πει κανείς, προσθέτει η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη.
Στο μεταξύ οι δύο υποπαραλλαγές Όμικρον 4 και Όμικρον 5 αλλάζουν και πάλι -προς το βαρύτερο- τη συμπωματολογία της λοίμωξης covid 19. Έως τώρα, η βαρύτερη συμπτωματολογία που οφειλόταν στο κατώτερο αναπνευστικό σύστημα σχετίστηκε με την μετάλλαξη Δέλτα η οποία προκάλεσε και το πανδημικό κύμα με τους περισσότερους θανάτους κατά την περίοδο των εμβολιασμών έναντι του κορονοϊού. Η λοίμωξη τότε εκδηλωνόταν με υψηλό πυρετό και αναπνευστική δυσχέρεια, συμπτώματα που σχετίζονται με την εκδήλωση covid πνευμονίας. Η εικόνα αυτή άλλαξε όταν άρχισε να διαδίδεται το πρώτο στέλεχος Όμικρον στην κοινότητα το οποίο ήτανε σαφώς λιγότερο λοιμογόνο σε σχέση με την μετάλλαξη Δέλτα και προκαλούσε κυρίως συμπτώματα από το ανώτερο αναπνευστικό μακριά από τους πνεύμονες, όπως βήχα, έντονο πονόλαιμο, με πολλούς ασθενείς να αναφέρουν ότι δεν μπορούσαν να καταπιούν, χωρίς όμως την εμφάνιση πυρετού. Η κόπωση και οι μυαλγίες ήταν συχνά φαινόμενα με την πρώτη μετάλλαξη Όμικρον, αλλά η εικόνα των ασθενών παρέπεμπε περισσότερο σε ένα κλασικό κρυολόγημα, ενώ ευτυχώς δεν αναφερόταν αναπνευστική δυσχέρεια.
Τώρα με τις υποπαραλλαγές Όμικρον 4 και Όμικρον 5 τα συμπτώματα για μία ακόμα φορά αλλάζουν, όπως μάλιστα λέει ο καθηγητής πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης Νίκος Τζανάκης τα συμπτώματα αρχίζουν να αφορούν κι άλλα συστήματα δείχνοντας ότι η λοίμωξη covid 19 έχει σταματήσει να είναι μία καθαρή αναπνευστική λοίμωξη και εξαπλώνει την επίδραση της κι αλλού.
Από τη δική του μεριά ο καθηγητής πνευμονολογίας ΕΚΠΑ Στέλιος Λουκίδης, Πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας εξηγεί ότι ένα πολύ χαρακτηριστικό σύμπτωμα σε αυτές τις λοιμώξεις είναι ο έντονος πονοκέφαλος που διαρκεί μέρες ενώ επιστρέφει και ο πυρετός ο οποίος σε πολλούς ασθενείς είναι υψηλός δηλαδή κοντά στους 38o C ή και υψηλότερος. Επίσης καταγράφεται πολύ μεγάλη κόπωση και κακή διάθεση.
Κάθε ασθενής βιώνει την λοίμωξη covid διαφορετικά ανάλογα και με το απόλυτα εξατομικευμένο προφίλ του: Από τι παθήσεις πάσχει, σε τι κατάσταση βρίσκεται, ποια είναι η ηλικία του, ενώ φαίνεται ότι όσοι έχουν κάνει την τρίτη δόση και την τέταρτη δόση των εμβολίων έναντι του κορονοιού, στην πλειονότητα τους περνούν την λοίμωξη ήπια. Φυσικά όπως ισχύει για κάθε κανόνα υπάρχουν και εξαιρέσεις, με ασθενείς που θα ταλαιπωρηθούν για αρκετές μέρες κατά τις οποίες θα παραμείνουν στο σπίτι τους έχοντας έντονα συμπτώματα.
