Κορονοϊός και εστίαση; Ποιες είναι οι προβλέψεις; Τι θα γίνει με το ΦΠΑ;
Με το βλέμμα στραμμένο στο 2021 είναι οι επιχειρήσεις της εστίασης αφού τις γιορτές Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς, εστιατόρια, καφέ και μπαρ παραμένουν κλειστά λόγο του lockdown.
Φέτος τα επιδημιολογικά δεδομένα δεν επέτρεπαν το άνοιγμα της εστίασης και τα σενάρια για την επαναλειτουργία της φαντάζουν «όνειρο θερινής νυχτός».
Την ίδια στιγμή, ένα ντόμινο παρενεργειών έχει ενεργοποιήσει στην αγορά το λουκέτο στην εστίαση παρασύροντας στη δίνη της κρίσης από εστιατόρια και μπαρ μέχρι επιχειρήσεις αλκοολούχων ποτών, ακόμη και μουσικούς.
Μιλώντας στην εκπομπή «MEGA Σαββατοκύριακο» ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκος Παπαθανάσης τόνισε ότι είναι δύσκολο γνωρίζει κανείς από τώρα πότε θα ανοίξει η εστίαση.
Όλα θα εξαρτηθούν από την πορεία των εμβολιασμών, των κρουσμάτων, τον αριθμό των διαθέσιμων ΜΕΘ και την τάση διασποράς του ιού.
Για το αίτημα του κλάδου της εστίασης για μείωση του ΦΠΑ τόνισε ότι το οικονομικό επιτελείο το λαμβάνει υπόψη αλλά «αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να ανακοινωθεί κάτι τέτοιο». Το νέο έτος, στο τέλος αυτής της κρίσης, θα γίνει ο απολογισμός και ανάλογα με τις δυνατότητες του κράτους θα δοθεί στήριξη στις επιχειρήσεις και στους κλάδους που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη.
Το αίτημα για την εστίαση λόγω lockdown
Στο κυβερνητικό οικονομικό επιτελείο εξετάζουν σενάρια για περαιτέρω στήριξη των επιχειρήσεων της εστίασης ώστε να παραμείνουν εν λειτουργία και να είναι σε θέση να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.
Στο κυβερνητικό οικονομικό επιτελείο έχει ήδη αποφασισθεί να διατηρηθεί τουλάχιστον έως τον Απρίλιο ο μειωμένος ΦΠΑ (13%) στην εστίαση, ακόμη κι αν οι εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας καταστήσουν δυνατή των άρση όλων των περιορισμών και την κανονική λειτουργία των καταστημάτων (καφέ, εστιατορίων, κέντρων αναψυχής κλπ).
Ένα δεύτερο πιο τολμηρό σενάριο προβλέπει τη μείωση του συντελεστή ΦΠΑ της εστίασης από το 13% στο 11%
Το θέμα θα επανεξετασθεί τον Απρίλιο υπό το φως των νέων δεδομένων που θα έχουν διαμορφωθεί και ενδέχεται να αποφασισθεί παράταση του μέτρου για ένα ακόμη εξάμηνο – ώστε να καλυφθεί η τουριστική περίοδος – ή μέχρι το τέλος του έτους.
Τα «χτυπήματα» στην εστίαση
Το λουκέτο στα καταστήματα εστίασης ήταν για τους επιχειρηματίες ακόμη ένα «χτύπημα» σε μία χρονιά που αφήνει βαθιές πληγές στον κλάδο, με το μέλλον να διαγράφεται ζοφερό καθώς αυτή τη στιγμή παραμένει άγνωστό πότε θα επαναλειτουργήσει.
Σύμφωνα άλλωστε και με τα πρόσφατα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ στο σύνολο των επιχειρήσεων του κλάδου υπηρεσιών εστίασης, ο κύκλος εργασιών κατά το τρίτο τρίμηνο του 2020 ανήλθε σε 1,58 δισ. ευρώ, σημειώνοντας μείωση 31,2% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019, όπου είχε ανέλθει σε 2,3 δισ. ευρώ.
Αποκαλυπτική, ωστόσο, είναι και η έρευνα που πραγματοποίησε το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών σε συνεργασία με την Εταιρεία Ερευνών Oipion Poll καθώς κατέγραψε την απαισιοδοξία των επιχειρήσεων εστίασης με το 41,7% να εκφράζει φόβο για λουκέτο το επόμενο διάστημα, δηλώνοντας πως είναι πολύ ή αρκετά πιθανόν να κλείσει.
Παράλληλα οικονομική ζημιά κατά τη διάρκεια της πανδημίας δηλώνει ότι έχει υποστεί το 98% των επιχειρήσεων του κλάδου.
Η πτώση στον τζίρο των επιχειρήσεων την περίοδο που ήταν ανοιχτές, έπειτα από ένα δύσκολο καλοκαίρι λόγω και της μείωσης του τουρισμού, έφτανε το 60% με το μεγαλύτερο πλήγμα να το δέχεται η αμιγής εστίαση.
madata.gr