Κρήτη: Ανατροπή στην απαλλαγή του Αντιπεριφερειάρχη από τον Άρειο Πάγο για το γηροκομείο κολαστήριο

Αναβλήθηκε για τις 17 Μαρτίου του 2023 η εκδίκαση της υπόθεσης του ιδιωτικού γηροκομείου στα Χανιά όσον αφορά στις πλημμεληματικές πράξεις οκτώ κατηγορουμένων. Η υπόθεση επρόκειτο να εκδικαστεί σήμερα στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Χανίων.

Σύμφωνα με το neakriti, o πρώην αντιπεριφερειάρχης Χανίων Απόστολος Βουλγαράκης, υπάλληλοι της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας, μια από τις ιδιοκτήτριες, ένας γιατρός και υπάλληλοι του οίκου ευγηρίας αναμένεται τελικά να καθίσουν στο εδώλιο τον επόμενο χρόνο, μετά από το αίτημα για αναβολή που υποβλήθηκε από κατηγορουμένους για κολλήματα στο πρόσωπο συνηγόρων.

Η δικηγόρος κ. Μαρία Παπαδάκη ως υποστήριξη κατηγορίας, υπέβαλε με τη σειρά της αίτημα αναβολής για λογαριασμό οικογενειών παθόντων διότι όπως είπε, η συγκεκριμένη ποινική δίωξη έχει ασκηθεί και κατά του νυν αντιπεριφερειάρχη Χανίων.

Ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων Νίκος Καλογερής κατηγορούνταν για παράβαση καθήκοντος κατ’ εξακολούθηση, τελεσθείσα διά παραλείψεως καθώς ενώ είχε τη νομική υποχρέωση να συντονίζει και να εποπτεύει τις υπηρεσίες της Περιφέρειας που λειτουργούν στα όρια της περιφερειακής ενότητας, τον Οκτώβριο του 2019 εξέδωσε κατά παράβαση των καθηκόντων του απόφαση, με την οποία αναθεωρήθηκε η άδεια που είχε ήδη χορηγηθεί στον οίκο ευγηρίας και από 16 θέσεις η δυναμικότητά του αυξήθηκε σε 46. Στις 13 Ιουλίου απαλλάχτηκε με βούλευμα μετά από προσφυγή του ιδίου στον εισαγγελέα Εφετών Κρήτης. Ωστόσο ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου άσκησε αίτηση αναίρεσης κατά του απαλλακτικού βουλεύματος.

«Μέσα από την φυλακή»

Αιχμές κατά του υπουργείου Εργασίας για τον τρόπο με τον οποίο εξακολουθεί να λειτουργεί ο οίκος ευγηρίας άφησε η Κ. Μαρία Παπαδάκη η οποία μάλιστα επανέλαβε πως η δομή διοικείται μέσα από την φυλακή όπου βρίσκονται οι ιδιοκτήτριες. «Ουδεμία παρέμβαση του Υπουργείου έχει γίνει μέχρι σήμερα και εξακολουθούν οι ίδιες οι προσωρινά κρατούμενες για συγκρότηση εγκληματικής οργάνωσης και 38 ανθρωποκτονίες και απόπειρες, να διοικούν τη δομή μέσα από τη φυλακή χωρίς την παραμικρή παρέμβαση του Υπουργείου» υπογράμμισε η κ. Παπαδάκη.

Από την πλευρά των κατηγορουμένων ο δικηγόρος κ. Νίκος Ρουσόπουλος τόνισε ότι «τα θέματα αυτά κατ’ αρχάς έχουν κριθεί, η δομή λειτουργεί νομιμότατα και βέβαια δείχνει το σκοπό που έχει η υποστήριξη κατηγορίας, ότι δεν την ενδιαφέρει η αναζήτηση του δικαίου αλλά πως θα κλείσει η δομή, το οποίο παραπέμπει σε κάποια άλλα πράγματα». Ο ίδιος εκτίμησε ότι «θα λειτουργήσει κάποια στιγμή στα πλαίσια τα κανονικά η ελληνική δικαιοσύνη, γιατί μέχρι σήμερα έχουμε δει μια κωλυσιεργία που υπάρχει όσον αφορά τα αιτήματα της υπερασπίσεως. Δηλαδή, δε μπορεί να ζητάμε από την ανάκριση εξέταση μαρτύρων ή έγγραφα και μέχρι σήμερα να μην έχουμε λάβει τίποτα».

