Κρίσιμες συναντήσεις Μητσοτάκη – αγροτών σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου. Με ποιες θέσεις προσέρχεται η κυβέρνηση στον διάλογο
Να βρεθεί χρυσή τομή με τους αγρότες θα επιχειρήσει σήμερα η κυβέρνηση με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, να συναντά διαδοχικά στο Μέγαρο Μαξίμου στις 12:00 τους εκπροσώπους της Πανελλήνιας Επιτροπής μπλόκων των αγροτών μία ώρα μετά το Προεδρείο της Εθνικής Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Newsbeast, τον Κυριάκο Μητσοτάκη θα πλαισιώνουν οι συναρμόδιοι υπουργοί Αγροτικής Οικονομίας, Λευτέρης Αυγενάκης, Ενέργειας, Θόδωρος Σκυλακάκης, οι υφυπουργοί Οικονομικών, Θάνος Πετραλιάς και ο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Τριαντόπουλος, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Γιάννης Μπρατάκος, οι υπουργοί επικρατείας, Σταύρος Παπασταύρου, Άκης Σκέρτσος και Μάκης Βορίδης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ, Ανδρέας Λυκουρέντζος.
Από τη σύνθεση των συμμετεχόντων διαφαίνεται ο ουσιαστικός διάλογος που θα επιχειρήσει να κάνει η κυβέρνηση, δεδομένου ότι το τελευταίο διάστημα το κυβερνητικό και οικονομικό επιτελείο έχει μελετήσει ένα προς ένα τα αιτήματα του αγροτικού κλάδου, σε μια προσπάθεια να δοθούν απαντήσεις στα καίρια προβλήματα που μαστίζουν τον πρωτογενή τομέα. Και μπορεί οι πληροφορίες από τα κυβερνητικό στρατόπεδο να αντλούνται με το σταγονόμετρο, ωστόσο το σίγουρο είναι ότι ειδικά για το κόστος ενέργειας που επιβαρύνει τον αγροτικό προϋπολογισμό θα ληφθούν πρόσθετες παρεμβάσεις είτε μεγαλύτερες εκπτώσεις από τους παρόχους στο αγροτικό ρεύμα (πέραν δηλαδή του 10%) με έμφαση στους αγρότες της Θεσσαλίας, είτε ένα μέτρο-έκπληξη, το οποίο θα δώσει «ανάσα» σε αγρότες-κτηνοτρόφους. Βέβαια θεωρείται η επιτάχυνση της επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο, προκειμένου η πρώτη δόση να «τρέξει» άμεσα και οι αγρότες να πάρουν ζεστό χρήμα στα χέρια τους.
«Η κυβέρνηση, προσωπικά ο πρωθυπουργός, όλα τα αιτήματα των κοινωνικών ομάδων τα ακούει, τα ακούμε με προσοχή, σεβόμαστε τους κόπους των ελλήνων φορολογούμενων, τα δημοσιονομικά δεδομένα και θέλουμε πάντοτε οι αποφάσεις μας να είναι προς όφελος όλων των κοινωνικών ομάδων, των επαγγελματικών ομάδων», είπε χθες ο Παύλος Μαρινάκης, δίνοντας το στίγμα για λελογισμένες παρεμβάσεις και εκφράζοντας την αισιοδοξία του για ουσιαστικές και παραγωγικές συναντήσεις. Στο τραπέζι του διαλόγου σήμερα θα τεθεί το ζήτημα των παράνομων ελληνοποιήσεων και η «μάχη» που δίνεται από την κυβέρνηση για να μπει φρένο στο φαινόμενο αυτό, αλλά και η συνέχιση της διαπραγμάτευσης για ήπια προσαρμογή στην εφαρμογή της ΚΑΠ, με την Ελλάδα να πρωταγωνιστεί σε αυτή τη διαδικασία στην Ευρώπη.
Παράλληλα, αναμένεται να τονιστεί ότι ήδη οι 9 χώρες του νότου ενωμένες διεκδικούν περισσότερα κονδύλια λόγω της κλιματικής κρίσης, τη δημιουργία ενός νέου ταμείου δηλαδή για αποκλειστική κάλυψη των απωλειών γεωργικής και κτηνοτροφικής παραγωγής, λόγω των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής, ενώ αναμένεται να υπάρξει εντατικότερη διαπραγμάτευση με την Ε.Ε. για άντληση κονδυλίων για περιπτώσεις όπως η ακαρπία.