Κυριάκος Μητσοτάκης: «Στους 20ρηδες του σήμερα, μπορεί να κρύβεται ο πρωθυπουργός του 2050»

«Ένα κόμμα δεν μπορεί να είναι ισχυρό αν δεν συνομιλεί με τη νεολαία και αυτό έκανε διαχρονικά η ΝΔ με προτάσεις πρωτοποριακές για τη χώρα όπως τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, η κλιματική κρίση και η τεχνητή νοημοσύνη», τόνισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης αναφερόμενος στον ρόλο της ΟΝΝΕΔ σήμερα», στη συζήτηση με τίτλο «Η ΟΝΝΕΔ των κερδισμένων ιδεολογικών μαχών, στο δρόμο του μέλλοντος», στο πλαίσιο του φεστιβάλ για την επέτειο των 50 χρόνων από την ίδρυση της ΟΝΝΕΔ, στο Ωδείο Αθηνών.

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στις τωρινές πολιτικές και κοινωνικές προκλήσεις, τονίζοντας ότι «σήμερα η ανάμειξη με τα κοινά σε ένα περιβάλλον τόσο αβέβαιο και τόσο ασταθές είναι πολύ σημαντική. Η αντίληψη αυτή είναι περισσότερο παράποτέ επίκαιρη και πρέπει να ακούσουμε εμείς τη νέα γενιά για το τι σημαίνουν οι σπουδές και τα πτυχία με αντίκρισμα και η πρόσληψη δεξιοτήτων διαρκώς στη ζωή μας. Άλλες εποχές σε σχέση με τις προκλήσεις της χώρας όταν γεννήθηκε η ΟΝΝΕΔ αλλά ίδια η σημασία μιας ενεργούς οργάνωσης νέων που μας επιτρέπει να ισχυριζόμαστε ότι εμείς είμασταν πρώτοι στις εκλογές στις ηλικίες 14-24».

Ο πρωθυπουργός αναφέρεθηκε επίσης και στην κυβερνητική προσπάθεια για την μείωση της ανεργίας: «Πολλές από τις πολιτικές μας αφορούν πρωτίστως τη νεα γενιά. Στην ανεργία είμασταν στο 17,2% και σήμερα είναι στο 9,4% και η ανεργία των νέων έχει πέσει αισθητά», είπε και πρόσθεσε: «οι πολιτικές στην εργασία αφορούν πρωτίστως στους νέους. Για το brain drain οι νέοι δεν γυρίζουν πίσω από νοσταλγία στην Ελλάδα αλλά γιατί υπάρχουν δουλειές, Υπάρχει η σύνδεση της εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας. Οι πολιτικές για την οικογένεια αλλάζουν. Τι σημαίνει για ένα νέο παιδί να φύγει από το σπίτι του και είτε να νοικιάσει είτε να αγοράσει ένα σπίτι. Όλες οι πολιτικές για το ΣΠΙΤΙ ΜΟΥ αφορούν πρωτίστως τους νέους. Παρατείναμε τη λειτουργία του Μετρό έως τις 2 για να έχουν έναν γρήγορο και ασφαλή τρόπο να γυρίσουν σπίτι τους».

«Το μείζον είναι η στήριξη του δημόσιου πανεπιστημίου»
Όσον αφορά στα μη κρατικά μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι ο αγώνας είχε ξεκινήσει από την δεκαετία του 80. Το μείζον είναι η στήριξη του δημόσιου πανεπιστημίου. Το νέο παιδί που θα πάει σε ένα δημόσιο πανεπιστήμιο πρέπει να ξέρει ότι θα έχει αντίκρισμα στην αγορά εργασίας. Επιλογή είναι και το ΙΕΚ. Πτυχία με αξία και όχι μια απλή διαχείριση χρόνου σε ένα αντικείμενο που δεν ξέρω ή δεν αγαπώ και να συνειδητοποιήσω ότι έχασα χρόνο. Σε έναν κόσμο που αλλάζει συνέχεια η εκπαίδευση και η κατάρτιση είναι διαρκής. Στο σύνθετο κόσμο που καλούμαστε να διαχειριστούμε τα πράγματα δεν είναι όπως παλιά, Η ανθεκτικότητα στις δυσκολίες της ζωής και στα πολλά απρόοπτα που φέρνει η ζωή είναι το ζητούμενο».

«Στους 20ρηδες του σήμερα, μπορεί να κρύβεται ο πρωθυπουργός του 2050»

«Μια οργάνωση νέων είναι ένα φυτώριο ανθρώπων που θα θέλουν να ασχοληθούν στο μέλλον με την πολιτική αλλά αυτή εμπειρία του κάνει χρήσιμους και ενεργούς πολίτες. Απευθύνομαι στους 20ρηδες και αναλογιστείτε ότι ανάμεσα σε αυτούς μπορεί να κρύβεται ο πρωθυπουργός του 2050» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης απευθυνόμενος στους νεολαίους του κόμματος. Και συμπλήρωσε: «Το μεγαλύτερο πρόβλημα όσον αφορά στα κοινά είναι να πείσουμε νέους ανθρώπους ότι είναι μια επιλογή που αξίζει τον κόπο. Πρέπει για τη νέα γενιά να υπάρχει πάντα η επιλογή της ενασχόλησης με τα κοινά. Το ερώτημα είναι αν θα υπάρχουν άνθρωποι με τις σωστές προδιαγραφές που θα αντιληφθούν την ανάμειξη με την πολιτική ως μια διάθεση προσφοράς. Είναι η πρόκληση της ΟΝΝΕΔ του σήμερα και του αύριο. Και η δική μας δουλειά είναι να δίνουμε ευκαιρίες».