«Κρητική Διατροφή & Υγεία για όλους»: Θέμα ημερίδας από την Περιφέρεια Κρήτης (pics,vid)
Η σημαντικότητα και τα πολλαπλά οφέλη της Κρητικής διατροφής στην υγεία και τον ανθρώπινο οργανισμό – κάτι που προκύπτει και από τα συμπεράσματα ερευνών που κατά καιρούς έχουν γίνει – αναλύθηκαν στο πλαίσιο ημερίδας με θέμα: «Κρητική Διατροφή & Υγεία για όλους», που διοργανώθηκε την Παρασκευή 7 Απριλίου 2023 και ώρα 18:00 στην Αίθουσα της Πειραματικής Σκηνής του Πολιτιστικού Κέντρου Ηρακλείου.
Την ημερίδα οργάνωσαν η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Κρήτης, σε συνεργασία με το Τμήμα Επιστημών Διατροφής & Διαιτολογίας και το Ινστιτούτο Αγροδιατροφής και Επιστημών Ζωής (ΙΝΑΖΩ) του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου (ΕΛΜΕΠΑ), με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας, με στόχο την στήριξη των Κρητικών προϊόντων που αποτελούν την βάση της μακροζωίας και συμβάλλουν στην διατήρηση της καλής υγείας. Την ίδια ώρα, όπως αναφέρθηκε, η Κρητική διατροφή αποτελεί το διατροφικό μοντέλο που συνιστάται στους σύγχρονους Κρητικούς καθώς άλλοτε το ακολουθούσαν πιστά οι Κρήτες και λόγω της ευεργετικής επίδρασης στην υγεία αλλά και λόγω ανάγκης.
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα της Ένωσης Διαιτολόγων-Διατροφολόγων Ελλάδας (ΕΔΔΕ Κρήτης). Όπως τονίστηκε στο πλαίσιο της εκδήλωσης, είναι σημαντικό να αναδείξουμε την Κρητική διατροφή και τα πολλαπλά οφέλη που έχει στον ανθρώπινο οργανισμό και ως προς αυτό θα πρέπει να συμβάλλουμε όλοι. Εξού και στη διάρκεια της ημερίδας, παρουσιάστηκαν οι δράσεις που έχουν γίνει και θα γίνουν στο μέλλον, ως προς αυτή την κατεύθυνση.
«Η Κρήτη, όπως ξέρουμε, παράγει πάρα πολλά προϊόντα όπως το ελαιόλαδο, το κρασί, τα τυροκομικά, το μέλι, τα κηπευτικά κ.α. Προϊόντα με πλούσια πολιτισμική παράδοση αλλά και διατροφική αξία. Είναι σημαντικό λοιπόν να αναδείξουμε την Κρητική διατροφή και τα πολλαπλά οφέλη που έχει στον ανθρώπινο οργανισμό, κάτι που προκύπτει και μέσα από έρευνες. Είναι χρέος όλων μας να συγκεντρώσουμε τα παραδοτέα όλων αυτών των ερευνών σε ένα αρχείο το οποίο θα είναι προς διάθεση και της νέας γενιάς και των επισκεπτών της Κρήτης. Με τον τρόπο αυτό θα καταφέρουμε να προωθήσουμε ευκολότερα τα προϊόντα μας και να στρέψουμε την κοινωνία σε μια άλλη κατεύθυνση σε ότι αφορά την διατροφή και την υγεία. Τα προϊόντα βρίσκονται σε μια περίοπτη θέση, ο κόσμος τα ζητάει και η Κρήτη έχει αρχίσει να γίνεται ένας από τους διασημότερους γαστρονομικούς προορισμούς. Σαν Αγροτοδιατροφική Σύμπραξη κάνουμε μια μεγάλη προσπάθεια ώστε όλοι οι χώροι εστίασης να έχουμε τα προϊόντα μας καθώς είναι υπόθεση όλων μας η προώθησή τους», τόνισε ο Αντιπεριφερειάρχης Μεταφορών – Επικοινωνιών & σε θέματα Αγροδιατροφικής, Πρόεδρος Αγροδιατροφικής Σύμπραξης της Περιφέρειας Κρήτης, Σταύρος Τζεδάκης.
«Το Κρητικό διατροφικό πρότυπο περιγράφηκε την δεκαετία του ΄60. Οι νέοι άνθρωποι θα πρέπει να ενημερωθούν για τα οφέλη του Κρητικού διατροφικού προτύπου και να το υιοθετήσουν ως τρόπο ζωής σε συνδυασμό με την άσκηση. Διδασκόμαστε από την παράδοση για να πάμε στο μέλλον. Η προοπτική και η πληροφόρηση πρέπει να επεκταθούν στους νέους ανθρώπους. Είναι πολύ ισχυρή η πρωτοβουλία της Περιφέρειας Κρήτης μαζί με το ΕΛΜΕΠΑ ως προς αυτή την κατεύθυνση», είπε ο Αναπληρωτής καθηγητής «Διατροφής και Μεταβολισμού» στο Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο, Γιώργος Φραγκιαδάκης.
«Η Κρητική διατροφή πραγματικά προσφέρει πάρα πολλά στην υγεία μας. Θα πρέπει όλοι να αναδείξουμε τα προϊόντα της Κρήτης. Μέσα από την ημερίδα αυτή, σκοπός είναι να κάνουμε κατανοητό το πόσο καλό είναι το να βάλουμε στο καθημερινό μας τραπέζι την Κρητική Διατροφή», ανέφερε η πρόεδρος του Συνδέσμου Επισιτισμού και Διασκέδασης Νομού Ηρακλείου, Μαρία Αντωνακάκη.
«Η Ένωση διαιτολόγων-διατροφολόγων Ελλάδας και το Περιφερειακό Τμήμα Κρήτης συνεργάζεται με το Τμήμα Διατροφής του ΕΛΜΕΠΑ. Το Κρητικό πρότυπο διατροφής, που παγκοσμίως αποκαλείται ‘Μεσογειακή Διατροφή’, είναι πολύ γνώριμο ωστόσο κάποιοι δεν το ακολουθούν και έχουν απομακρυνθεί από αυτό. Σαν Διαιτολόγοι προσπαθούμε να καθοδηγήσουμε τον κόσμο με συμβουλές ώστε να έρθει πιο κοντά σε αυτόν τον τρόπο διατροφής» τόνισε ο Διαιτολόγος-Διατροφολόγος Μάνος Γιακουμάκης.
Δείτε το βίντεο από την ημερίδα: