Κουτσούμπας από ΠΑΓΝΗ: «Υγεία Κοινωνικό Αγαθό, όχι εμπόρευμα και προνόμιο για λίγους. Οι Θέσεις του ΚΚΕ» (vid)
Πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση της ΕΠ Κρήτης σήμερα 16/2, στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου (ΠΑΓΝΗ), με θέμα «Υγεία Κοινωνικό Αγαθό, όχι εμπόρευμα και προνόμιο για λίγους. Οι Θέσεις του ΚΚΕ» με ομιλητή τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα.
Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ο Τ. Δημουλάς, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ, ο Σ. Βασιλειάδης, μέλος της ΚΕ και γραμματέας της ΚΟ Κρήτης του ΚΚΕ, ο Μ. Συντυχάκης, βουλευτής Ηρακλείου του Κόμματος, οι περιφερειακοί σύμβουλοι με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» Αλ. Μαρινάκης και Ν. Μανουσάκης, καθώς και πολλοί δημοτικοί σύμβουλοι δήμων της Κρήτης.
Τους παρευρισκόμενους καλωσόρισε ο Ανδρέας Κοκοσάλης, μέλος του Γραφείου της ΕΠ της Κρήτης του ΚΚΕ.
Στην εκδήλωση συμμετείχαν και πραγματοποίησαν παρέμβαση εκπρόσωποι φορέων: ο Δ. Βρύσαλης, νοσηλευτής και πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ, ο Μ. Μενεγάκης, νοσηλευτής και πρόεδρος της Ένωσης Εργαζομένων Βενιζελείου Νοσοκομείου Ηρακλείου, η Π. Νεονάκη, παιδίατρος και μέλος του ΔΣ της Ένωσης Γιατρών Ρεθύμνου, ο Γ. Μανουσάκης, νοσηλευτής και πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων Νοσοκομείου Αγ. Νικολάου, η Λ. Πίττακα επικουρική καθαρίστρια στην 7η ΥΠΕ Κρήτης και μέλος του ΔΣ του Συλλόγου προσωπικού Πρωτοβάθμιας Υγείας Κρήτης, η Σ. Φουντά ψυχολόγος, μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Εργαζομένων ΚΕΘΕΑ και εκπρόσωπος του παραρτήματος Κρήτης και η Ρ. Παπαδοπούλου, παιδίατρος, διευθύντρια ΕΣΥ και πρόεδρος της Παιδιατρικής Εταιρείας Κρήτης.
Παρευρέθηκαν, επίσης, η Μ. Λαγουδάκη, από τη διοίκηση του νοσοκομείου, ο Μ. Τσιλιμπάρης, διευθυντής της Οφθαλμιατρικής και πρόεδρος του επιστημονικού συμβουλίου, ο Χ. Τσατσάκης, διευθυντής της τεχνικής υπηρεσίας και ο Β. Ζάχαρης, πρόεδρος του περιφερειακού συμβουλίου και διευθυντής της καρδιολογικής κλινικής Β’.
Δείτε το Βίντεο:
youtu.be/vjkhiY3gFaY
Αναλυτικά η ομιλία του:
«Με αφορμή τη σημερινή εκδήλωση της ΕΠ Κρήτης του Κόμματος μας, χαιρετίζουμε τις δεκάδες χιλιάδες λαού, με πρωτοπόρους τους μαχόμενους υγειονομικούς, που κι εδώ στην Κρήτη υψώνετε αγωνιστικό ανάστημα απέναντι στα αντιλαϊκά κυβερνητικά σχέδια και στο μέτωπο της υγείας.
Οι χιλιάδες λαού πριν μερικές μέρες στα Χανιά, νωρίτερα στον Άγιο Νικόλαο, στο Ηράκλειο, τη Σητεία, την Ιεράπετρα και τις επόμενες μέρες, όπως πληροφορούμαστε, ξανά στο Ρέθυμνο και το Λασίθι επιβεβαιώνουν ότι ο τίτλος της σημερινής εκδήλωσης μας “Η υγεία είναι κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα” απηχεί τις διαθέσεις και τη θέληση της μεγάλης λαϊκής πλειοψηφίας.
Το ΚΚΕ στηρίζει με όλες του τις δυνάμεις τις μαζικές και πολύμορφες κινητοποιήσεις των εργαζόμενων υγειονομικών, την ανάδειξη των σοβαρών προβλημάτων και τις διεκδικήσεις τους, μαζί με τους άλλους εργαζόμενους και τους φορείς του λαϊκού κινήματος για τη γενναία χρηματοδότηση από τον Κρατικό Προϋπολογισμό, τη μαζική ενίσχυση των δημόσιων μονάδων υγείας κυρίως σε προσωπικό και εξοπλισμό.
Άλλωστε σας είναι γνωστό ότι καμία διεκδίκηση των φορέων που εκπροσωπείτε αρκετοί από εσάς, σήμερα εδώ, δεν είναι ξένη για το Κόμμα μας. Μέσα από τη Βουλή με δεκάδες παρεμβάσεις κι έξω από αυτήν, στηρίξαμε και στηρίζουμε τους αγώνες των σωματείων των υγειονομικών και άλλων μαζικών φορέων για την υπεράσπιση και αναβάθμιση της υγείας που έχει ανάγκη ο λαός και η νεολαία μας.
Με αφορμή και τη σημερινή εκδήλωση καλούμε τους εργαζόμενους μέσα από τα σωματεία και τους συλλόγους τους, συνολικά το λαό του νησιού να κλιμακώσει την πάλη του ενάντια στις πολιτικές που εμπορευματοποιούν την υγεία, ενάντια στα σχέδια συγχωνεύσεων – κλεισίματος κλινικών και νοσοκομείων, με ταυτόχρονη ενίσχυση όλων των νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας, με μαζικές προσλήψεις υγειονομικών και μονιμοποιήσεις όλων των συμβασιούχων, με ουσιαστικές αυξήσεις μισθών, κάλυψη των αναγκών σε εξοπλισμό!
Γιατί κανείς δεν μπορεί να συμβιβάζεται με τα αποδεκατισμένα δημόσια Κέντρα Υγείας από βασικές ιατρικές ειδικότητες, ιατρικό εξοπλισμό. Κανείς δεν μπορεί να κλείνει τα ματιά στο γεγονός ότι το ιατρικό προσωπικό των δημόσιων νοσοκομείων είναι ελλιπές και εξαντλημένο, όπως και το νοσηλευτικό προσωπικό.
Στο γεγονός ότι ασθενείς, μεγαλύτεροι αλλά και μικρά παιδιά αναγκάζονται να περιπλανιούνται στο νησί, αλλά και στην υπόλοιπη χώρα, γιατί στην περιοχή που ζουν, τα νοσοκομεία είναι “φρακαρισμένα”, υπάρχουν τεράστιες ελλείψεις σε ΜΕΘ ή σε χειρουργικά τραπέζια που δε λειτουργούν γιατί δεν υπάρχει προσωπικό.
Όλα αυτά βέβαια δεν είναι απόρροια κάποιας ανικανότητας ή έλλειψης σχεδιασμού για την αντιμετώπισή τους. Αντίθετα είναι απόρροια διαχρονικά της κυβερνητικής πολιτικής στην υγεία. Και ιδιαίτερα σήμερα που σχεδιάζει και υλοποιεί το λεγόμενο “νέο ΕΣΥ”, ακόμα πιο εμπορευματοποιημένο και ιδιωτικοποιημένο, με βελτιωμένους τους “οικονομικούς δείκτες” σύμφωνα με τα “προαπαιτούμενα” και τους αντιλαϊκούς δημοσιονομικούς στόχους και ταυτόχρονα με πορεία επιδείνωσης της δημόσιας υγείας.
