Κτηματολόγιο: Τι συμβαίνει με τις μεταβιβάσεις – «Φόβοι για μπλακ άουτ»
Δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος μπλακάουτ στις μεταβιβάσεις των ακινήτων εξαιτίας του Κτηματολογίου, υποστηρίζει το υπουργείο Περιβάλλοντος με αφορμή το προχθεσινό πρωτοσέλιδο δημοσίευμα των «ΝΕΩΝ».
Η αλήθεια είναι ότι το ίδιο το Κτηματολόγιο δεν προκαλεί μπλακάουτ στις μεταβιβάσεις των ακινήτων. Τα ακίνητα ωστόσο παραμένουν μπλοκαρισμένα μέχρι να επιλυθούν οι αντιρρήσεις από τις επιτροπές ενστάσεων.
Και στο δημοσίευμα αναφέρεται χαρακτηριστικά πως η δυσκολία στη συγκρότηση των επιτροπών ενστάσεων (που είναι μια πραγματικότητα εδώ και χρόνια) προκαλεί μπλακάουτ στις μεταβιβάσεις και στις αγοραπωλησίες, διότι μέχρι να επιλυθούν τα ακίνητα δεν μπορούν ούτε να πωληθούν ούτε να μεταβιβαστούν.
Και η αλήθεια είναι επίσης πως πολλοί επαγγελματίες αποφεύγουν να γίνουν μέλη των επιτροπών εξαιτίας των πολύ χαμηλών – γι’ αυτούς – αμοιβών. Μάλιστα, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συλλόγου Διπλωματούχων Αγρονόμων Μηχανικών Μιχάλη Καλογιαννάκη (ο οποίος παρενέβη με άρθρο του στο ρεπορτάζ), «οι καθυστερήσεις στις πληρωμές των μελών που συγκροτούν τις επιτροπές ενστάσεων φθάνουν ακόμη και τα δύο χρόνια».
Σχεδιασμός
Από το υπουργείο Περιβάλλοντος ισχυρίζονται πως έχει γίνει όλος ο απαραίτητος σχεδιασμός – ενόψει της επικείμενης ανάρτησης για τον Δήμο Αθηναίων που ξεκινάει στις 15 Φεβρουαρίου – ώστε να υπάρχει επαρκής αριθμός επιτροπών ενστάσεων και να επιλυθούν έγκαιρα οι όποιες ενστάσεις.
Στο πλαίσιο αυτό – κατά το υπουργείο – έχουν ήδη προβλεφθεί η αύξηση των αμοιβών των επιτροπών εντός του αυστηρού νομοθετικού πλαισίου, η διεύρυνση των ειδικοτήτων όσων θα συμμετέχουν στις επιτροπές εντάσεων με όσους έχουν δικαίωμα τοπογραφικών και η επιτάχυνση της πληρωμής τους που ήδη γίνεται εντός τριμήνου.
«Ο σχεδιασμός αυτός θα επεκταθεί σε ολόκληρη τη χώρα. Ετσι αντιμετωπίζεται ένα χρόνιο πρόβλημα με τις επιτροπές ενστάσεων» τονίζεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση του υπουργείου.
Στο μεταξύ, όπως προαναφέρθηκε, έχει ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση για την ανάρτηση στο Κτηματολόγιο για τον Δήμο Αθηναίων. Και ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί με τις επιτροπές ενστάσεων είναι το γεγονός (όπως ανέφερε στο ρεπορτάζ των «ΝΕΩΝ» ο συντονιστής του έργου Γιώργος Δημητρίου) ότι θα εφαρμοστεί το μοντέλο που εφαρμόζεται στους δασικούς χάρτες. Δηλαδή θα κυρωθούν σε πρώτη φάση οι περιπτώσεις για τις οποίες δεν έχουν υποβληθεί ενστάσεις και στη συνέχεια – προκειμένου να κερδηθεί χρόνος – θα ενημερωθούν τα μέλη των επιτροπών ενστάσεων για τις εκκρεμότητες που θα υπάρξουν.
Και η εκτίμηση από πολλούς ειδικούς είναι πως όταν αρχίσει η ανάρτηση στο τελευταίο πρόγραμμα κτηματογράφησης με περίπου 16 εκατομμύρια δικαιώματα, που αφορά κυρίως αγροτικές περιοχές, οι αντιρρήσεις μπορεί να φθάσουν ακόμη και το ένα εκατομμύριο (!).
try { _402_Show(); } catch(e) {}
madata.gr