Η έρευνα πάντως για την υπόθεση κακοποιήσεων και θανάτων ηλικιωμένων που προκάλεσε σοκ στο πανελλήνιο συνεχίζεται ενώ δεν έχει ακόμη προσδιοριστεί η δίκη για τα κακουργήματα που αφορούν στη σύσταση και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, σε ανθρωποκτονίες και σε απόπειρες ανθρωποκτονιών.

Το χρονικό

Η υπόθεση υπενθυμίζεται πως πήρε το δρόμο της δικαιοσύνης τον περασμένο Φεβρουάριο, όταν αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Χανίων μετά την έκδοση ενταλμάτων από το εισαγγελέα, προχώρησαν στη σύλληψη επτά φερόμενων ως εμπλεκόμενων. Πρόκειται για την 67χρονη ιδιοκτήτρια της μονάδας φροντίδας ηλικιωμένων, τη 43χρονη κόρη της και συνδιαχειρίστρια, έναν 50χρονο γενικό γιατρό – υπεύθυνο της μονάδας, ένα 70χρονο ψυχίατρο, δύο νοσηλεύτριες 44 και 47 ετών και ένα 42χρονο διοικητικός.

Και οι επτά κατηγορούνται για τα κατά περίπτωση αδικήματα της συγκρότησης και ένταξης σε εγκληματική οργάνωση, ανθρωποκτονία, παραβάσεις του Νόμου «περί προϋποθέσεων ίδρυσης και λειτουργίας Μονάδων Φροντίδας Ηλικιωμένων», πλαστογραφίας και περιπτώσεων χορηγήσεων και χρήσεων ψευδών ιατρικών πιστοποιητικών. Στις 13 Φεβρουαρίου μετά από μια μαραθώνια διαδικασία που κράτησε ένα εικοσιτετράωρο, κρίθηκαν προφυλακιστέοι οι τέσσερις εξ αυτών, οι δύο συνιδιοκτήτριες της δομής και οι δύο γιατροί, ενώ ελεύθεροι αφέθηκαν δύο νοσηλευτές και ο διοικητικός υπάλληλος.

Υπενθυμίζεται πως η ογκώδης δικογραφία για το ιδιωτικό γηροκομείο στα Τσικαλαριά, με τους τουλάχιστον τριάντα ύποπτους θανάτους, τους τριακόσιους καταγεγραμμένους την τελευταία εξαετία, περιλαμβάνει μαρτυρίες που προκαλούν σοκ. Πολλές από αυτές ήρθαν στο φως της δημοσιότητας μετά την σύλληψη και προφυλάκιση των συνιδιοκτητών και δύο γιατρών της μονάδας.

Το κουβάρι της απίστευτης υπόθεσης άρχισε να ξετυλίγεται τον Απρίλιο του 2021, όταν ήρθαν στο φως καταγγελίες που σόκαραν το πανελλήνιο. Συνθήκες και συμπεριφορές που παραπέμπουν σε κολαστήριο, που δεν τις χωρά ο ανθρώπινος νους, βίωναν οι ηλικιωμένοι που είχαν την ατυχία να φιλοξενηθούν στα τελευταία χρόνια της ζωής τους στον οίκο ευγηρίας που για χρόνια λειτουργεί στα Χανιά με επίσημες σφραγίδες και αδειοδοτήσεις υπηρεσιών του Δημοσίου, χωρίς ουδείς μέχρι πρότινος να γνωρίζει το παραμικρό και κυρίως χωρίς να παρεμβαίνει.

Πηγή: enikos.gr