Κορονοϊός: Στο 70% η παραλλαγή Eris στην Κρήτη – Τον χειμώνα θα επιδεινωθεί η κατάσταση
Αλματώδης είναι η αύξηση του κορονοϊού μεσοκαλόκαιρο στην Ελλάδα, με αυξημένα κρούσματα και νοσηλείες εξαιτίας του νέου υπερμεταδοτικού στελέχους Eris. Στην Κρήτη η Eris ξεπερνά το 69% των κρουσμάτων.
Η υποδειγματική άμεση καταγραφή των γονιδιακών μεταλλάξεων του κορονοϊού από το εργαστήριο του Πανεπιστημίου Κρήτης στο ΠΑΓΝΗ, έφερε στο φως την πραγματική εικόνα της διασποράς της νέας παραλλαγής Eris.
Σύμφωνα με πληροφορίες του iatropedia.gr, η Eris ανιχνεύεται στα 7 στα 10 κρούσματα κορονοϊού στην περιοχή, όπως προέκυψε από τα σημερινά στοιχεία (Δευτέρα 7/8/23).
«Η Eris έχει “εκτοπίσει” προηγούμενες παραλλαγές»
Ο Καθηγητή Κλινικής Ιολογίας και επικεφαλής του εργαστηρίου της Κρήτης, Γιώργος Σουρβίνος, επιβεβαιώνει τις αποκαλύψεις του Καθηγητή Νίκου Τζανάκη για άνοδο της Eris στο νησί και δίνει στη δημοσιότητα τα επικαροποιημένα στοιχεία:
“Επιβεβαιώνω αυτά που λέει ο κύριος Τζανάκης. Το στέλεχος Eris έχει επικρατήσει στην Κρήτη και σε όλους τους νομούς. H Κρήτη δέχεται μεγαλύτερο φορτίο λόγω του τουρισμού, γιατί είναι κόμβος και πύλη εισόδου. Σήμερα βγάλαμε τα τελευταία μας αποτελέσματα. Από ένα ποσοστό που είχαμε ξεκινήσει 2% σήμερα έχουμε φτάσει στο 69%. Από το 2% τον Μάϊο, κάναμε μετά ένα άλμα γύρω στο 25% τέλη Ιουνίου και σήμερα φτάσαμε στο 69%. Και μιλάμε για δείγματα του δευτέρου 15μέρου του Ιουλίου. Που σημαίνει ότι σήμερα είναι ακόμη πιο ψηλά. Όταν λέμε ότι είναι στο σχεδόν 70%, έχει εκτοπίσει πλέον τα προηγούμενα στελέχη και επικρατεί”.
Ο έτερος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης και Διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής του ΠΑΓΝΗ, Νίκος Τζανάκης, μιλώντας το πρωί στο iatropedia.gr ανέφερε πως στην Κρήτη υπάρχει μεγάλη αύξηση κρουσμάτων και νοσηλειών, εξαιτίας του νέου ακόμη πιο μεταδοτικού στελέχους.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στην ανασκόπηση των κρουσμάτων του κορονοϊού την Πέμπτη, ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), θα κάνει τη σχετική ανακοίνωση.
Ηλικιωμένοι και ανοσοκατεσταλμένοι οι πιο ευάλωτοι
Το πρώτο κρούσμα στελέχους Eris ανιχνεύθηκε από το Εργαστήριο του ΠΑΓΝΗ στο τέλος Μαΐου. Δεν είχε ανακοινωθεί, γιατί τότε δεν είχε χαρακτηριστεί ως «στέλεχος ανησυχίας» σε διεθνές επίπεδο. Η πληροφορία παρέμεινε στο αρχείο του εργαστηρίου, έως ότου άρχισε να παρουσιάζει αύξηση στα κρούσματα και τις νοσηλείες στη Βρετανία.
“Έχουμε πλέον πάρα πολλά κρούσματα Eris κι ας μην γίνονται σε όλα τα θετικά περιστατικά μοριακά τεστ. Το σημαντικό είναι όμως ότι έχουν αυξηθεί οι νοσηλείες. Ειδικά σε ηλικιωμένα άτομα και ειδικά σε άτομα με ανοσοκαταστολή, ή μεταβολικά νοσήματα, ή αιματολογικές παθήσεις. Η πλειοψηφία των περιστατικών, μάλιστα, είναι νοσηλευόμενοι κυρίως μεγάλης ηλικίας ή με ιστορικό ανοσοκαταστολής ή αιματολογικές διαταραχές”, σημειώνει ο επιστήμονας.
Σύμφωνα με τον Καθηγητή Πνευμονολογίας, Νίκο Τζανάκη, η παραλλαγή Eris «ευθύνεται» για αύξηση τόσο στις ενδονοσοκομειακές συρροές όσο και στις ενδοοικογενειακές λοιμώξεις.
«Έχει πολύ μεγαλύτερη διεισδυτικότητα και ήδη έχουμε στην κοινότητα αυξημένα κρούσματα, λόγω της οικογένειας κολλάει ο ένας με τον άλλον», σημειώνει ο καθηγητής.
«Στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο (ΠΑΓΝΗ) ξαφνικά μετά τις 20 Ιουλίου, εκεί που είχαμε δύο και τρία περιστατικά νοσηλευομένων, ξαφνικά εκτοξευθήκαμε στα 20 και 25 περιστατικά. Σήμερα έχουμε 12 και είχαμε και δύο διασωληνώσεις, έναν ενήλικα και ένα παιδάκι. Το παιδάκι ήταν από άλλο νησί, από Δωδεκάνησα», ανέφερε ο καθηγητής, σημειώνοντας ότι ο παιδί έχει βγει πλέον από την Εντατική.
Οι επιστήμονες, πάντως, επιμένουν πως η Eris δεν φαίνεται, μέχρι στιγμής, να προκαλεί πίεση στο υγειονομικό σύστημα, όμως, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα αλλάξει η εικόνα από το φθινόπωρο και μετά.
“Δραματική πίεση δεν αναμένεται να υπάρξει στο σύστημα Υγείας, αλλά το να υπάρχει αύξηση νοσηλειών τον Αύγουστο από τον κορονοϊό είναι μια αλλαγή που δεν την περιμέναμε. Είναι ανησυχητικό για τον χειμώνα. Τον χειμώνα θα περιπλεχτεί σίγουρα η κατάσταση”, συμπληρώνει ο Γιώργος Σουρβίνος.
Όπως μάλιστα τονίζει ο Νίκος Τζανάκης, ο κορονοϊός αποδεικνύει για μία ακόμη φορά πως δεν είναι ένας συνηθισμένος αναπνευστικός ιός, ο οποίος κοιμάται το καλοκαίρι και ξυπνάει κάθε φθινόπωρο ή χειμώνα και άνοιξη.
“Είναι ένας διαχρονικός και μη εποχιακός ιός, το προφίλ και η δυναμική του οποίου, εξαρτάται απολύτως από το επίπεδο των κοινωνικών επαφών”, τονίζει.
Προτρέπει δε τους θεράποντες γιατρούς και τους γιατρούς της πρωτοβάθμιας να συνταγογραφούν άμεσα αντιικά φάρμακα σε άτομα με σοβαρά υγειονομικά προβλήματα και με υψηλή πιθανότητα να νοσήσουν.
Πηγή: newsit.gr