Το Κόμμα μας βάζει στο επίκεντρο της συζήτησης, του προβληματισμού όλων μας, το ζήτημα των σύγχρονων κοινωνικών λαϊκών αναγκών. Βάζουμε το σύνολο των αιτιών που αυτές οι ανάγκες όχι μόνο δεν ικανοποιούνται, αλλά συνεχώς υποβαθμίζονται και υπονομεύονται.
Είναι γεγονός ότι διευρύνεται η απόσταση ανάμεσα στις λαϊκές ανάγκες, στις δυνατότητες που υπάρχουν, και στο βαθμό ικανοποίησής τους από τις δημόσιες μονάδες υγείας. Η ικανοποίηση σήμερα ακόμα και στοιχειωδών αναγκών στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, απαιτούν ακόμη μεγαλύτερη επιβάρυνση των ασθενών τόσο στον ιδιωτικό επιχειρηματικό τομέα της υγείας, όσο και στο κατ’ όνομα δημόσιο σύστημα υγείας.
Δημόσιο σύστημα υγείας το οποίο συνεχώς προσαρμόζει τη λειτουργία του με τα επιχειρηματικά κριτήρια και με την εμπορευματοποιημένη παροχή των εργασιών του είτε έμμεσα, πουλώντας στα ασφαλιστικά ταμεία, είτε άμεσα στους ασθενείς, με τις πληρωμές στα ιδιωτικά απογευματινά ιατρεία και διευρύνοντας την “αγορά” και στα χειρουργεία πλέον εντός και εκτός των δημόσιων μονάδων υγείας.
Ο ισχυρισμός της κυβέρνησης της ΝΔ για την Υγεία, ότι είναι “Δυο προτεραιότητες που πρέπει να τρέχουν παράλληλα: Η υγεία ως κοινωνικό αγαθό, προσβάσιμο από όλους και από την άλλη πλευρά η υγεία ως επιχειρηματικότητα”, αποτελεί – ίσως με ελάχιστες φραστικές διαφοροποιήσεις – κοινό στόχο και από τα άλλα κόμματα που υπηρετούν την ανάπτυξη με ατμομηχανή τους επιχειρηματικούς ομίλους, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ.
Οι προτεραιότητες αυτές στον καπιταλισμό “τρέχουν” ταυτόχρονα αλλά όχι παράλληλα. Για την ακρίβεια πάνε αντίθετα αφού στη μία λωρίδα βρίσκεται “η υγεία ως κοινωνικό αγαθό” και στο αντίθετο ρεύμα “η υγεία ως επιχειρηματικότητα”.
Το κέρδος σκοτώνει την υγεία του λαού! Τι καλύτερο παράδειγμα από το πρόσφατο κλείσιμο ιδιωτικής Μονάδας Τεχνητού Νεφρού στην Ιεράπετρα, γιατί δεν είχε τα «προσδοκώμενα κέρδη»…Την ίδια στιγμή οι δεκάδες νεφροπαθείς, που εξυπηρετούνταν ταλαιπωρούνται μεταξύ των νοσοκομείων του Αγίου Νικολάου και του Βενιζέλειου στο Ηράκλειο διανύοντας 10δες και 100δες χιλιόμετρα. Και την ίδια στιγμή οι υγειονομικοί εξαντλούνται καθώς οι πρόσθετοι ασθενείς δεν συνοδεύτηκαν από τις αντίστοιχες προσλήψεις.
Οι εξαγγελίες της κυβέρνησης για «μέτρα που θα βελτιώσουν την κατάσταση» είναι κυριολεκτικά στον αέρα και καλλιεργούν ψεύτικες ελπίδες, διότι όλα τα μέτρα έχουν ως προϋπόθεση να μην αντιστρατεύονται τα κριτήρια της καπιταλιστικής οικονομίας και ανάπτυξης. Κριτήρια που θεωρούν όλα όσα σχετίζονται με τις ανάγκες πρόληψης, θεραπείας και αποκατάστασής της ως κόστος.
