Κυριάκος Μητσοτάκης: Αύριο παρουσιάζει το σχέδιο για τον τουρισμό. Ανοίγουν νωρίτερα τα σύνορα

 

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα ανακοινώσει αύριο το απόγευμα το σχέδιο της Κυβέρνησης για την εργασία, την οικονομία και τον τουρισμό, το οποίο θα εξειδικευθεί αμέσως μετά από τους αρμόδιους Υπουργούς.

Το σχέδιο για την εργασία, την οικονομία και τον τουρισμό ανακοινώνει το απόγευμα της Τετάρτης ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Νωρίτερα όπως όλα δείχνουν θα ανοίξουν τα σύνορα της Ελλάδας για τους τουρίστες από την ΕΕ, την ζώνη Σένγκεν και το Ισραήλ μπορεί και από τα μέσα Ιουνίου και το αργότερο την 1η Ιουλίου. Σύμφωνα με την Καθημερινή οι ταξιδιώτες δεν θα κάνουν τεστ για τον κορονοϊό αλλά το αεροπορικό ταξίδι θα περιλαμβάνει συγκεκριμένα πρωτόκολλα που θα περιλαμβάνουν:

Την τήρηση φυσικών αποστάσεων στα αεροδρόμια

Την χρήση μάσκας στα αεροπλάνα

Και στην συμπλήρωση ειδικού ερωτηματολογίου πριν από το ταξίδι

Και τα ελληνικά ξενοδοχεία θα εφαρμόσουν αυστηρά πρωτόκολλα λειτουργίας για την αποφυγή της μετάδοσης του κορονοϊού.
Ανταλλαγή τουριστών και φορολογικά κίνητρα – Τι προβλέπει το σχέδιο

Αισιόδοξες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για 7-8 εκατ. τουρίστες αντί των 34 εκατ. που έφτασαν στην Ελλάδα το 2019, με αποτέλεσμα αυτό να σημαίνει ό,τι ακριβώς περιέγραψε ο πρωθυπουργός σε πρόσφατη παρέμβασή του στο Boston Consulting Group: μεγαλύτερο μερίδιο σε μικρότερη πίτα. Το δε σχέδιο θα στηρίζεται στο τρίπτυχο «εργασία, φορολογία και ρευστότητα», καθώς δεν θα περιλαμβάνει μόνον τα υγειονομικά πρωτόκολλα, αλλά και φορολογικά και άλλα κίνητρα και παρεμβάσεις προς όφελος τόσο των επιχειρηματιών του κλάδου όσο και των εργαζομένων. Άλλωστε, η ανάκαμψη της οικονομίας στο σύνολό της περνά μέσα από τη στήριξη του τουρισμού, ο οποίος παραμένει η «βαριά βιομηχανία» για την Ελλάδα.

Σημειώνεται ότι το πακέτο μέτρων για τον τουρισμό περιλαμβάνει και την εστίαση, με τα καταστήματα να σηκώνουν ρολά οριστικά πια την ερχόμενη Δευτέρα (25/5) και την τροπολογία για την αύξηση του χώρου τραπεζοκαθισμάτων ή τη μείωση δημοτικών τελών – όπου δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα – να κατατίθεται στη Βουλή από τον υπουργό Εσωτερικών.

Σημαντικό μέρος του σχεδίου αποτελούν οι επαφές με ευρωπαϊκές και άλλες χώρες για διμερείς συμφωνίες για την ανταλλαγή τουριστών. Ενδεικτικό είναι ότι η κυβέρνηση επιδιώκει τη δημιουργία ενός «βαλκανικού μετώπου», καθώς ο κ. Μητσοτάκης θα συμμετάσχει σήμερα σε τηλεδιάσκεψη με τους ηγέτες Βουλγαρίας, Ρουμανίας και Σερβίας για τις μετακινήσεις και τον τουρισμό.

Στοίχημα ο τουρισμός – Τα σημεία «κλειδιά» του κυβερνητικού σχεδίου

Η χώρα μας διεκδικεί εκ των πραγμάτων και τελικώς θα λάβει ένα μεγαλύτερο κομμάτι από μία σαφώς μικρότερη πίτα

Καθοριστική για τις οικονομικές και αναπόφευκτα τις πολιτικές εξελίξεις των επομένων μηνών αναμένεται, όπως επισημαίνουν υψηλόβαθμες κυβερνητικές πηγές, το οικονομικό αποτύπωμα της εφετινής τουριστικής κίνησης.

