Κρυολόγημα – γρίπη: Τι μπορεί να μας συμβεί αν είμαστε στη βροχή
Οι περισσότεροι αρρωσταίνουμε πιο συχνά το χειμώνα όταν έχει κρύο και βροχές, ωστόσο η «πηγή του κακού» δεν είναι το κρύο ή η βροχή που ενδεχομένως θα μας κάνει μούσκεμα αλλά η παρατεταμένη παραμονή μας σε εσωτερικούς χώρους, όπου κυκλοφορούν ιοί.
Έρευνες έχουν δείξει ότι οι ιοί του κρυολογήματος και της γρίπης είναι πιο πιθανό να ευδοκιμήσουν σε κρύες και ξηρές συνθήκες. Αυτοί οι ιοί δεν μεταδίδονται επαρκώς σε συνθήκες υγρασίας, όπως η βροχή. Ωστόσο, οι βροχερές μέρες κάνουν τους ανθρώπους να συγκεντρώνονται σε εσωτερικούς χώρους. Έτσι, έμμεσα, ο βροχερός καιρός μπορεί να δώσει στους ιούς περισσότερες πιθανότητες να μολύνουν περισσότερους ανθρώπους που βρίσκονται σε στενή επαφή.
Φυσικά, αν παραμείνουμε στο κρύο και βρεγμένοι για μεγάλο χρονικό διάστημα, αυτό μπορεί να μειώσει τη θερμοκρασία του σώματός μας αρκετά, επηρεάζοντας το ανοσοποιητικό σύστημα. Αυτό σημαίνει ότι ο οργανισμός μας διατρέχει αυξημένο κίνδυνο να κολλήσει κάποιον ιό και να κρυώσουμε.
Μπορεί η βροχή να προκαλέσει υποθερμία;
Αν κάποιος βρίσκεται έξω σε χαμηλές θερμοκρασίες, με ή χωρίς βροχή, αυτή η κατάσταση μπορεί να τον οδηγήσει σε υποθερμία, δηλαδή σε ασυνήθιστα χαμηλή θερμοκρασία σώματος. Η υποθερμία εμφανίζεται όταν περνάμε πολύ χρόνο σε χαμηλές θερμοκρασίες και το σώμα μας αρχίζει να χάνει θερμότητα πιο γρήγορα από ό,τι παράγει. Η μέση θερμοκρασία σώματος είναι συνήθως περίπου 36.6 βαθμούς Κελσίου, ενώ η υποθερμία μειώνει τη θερμοκρασία του σώματος κάτω από τους 35 βαθμούς Κελσίου. Η υποθερμία είναι εξαιρετικά επικίνδυνη και χρειάζεται μεγάλη προσοχή.
Τα συμπτώματα της υποθερμίας περιλαμβάνουν:
– Ρίγος
– Εξάντληση
– Σύγχυση
– Απώλεια συντονισμού
– Απώλεια μνήμης
– Μπερδεμένη ομιλία
– Υπνηλία
Η υποθερμία μπορεί να επηρεάσει τη λειτουργία του εγκεφάλου, επομένως οι άνθρωποι μπορεί να μην συνειδητοποιούν ότι βρίσκονται σε επείγουσα ιατρική κατάσταση. Ασφαλώς, σε μία τέτοια περίπτωση θα πρέπει να κληθεί άμεσα γιατρός.
Συμβουλές για να μην αρρωστήσετε όταν βρίσκεστε σε εξωτερικούς χώρους
– Να ελέγχετε πάντα τον καιρό
– Αν ξέρετε ότι θα βρέξει να έχετε μαζί σας ένα αδιάβροχο μπουφάν
– Αποφύγετε τα βαμβακερά ρούχα γιατί συγκρατούν το κρύο και την υγρασία
– Κάτω από το αδιάβροχό σας να φοράτε ρούχα από μαλλί, νάιλον ή πολυεστέρα που απομακρύνουν την υγρασία
– Να έχετε καλυμμένο το κεφάλι σας
– Σε περίπτωση που βραχείτε, να αλλάξετε ρούχα όσο πιο σύντομα μπορείτε και να φορέσετε στεγνά
– Να πιείτε ένα ζεστό ρόφημα
Πηγή: healthstat.gr