Ανεξάρτητα του τρόπου διαχείρισης αυτής της πολιτικής, ο στόχος είναι η ελαχιστοποίηση των δωρεάν παροχών στα λεγόμενα “βασικά πακέτα”, η μείωση των κρατικών δαπανών και η αύξηση της ατομικής ευθύνης πληρωμών για μεγαλύτερο μέρος των αναγκών. Αυτό είναι και το “θερμοκήπιο” μέσα στο οποίο ενισχύονται τα δημόσια νοσοκομεία ως επιχειρηματικές μονάδες του δημοσίου, αλλά και η ανάπτυξη των ιδιωτικών επιχειρήσεων στην υγεία σε επίπεδο “Ομίλων” που κερδοφορούν πάνω στις ανάγκες του πληθυσμού.
Η πολιτική της ΝΔ που αναγορεύει το δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα ως «ενιαίο χώρο» και ως λύση των ανεπαρκειών του δημόσιου τομέα, ουσιαστικά πρόκειται για θεσμική κατοχύρωση μιας κατάστασης που “ωρίμασε” όλα τα προηγούμενα χρόνια με τη συμβολή όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων.
Πριν οι ασθενείς έτρωγαν “πόρτα” στις δημόσιες μονάδες υγείας και κατέφευγαν στον ιδιωτικό. Τώρα αυτό θα γίνεται με θεσμοθετημένο τρόπο μέσω των ΣΔΙΤ είτε εντός των δημόσιων μονάδων υγείας είτε με “αυτοτελή” τη λειτουργία τους. Για τους ασθενείς όμως αυτό θα έχει ακόμα πιο επώδυνες συνέπειες:
– Αύξηση των πληρωμών ή συνπληρωμών, αλλά και ακόμα μεγαλύτερη αναρχία στην ανάπτυξη του Συστήματος Υγείας. Αφού τόσο ο ιδιωτικός τομέας επενδύει εκεί που προσδοκά μεγαλύτερο κέρδος και όχι για να καλύψει τις λαϊκές κοινωνικές ανάγκες, όσο και ο δημόσιος αντίστοιχα, ο οποίος για να εξασφαλίσει αυξημένα έσοδα για να είναι “βιώσιμος” θα αναπτύσσει εκεί και όπου ικανοποιείται αυτή η ανάγκη.
– Ταυτόχρονα τα μειωμένα έξοδα θα εξασφαλίζονται με λιγότερο και φθηνότερο προσωπικό που ήδη αυτή τη στιγμή υπάρχει σε όλες τις δημόσιες μονάδες υγείας με τις παντός είδους ελαστικές σχέσεις εργασίας.
Σε αυτό το έδαφος γιγαντώνονται οι επενδύσεις ιδιωτικών ομίλων στην Κρήτη καθώς διαγιγνώσκουν τεράστιο περιθώριο κέρδους!
Αρνητική εξέλιξη αποτελεί και το νομοσχέδιο για την ψυχική υγεία. Πρόκειται για αντιδραστική ψυχιατρική μεταρρύθμιση, η οποία έχει τη σφραγίδα της ΕΕ και των Οδηγιών της, των κυβερνήσεων που προηγήθηκαν, η οποία ουσιαστικά θεωρεί κόστος για το κράτος την ψυχική υγεία του λαού, παρά τις τεράστιες ανάγκες. Στο ίδιο νομοσχέδιο μέσω του λεγόμενου ΕΟΠΑΕ συνεχίζεται η πολιτική υποβάθμισης των προγραμμάτων απεξάρτησης, η υποστελέχωση και η υποχρηματοδότηση, το χτύπημα αποτελεσματικών προγραμμάτων, όπως αυτό του ΚΕΘΕΑ.
Και μιας και είμαστε εν μέσω μεγάλων φοιτητικών κινητοποιήσεων ενάντια στα ιδιωτικά πανεπιστήμια, έτοιμα είναι τα κοράκια της «ιδιωτικής πρωτοβουλίας» να ιδρύσουν ιδιωτικές ιατρικές σχολές, για να κερδοσκοπήσουν ακόμα μια φορά στην πλάτη του λαού και των παιδιών του.
Αυτό όμως που σήμερα είναι αναγκαίο είναι η αύξηση του αριθμού εισαγωγής στις σχολές Νοσηλευτικής και Ιατρικής, για να εξασφαλιστεί μεσοπρόθεσμα η αυξημένη ανάγκη στελέχωσης των δημόσιων μονάδων Υγείας. Αλλά τι είδους ιατρική εκπαίδευση και υπηρεσίες υγείας μπορούν να προσφέρουν τα ιδιωτικά νοσοκομεία τους, όταν είναι γνωστό ότι όλα τα βαριά περιστατικά τα διακομίζουν στα νοσοκομεία του ΕΣΥ, όταν στην περίοδο της πανδημίας, δεν συνεισέφεραν καθόλου σε κλίνες για την αντιμετώπισή της;
Οι παραπάνω εξελίξεις δεν είναι ξένες σε εσάς τους Κρητικούς. Άλλωστε τις βιώνετε χρόνια τώρα και τις αντιπαλεύετε μαχητικά! Δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι έχει επιδεινωθεί ραγδαία η κατάσταση των μονάδων υγείας στην Κρήτη, κάτι που πριν μερικά χρόνια φάνταζε αδύνατο! Σε όλους τους νομούς τα νοσοκομεία, τα Κέντρα Υγείας, τα Περιφερειακά Ιατρεία και το ΕΚΑΒ παρουσιάζουν μια εικόνα διάλυσης εξαιτίας των τραγικών ελλείψεων σε προσωπικό, υποδομές και εξοπλισμό με ανυπολόγιστες συνέπειες για την υγεία των ασθενών, τις συνθήκες εργασίας των υγειονομικών και κατά συνέπεια για την ίδια την υγεία τους!
Ανυπολόγιστες συνέπειες προκαλούνται στην υγεία των παιδιών καθώς η παιδοψυχιατρική, παιδιατρικές, παιδοχειρουργικές κλινικές υπολειτουργούν ή έχουν ήδη κλείσει. Τα στοιχεία είναι αποκαλυπτικά:
Από τις 68 κλίνες ΜΕΘ στο νησί δε λειτουργούν οι 14, λόγω έλλειψης ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού.
Χειρουργικές αίθουσες είναι κλειστές λόγω έλλειψης αναισθησιολόγων ενώ στις λίστες χειρουργείου των νοσοκομείων της Κρήτης περιμένουν πάνω από 8200 ασθενείς.
Παθολογικές κλινικές όπως του Ρεθύμνου, της Σητείας λειτουργούν με τα αυταρχικά «εντέλλεσθε» και υποχρεωτικές μετακινήσεις γιατρών από άλλους νομούς αντί για μόνιμες προσλήψεις.
Εργαστήρια όπως τα ακτινολογικά του Λασιθίου κινδυνεύουν με λουκέτο.
Και δω στην Κρήτη οι παραιτήσεις έχουν πάρει μορφή χιονοστιβάδας εξαιτίας της καθήλωσης των μισθών και κυρίως εξαιτίας της εντατικοποίησης. Η υπερεφημέρευση, οι διπλοβάρδιες, η περικοπή ρεπό και αδειών έχουν χτυπήσει κόκκινο. Η αποδεκατισμένη Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας αποδυναμώνεται περαιτέρω με μετακινήσεις εργαζομένων της στα νοσοκομεία.