Με την μεγάλη του κλινική εμπειρία ως μάχιμος γιατρός στο νοσοκομείο «Αττικόν» ο Στέλιος Λουκίδης επισημαίνει πως η δόση των εμβολίων που αποδείχτηκε η πολυτιμότερη όλων ήταν η τρίτη και προτρέπει τους ανθρώπους που είναι δικαιούχοι της τέταρτης δόσης να κάνουν και αυτόν τον αναμνηστικό εμβολιασμό.
Είναι γεγονός ότι τα εμβόλια που έχουμε αυτή τη στιγμή στο «οπλοστάσιο» μας και τα οποία σχεδιάστηκαν για τα πρώτα στελέχη του κορονοϊού που διαδόθηκαν στην κοινωνία δεν μπορούν να εμποδίσουν την μετάδοση των νέων μεταλλάξεων οι οποίες κυκλοφορούν. Ωστόσο εξακολουθούν να είναι πολύ αποτελεσματικά έναντι του κινδύνου της σοβαρής νόσησης και του κινδύνου του θανάτου με το «σχήμα εφόδου» του εμβολιασμού να είναι 3δοσικό. Σε αυτό το πολύ σημαντικό συμπέρασμα καταλήγουν όλες οι απόψεις των ειδικών, ότι η τρίτη δόση είναι αυτή που «κλειδώνει» την υψηλή προστασία.
Από τη στιγμή της έναρξης των συμπτωμάτων- επειδή πάντα υπάρχουν άνθρωποι που θα κινδυνέψουν περισσότερο να νοσήσουν πιο σοβαρά και θα χρειαστεί να μεταφερθούν στο νοσοκομείο- είναι πολύ σημαντικό να ενημερωθεί ο γιατρός.
Ειδικά οι ασθενείς που αντιμετωπίζουν υψηλότερο κίνδυνο λόγω ηλικίας και υποκειμένων νοσημάτων πρέπει να επικοινωνήσουν από το πρώτη στιγμή με τον γιατρό τους ώστε να μπορέσουν να λάβουν τα αντιικά χάπια. Ο καθηγητής πνευμονολογίας Στέλιος Λουκίδης θυμίζει ότι πέρα και συμπληρωματικά του εμβολιασμού έχουμε πια στην φαρέτρα μας τα αντιικά χάπια και στην πατρίδα μας έχουνε δοθεί 20.000 αντιικές θεραπείες σε ανθρώπους υψηλού κινδύνου για σοβαρή νόσηση, οι οποίοι χάρη σε αυτήν την θεραπευτική προσέγγιση μπόρεσαν να περάσουν την λοίμωξη στο σπίτι τους χωρίς να ταλαιπωρηθούν και χωρίς να χρειαστεί να νοσηλευθούν στο νοσοκομείο. Το κέρδος είναι διπλό γιατί εκτός της επιδείνωσης της υγείας του ασθενούς που συνεπάγεται η αναγκαιότητα της μεταφοράς του στο νοσοκομείο, μέσα στο νοσοκομείο έχουμε και τον εχθρό της μικροβιακής αντοχής, ο οποίος πολλές φορές ευθύνεται για τους ενδονοσοκομειακούς θανάτους.
Ωστόσο όπως ισχύει σε όλες τις φαρμακευτικές αγωγές, έτσι και με τα αντιικά χάπια είναι πάρα πολύ σημαντικό η θεραπεία να ξεκινήσει νωρίς. Για να είναι απολύτως δραστική η αντιική θεραπεία θα πρέπει να δοθεί τις πρώτες ημέρες της έναρξης των συμπτωμάτων, προτού προλάβει ο ιός και πολλαπλασιαστεί πολύ. Γι’αυτό λοιπόν οι ασθενείς δεν θα πρέπει να υποτιμήσουν τα συμπτώματα και να κάνουν ένα τεστ και να επικοινωνήσουν με το γιατρό τους αφού παρατηρήσουν οτιδήποτε δεν είναι συνηθισμένο.