Μολονότι είναι σαφές πως το καλοκαίρι του 2020 δεν μπορεί εκ των πραγμάτων να συγκριθεί με το περσινό, στην κυβέρνηση ευελπιστούν βασίμως ότι η χώρα μας διεκδικεί εκ των πραγμάτων και τελικώς θα λάβει ένα μεγαλύτερο κομμάτι από μία σαφώς μικρότερη πίτα. Στην εμπροσθοφυλακή της προσπάθειας να διασωθεί όσο το δυνατόν μεγαλύτερο κομμάτι από τον φετινό τουρισμό έχει μπει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος αξιοποιεί την διευρυνόμενη επιρροή του, προκειμένου να θωρακίσει με τον αποτελεσματικότερο δυνατό τρόπο το εγχώριο τουριστικό προιόν σε ένα καλοκαίρι γενικευμένης αβεβαιότητας.

Είναι, επίσης, σαφές πως τα θετικά επιδημιολογικά δεδομένα επιτρέπουν στην κυβέρνηση να φέρνει εγγύτερα τις διακριτές φάσεις του σχεδίου σταδιακής άρσης της καραντίνας. Στο πλαίσιο αυτό, τα εποχικά και λοιπά τουριστικά καταλύματα αναμένεται να επαναλειτουργήσουν σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες μετά του Αγίου Πνεύματος, στις 8 Ιουνίου.

Από το προηγούμενο Σάββατο και εντεύθεν Κυριάκος Μητσοτάκης, η επιτελική του ομάδα αποτελούμενη από τους Γρηγόρη Δημητριάδη, Γιώργο Γεραπετρίτη, Άκη Σκέρτσο, Στέλιο Πέτσα και Δημήτρη Τσιόδρα, αλλα και οι συναρμόδιοι Υπουργοί βρίσκονται σε διαρκείς συνεννοήσεις και συσκέψεις, προκειμένου να ολοκληρωθεί το συνολικό κυβερνητικό πακέτο για τον τουρισμό.

Χθες κατά πληροφορίες, ο πρωθυπουργός είχε το μεσημέρι εκ νέου συνεργασία με τον αρμόδιο Υπουργό, Χάρη Θεοχάρη, ενώ τις επόμενες ώρες – εντός της ημέρας ή το αργότερο την Τετάρτη – προγραμματίζεται η κρίσιμη, όπως όλα δείχνουν, ευρεία διυπουργική σύσκεψη υπο τον κ. Μητσοτάκη και με τη συμμετοχή του κουαρτέτου Υπουργών Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Εργασίας και Τουρισμού, ώστε να μπουν οι τελευταίες πινελιές στον κυβερνητικό σχεδιασμό.

Αν και τίποτε δεν θα πρέπει να θεωρείται «κλειδωμενο» δεν αποκλείεται το τελικό σχέδιο για τον Τουρισμό να σφραγίσει με νέο μήνυμα του ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ακολούθως να εξειδικεύσουν τα αρμόδια υπουργικά στελέχη και ο Υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Άκης Σκέρτσος. Εξ απορρήτων συνεργάτης του κ. Μητσοτάκη μεταδίδει πως ο συνδυασμός της οριστικοποίησης των υγειονομικών πρωτοκόλλων, καθώς και των μέτρων στήριξης, που, όπως είπε στο χθεσινό briefing των πολιτικών συντακτών ο Στέλιος Πέτσας θα καλύπτει το τρίπτυχο εργασία – φορολογία – ρευστότητα, εξελίσσεται σε πολυπαραγοντική και ως εκ τούτου σύνθετη άσκηση. Κεντρική στόχευση του οικονομικού πακέτου, όπως αποκαλύπτουν καλά πληροφορημένες πηγές, είναι να απλωθεί ένα αποτελεσματικό δίχτυ ασφαλείας για όλες τις μορφές των απασχολουμένων στον τουρισμό από τους εργαζομένους πλήρους απασχόλησης, τους εποχικούς μερικής απασχόλησης έως όλους όσοι δεν θα κατορθώσουν να βρουν εργασία τους επόμενους μήνες.