Παραμένουν οι χρόνιες σοβαρές ελλείψεις του ΕΚΑΒ σε διασώστες και ασθενοφόρα με αποτέλεσμα διακομιδές βαρέως πασχόντων ασθενών να γίνονται από μικτά πληρώματα προσωπικού των ενόπλων δυνάμεων και από γιατρούς άσχετων ειδικοτήτων, ενώ οι δευτερογενείς διακομιδές γίνονται συνήθως με ιδιωτικά ασθενοφόρα.
Η κατάσταση, βέβαια, θα γίνει πολύ χειρότερη, αφού η κυβέρνηση κλιμακώνει την επίθεσή της στο δικαίωμα του λαού για υψηλού επιπέδου υπηρεσίες υγείας – πρόνοιας. Γιατί το “νέο ΕΣΥ” που ευαγγελίζεται είναι φτιαγμένο από τα ίδια σάπια υλικά της εμπορευματοποίησης και ιδιωτικοποίησης.
Αυτά τα υλικά, αυτές οι πολιτικές που διαμόρφωσαν το υπάρχον άθλιο και επικίνδυνο σύστημα υγείας για το λαό, αυτή τη φορά παρουσιάζονται ως λύσεις. Παρουσιάζεται δηλαδή ως λύση, η συνταγή που μας έφερε μέχρι εδώ.
Το “νέο ΕΣΥ”, της κυβέρνησης της ΝΔ, δεν είναι καθόλου νέο. Είναι παλιά κατεύθυνση της ΕΕ και του κεφαλαίου. Άλλωστε, τον δρόμο όπου η υγεία θα αποτελεί ελάχιστο κόστος για το κράτος και τους επιχειρηματίες, τον έχουν περπατήσει όλες οι κυβερνήσεις.
Τον δρόμο της ενίσχυσης της ατομικής ευθύνης των εργαζομένων και των λαϊκών οικογενειών στην άμεση ή έμμεση αγορά υπηρεσιών υγείας τον έχουν εφαρμόσει όλες οι εκδοχές της κυβερνητικής διαχείρισης, μονοκομματικές και συμμαχικές κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ, των ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.
Όπως και παντού έτσι και στην Υγεία. Τα μέτρα τους έχουν σχεδιαστεί αρκετά χρόνια πριν. Αποτελούν κατευθύνσεις της πολιτικής της ΕΕ, είναι μέτρα στρατηγικού χαρακτήρα για το κεφάλαιο, διότι αποτελούν προϋπόθεση για την ανταγωνιστικότητα και τη κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων.
Τα κυβερνητικά σχέδια για περαιτέρω συγχωνεύσεις νοσοκομείων, με ειδική αναφορά σε μονάδες που γειτνιάζουν χιλιομετρικά, μεταξύ των οποίων τα νοσοκομεία του Ηρακλείου και του Λασιθίου αποτελούν έγκλημα για τον λαό και για τους υγειονομικούς της περιοχής!
Εκεί θα οδηγήσουν η αξιολόγηση νοσοκομείων από τον ΟΔΙΠΥ (με εργαλείο το σύστημα DRG), που θα αξιοποιηθεί για τη συγχώνευση κοντινών νοσοκομείων στα πλαίσια της διαμόρφωσης του νέου «υγειονομικού χάρτη»!
Ας απαντήσουν όμως κυβέρνηση και 7η ΥΠΕ, γιατί υπολειτουργούν τα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας της Κρήτης; Υπολειτουργούν γιατί δεν είναι αναγκαία ή γιατί είναι υποστελεχωμένα;
Ο λαός γνωρίζει από πρώτο χέρι ότι όλα τα νοσοκομεία είναι υποστελεχωμένα στην Κρήτη και σε ολόκληρη της χώρας.
Ας απαντήσουν οι αρμόδιοι: Τι εμποδίζει για παράδειγμα κυβέρνηση και 7η ΥΠΕ να στελεχώσουν το μοναδικό νοσοκομείο στην Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου και κάθε τρεις και λίγο πότε για να εφημερεύσουν βασικές κλινικές, πότε για να λειτουργήσει η ΜΕΘ, πότε τα χειρουργεία, μετακινούνται γιατροί διαφόρων ειδικοτήτων από τα νοσοκομεία Χανίων και Ηρακλείου;
Το ΚΚΕ μιλάει καθαρά. Η υλοποίηση του “νέου ΕΣΥ” πολλαπλασιάζει τα προβλήματα υγειονομικών και ασθενών.
Γιατί πρώτο, η μείωση των μονάδων σημαίνει λιγότερα διαθέσιμα κρεβάτια. Μεγάλη μάζα ασθενών θα αναγκαστεί να πληρώσει εξ ολοκλήρου την επίσκεψη σε μη συμβεβλημένους γιατρούς.
Δεύτερο, οι δημόσιες μονάδες θα λειτουργούν ακόμα περισσότερο ως επιχειρήσεις που θα πουλάνε τις υπηρεσίες τους σε ασθενείς – πελάτες και στα ασφαλιστικά ταμεία, για να εξασφαλίσουν τη λειτουργία τους.
Τρίτο, θα γίνει πιο εμφανής η διαφοροποίηση ανάμεσα στις μονάδες υγείας – πρόνοιας ως προς την ανάπτυξη τμημάτων και υπηρεσιών ανάλογα με το ύψος των εσόδων από την πώληση των εργασιών τους.
Τέταρτο, θα επεκταθούν οι ελαστικές σχέσεις εργασίας για τους υγειονομικούς, θα γίνει καθεστώς η περιφορά των εργαζόμενων από μονάδα σε μονάδα.
Πέμπτο, θα δημιουργηθούν επικίνδυνες συνθήκες νοσηλείας και έγκαιρης παρέμβασης.
Εμείς απαντάμε: ΚΑΝΕΝΑ νοσοκομείο και κέντρο υγείας δεν περισσεύει πουθενά στην Ελλάδα, ούτε στην Κρήτη! Να ενισχυθούν άμεσα όλα τα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας της περιοχής! Ούτε σκέψη για κλεισίματα-συγχωνεύσεις δομών υγείας και κλινικών!
Οι εξελίξεις στον τομέα της υγείας επιβεβαιώνουν ότι δύο δρόμους ανάπτυξης έχει μπροστά του ο λαός. Το δρόμο που θα έχει ως κριτήριο την ικανοποίηση των κοινωνικών αναγκών ή το σημερινό που αντιμετωπίζει την υγεία ως εμπόρευμα και έχει οδηγήσει στην σημερινή επικίνδυνη κατάσταση. Από την έκβαση αυτής της αντιπαράθεσης θα κριθεί και η κατάκτηση του συστήματος υγείας που θα υπηρετεί τις κοινωνικές ανάγκες.
Το ΚΚΕ τονίζει τη σημασία του αγώνα, ώστε οι εργαζόμενοι να αντιστοιχήσουν τις διεκδικήσεις τους με τις σύγχρονες ανάγκες τους. Να δυναμώσει η λαϊκή συσπείρωση και πάλη που θα διαμορφώνει τους κοινωνικούς και πολιτικούς όρους για έναν άλλον δρόμο ανάπτυξης της παραγωγής και της οικονομίας, με εργατική – λαϊκή εξουσία.
Στο επίκεντρο του δρόμου αυτού θα είναι η καθολική και απολύτως δωρεάν ικανοποίηση των διευρυμένων λαϊκών αναγκών στην πρόληψη, θεραπεία και αποκατάσταση της υγείας.