Αναφορικά με τα υγειονομικά πρωτόκολλα, το Υπουργείο Υγείας σχεδιάζει να ορίσει ένα ξενοδοχείο αναφοράς σε κάθε περιοχή – τα όρια της οποίας αναμένεται να προσδιοριστούν τα επόμενα 24ωρα – ώστε πιθανό κρούσμα ή κρούσματα να μεταφέρονται εκεί. Πάντως, σε χθεσινή σύσκεψη στο Υπουργείο Υγείας, η πολιτική ηγεσία επεχείρησε να «ακτινογραφήσει» τις δομές υγείας σε όλα τα νησιά, η πρόσβαση στα οποία απελευθερώνεται από την ερχόμενη Δευτέρα. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ανάλογα με τις αντοχές μονάδων Υγείας και νοσοκομείων τα νησία χωρίστηκαν σε αυτά της υψηλής, της μεσαίας και της χαμηλής επικινδυνότητας και αποφασίστηκε να γίνουν παρεμβάσεις, όπου αυτές κρίνονται απαραίτητες.
Η Ελλάδα, πρωταγωνιστής στις διεθνείς διεργασίες για τον τουρισμό

Παράλληλα με τις εσωτερικές διεργασίες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρωτοστατεί και στις διεθνείς επαφές, προκειμένου να δημιουργηθούν οι λεγόμενοι «ασφαλείς διάδρομοι», ούτως ώστε να ενισχυθεί η τουριστική κίνηση προς την Ελλάδα. Επί της αρχής, η χώρα μας ξορκίζει τον κατακερματισμό εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης και εργάζεται σε διάφορα επίπεδα για να συμφωνηθεί ένα κοινό πλαίσιο κανόνων υπό την ομπρέλα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Έως τις 15 Ιουνίου, ημερομηνία – ορόσημο, η Αθήνα προσδοκά να έχει σχηματοποιηθεί ένα όσο το δυνατόν πιο συνεκτικό ευρωπαϊκό πλαίσιο, προκειμένου από 1ης Ιουλίου η Ελλάδα να υποδεχθεί με ασφάλεια τον μεγαλύτερο δυνατό όγκο τουριστών.

Υπό αυτό το πρίσμα, θα πρέπει να αντιμετωπιστεί η μεσημεριανή τηλεδιάσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη με τη συμμετοχή των ομολόγων του της Σερβίας, της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας από την οποία δεν αποκλείεται να υπάρξει και κοινό ανακοινωθέν. Ταυτόχρονα, ωστόσο, η Αθήνα δραστηριοποιείται και στην κατεύθυνση των διμερών – διακρατικών συμφωνιών. Σε πολύ προχωρημένο στάδιο βρίσκεται η συνεννόηση με το Ισραήλ, ενώ συνεννοήσεις υπάρχουν με την Κίνα, αλλά και χώρες του Αραβικού Κόσμου.

Στην κυβέρνηση θεωρούν πως η καλύτερη διαφήμιση του εγχώριου τουριστικού προιόντος γίνεται από παγκοσμίου εμβέλειας μέσα μαζικής ενημέρωσης, που βλέπουν στην ελληνική κυβέρνηση και τον Κυριάκο Μητσοτάκη το υπόδειγμα της επιτυχούς αντιμετώπισης του πρώτου κύματος της πανδημίας του κορωνοιού. Ενδεικτικό ως προς αυτό, χθεσινό ρεπορτάζ του Αμερικανικού τηλεοπτικού σταθμού ABC με τον απεσταλμένο του στην Αθήνα να «διαφημίζει» την επαναλειτουργία παγκοσμίου εμβέλειας Αρχαιολογικών χώρων, όπως η Ακρόπολη. Στο ίδιο μήκος κύματος, η έγκυρη επιθεώρηση Harvard Business Review αναφέρει την Ελλάδα και τον Κυριάκο Μητσοτάκη ως παράδειγμα καλής ηγεσίας επιμένοντας πως πρόκειται για «μία από τις πιο αποτελεσματικές απαντήσεις στον κόσμο».

 

 

 

madata.gr