Στον πυρήνα της πολιτικής πρότασης του Κόμματος μας είναι η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Έχει πλέον αποδειχθεί και είναι ώριμο να αναπτυχθεί σε πανελλαδικό επίπεδο, με χρηματοδότηση αποκλειστικά από το κράτος, χωρίς καμία εμπλοκή – συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα, των ΜΚΟ, των διάφορων «κοινωνικών συνεταιρισμών».
Πυρήνας της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας είναι το Κέντρο Υγείας, με τα αποκεντρωμένα ιατρεία και τις κινητές μονάδες που συνδέονται με αυτό. Να είναι πλήρως στελεχωμένο με όλες τις βασικές ειδικότητες γιατρών και άλλων υγειονομικών. Να έχει σύγχρονο τεχνολογικό εξοπλισμό, διαγνωστικά εργαστήρια, οδοντιατρεία, φυσικοθεραπευτήρια, φαρμακεία κλπ.
Το ΚΚΕ προτάσσει τον προσανατολισμό στις υπηρεσίες πρόληψης, που σημαίνει ότι αυτές πρέπει να απευθύνονται πριν απ’ όλα στους υγιείς με ανάπτυξη υπηρεσιών για την πρόληψη και την αντιμετώπιση του επαγγελματικού κινδύνου, μέτρων για την υγεία και ασφάλεια στην εργασία.
Το Κέντρο Υγείας πρέπει να αποτελεί ένα επιτελείο συνεργαζόμενων υπηρεσιών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, που θα μελετά, θα καταγράφει, θα σχεδιάζει και θα εφαρμόζει προγράμματα και υπηρεσίες που αφορούν το σύνολο του πληθυσμού, ομάδες του πληθυσμού και εξατομικευμένα. Για αυτό απαιτείται ενιαίο, σύγχρονο, αποκλειστικά κρατικό και δωρεάν σύστημα υγείας, πανελλαδικά αναπτυγμένο με κεντρικό σχεδιασμό, πλήρως και επαρκώς χρηματοδοτούμενο από τον κρατικό προϋπολογισμό με κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας.
Απαιτείται ανάπτυξη κρατικού φορέα έρευνας, παραγωγής, εισαγωγής και δωρεάν διάθεσης φαρμάκων και εμβολίων από τις κρατικές μονάδες υγείας, τα νοσοκομεία, τα κέντρα υγείας, το δίκτυο των κρατικών φαρμακείων και κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης στο χώρο του φαρμάκου. Με την όσο είναι δυνατόν αυτοτέλεια στην παραγωγή όλων όσων απαιτούνται, σε ιατρικά μηχανήματα, φάρμακα, εμβόλια, υγειονομικό υλικό κλπ., αξιοποιώντας τη δυνατότητα όλων των αναγκαίων για την εξασφάλισή τους.
Μόνο με αυτές τις προϋποθέσεις μπορεί η υγεία να αποτελέσει ένα κατοχυρωμένο και διασφαλισμένο από το εργατικό λαϊκό κράτος καθολικό και δωρεάν λαϊκό δικαίωμα.
Αναγνωρίζετε και σεις ότι οι θέσεις του ΚΚΕ για την υγεία ανταποκρίνονται σήμερα στις ανάγκες του λαού μας, σ’ αυτό που μπορούν να απολαμβάνουν οι εργατικές λαϊκές οικογένειες και δω στην Κρήτη και τους στερεί το σύστημα της εκμετάλλευσης και του κέρδους.
Οι θέσεις μας, λοιπόν, η ανυποχώρητη στάση μας για την υπεράσπιση της υγείας του λαού μας μπορεί να είναι κριτήριο για όλους εσάς για να συμπορευτείτε με το ΚΚΕ, παρά τις επιμέρους διαφορές και επιφυλάξεις, στους αγώνες, στο κίνημα, παντού. Και στις αρχαιρεσίες των σωματείων, των συλλόγων, όλων των φορέων του κινήματος, αλλά και στις κάλπες που θα στηθούν τον Ιούνη στις ευρωεκλογές».
poo.gr