LIVE Τσίπρας: Ζητώ ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή. Καμμένος: Δεν τη δίνουμε
«Έκανα δεκτή την παραίτηση Καμμένου και θα κάνω δεκτή οποιαδήποτε άλλη παραίτηση μου τεθεί», δήλωσε μεταξύ άλλων και ευχαρίστησε τον Πάνο Καμμένο.
«Είχα μια έντιμη και ειλικρινή συνεργασία με τον Πάνο Καμμένο όλα αυτά τα χρόνια. Ήταν σε όλους γνωστές οι ιδεολογικές μας διαφορές. Συνεργαστήκαμε έντιμα με γνώμονα το Εθνικό συμφέρον. Βγάλαμε τη χώρα από τα μνημόνια και ανοίξαμε το δρόμο για την καταπολέμηση της διαφθοράς. Θέλω να ευχαριστήσω τον Πάνο Καμμένο για την αναντικατάστατη συμβολή του αυτά τα χρόνια», ανέφερε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός.
«Ζήτησα καθαρές κουβέντες. Τον ευχαριστώ γιατί ανταποκρίθηκε σε αυτό το κάλεσμα. Σήμερα μου ανακοίνωσε ότι αποχωρεί από την κυβέρνηση. Βασική μου επιδίωξη είναι να αποκατασταθεί ο ρόλος και η θέση της χώρας στο διεθνές στερέωμα, να εξασφαλίσουμε ότι η χώρα μέσα από τις συμμαχίες και την πορεία της αποτελεί πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας στη Μεσόγειο. Έχω διαμηνύσει με απόλυτη σαφήνεια, ότι μπροστά στο προφανές εθνικό συμφέρον, δεν πρόκειται να λογαριάσω ρίσκο και πολιτικό κόστος», πρόσθεσε.
Τι προβλέπει το Σύνταγμα
Η ψήφος εμπιστοσύνης ζητείται από την κυβέρνηση αμέσως μόλις ορκιστεί.
Σε διάστημα 15 ημερών από την ορκωμοσία της, η κυβέρνηση οφείλει να εμφανιστεί και να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης.
Με αυτήν διαθέτει πλέον δημοκρατική νομιμοποίηση τη λεγόμενη «δεδηλωμένη».
Κανονικά προηγούνται οι προγραμματικές δηλώσεις της Κυβέρνησης.
Ωστόσο η κυβέρνηση μπορεί να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης και οποιαδήποτε άλλη στιγμή, για να επιβεβαιώσει ότι διαθέτει δημοκρατική νομιμοποίηση.
Η ψήφος είναι ονομαστική και δεν απαιτούνται απαραίτητα 151 ψήφοι.
Για να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης η κυβέρνηση, απαιτείται η απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων βουλευτών, η οποία όμως δεν μπορεί να είναι μικρότερη από τα 2/5 του συνολικού αριθμού των βουλευτών (δεν μπορεί να είναι μικρότερη η πλειοψηφία από τους 120 βουλευτές).
Δεν δίνουμε ψήφο εμπιστοσυνης στην κυβέρνηση:
Με τη φράση ότι «η ψήφος της εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση υποκρύπτει ψήφο εμπιστοσύνης στη συμφωνία των Πρεσπών» ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος περιέγραψε τη θέση του κόμματός του σχετικά με την πρωτοβουλία που ανακοίνωσε νωρίτερα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.
Μάλιστα, για να μην μείνει καμία αμφιβολία για τις προθέσεις του, ο κ. Καμμένος είπε ότι «την Πέμπτη στην ψήφο εμπιστοσύνης θα καταψηφίσουμε τη συμφωνία και δεν θα απόσχουμε από τη διαδικασία».
Όπως είναι γνωστό, νωρίτερα ο κ. Καμμένος συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και μετά το τέλος του ραντεβού ανακοίνωσε την αποχώρηση των ΑΝΕΛ από την κυβέρνηση.
Ο κ. Καμμένος ξεκαθάρισε ότι εξαρχής ότι δεν δέχεται καμία λύση με χρήση του ονόματος Μακεδονία «και αυτό καλούμαστε να εκτελέσουμε σήμερα σαν λαϊκή εντολή. Γι’ αυτό ανακοίνωσα σήμερα στον πρωθυπουργό ότι οι ΑΝΕΛ αποχωρούν από την κυβέρνηση, μία κυβέρνηση που πονάμε, γιατί τη χτισαμε μαζί με τον ΣΥΡΙΖΑ, που τη δεδομένη στιγμή αν δώσουμε την εμπιστοσύνη μας, θα είναι σαν να δίνουμε τη συμφωνία μας στη Συμφωνία των Πρεσπών, την παράδοση της Μακεδονίας».
Όσον αφορά στο μέλλον των στελεχών των ΑΝΕΛ στην κυβέρνηση τόνισε ότι «αν κάποιοι ανταλλάξουν την κυβερνητική τους θέση με την ψήφιση της συμφωνίας θα διαγραφούν απο τους ΑΝΕΛ».
Επισήμανε, δε, ότι «η πρόταση για ψήφο εμπιστοσύνης γίνεται από υπερευαισθησία του πρωθυπουργού καθώς δεν υπήρχε κανένας λόγος να το κάνει» και ανέφερε ότι «κατά την τελευταία συνεδρίαση ρώτησα στην Κ.Ο εάν υπάρχει διαφωνία για την συμφωνία των Πρεσπών. […] Η συντριπτική πλειοψηφία των ΑΝΕΛ είναι κατά της συμφωνίας συμπεριλαμβανομένου και του Β. Κόκκαλη».
Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ χαρακτήρισε τη συμφωνία ως «αντισυνταγματική» και ως «συνθηκολόγηση των Πρεσπών» και σημείωσε με νόημα ότι «θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να μπλοκάρουμε αυτή τη συζήτηση», ενώ επιτέθηκε με σφοδρότητα στη ΝΔ, λέγοντας ότι «ο Μητσοτάκης που λέει οτι δεν θα ψηφίσει τη συμφωνία υποστηρίζει σε άλλο σημείο ότι θα επαναδιαπραγματευτεί τη συμφωνία των Πρεσπών».
Ο κ. Καμμένος σημείωσε ότι «στις Δημοκρατίες δεν υπάρχουν αδιέξοδα. […] Στην κυβέρνηση όπου διαφωνήσαμε δεν ψηφίσαμε τις μεταρρυθμίσεις όπως στο θέμα της εκκλησίας» και αποκάλυψε ότι «τα 4 αυτά χρόνια δεν έχω ανταλλάξει ούτε μια κακή κουβέντα με τον πρωθυπουργό».
Επίσης, ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ ενημέρωσε ότι θα επισκεφθεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για να τον ενημερώσει για την παραίτησή του.
Οι δηλώσεις του Πάνου Καμμένου:
"Συναντήθηκα με τον πρωθυπουργό κάναμε μια αρκετά μεγάλη συζήτηση, υπήρξε μια συνεργασία επι τέσσερα ολόκληρα χρόνια, σε μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας, μια κυβέρνηση εθνικής συνεννόησης, δυο κόμματα από διαφορετικούς χώρους βρεθήκαμε και καταφέραμε να βγάλουμε την Ελλάδα μας από τα μνημόνια, ο πρώτος στόχος επευτεύχθη" δήλωσε ο Πάνος Καμμενος εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου.
"Το θέμα της Μακεδονίας, θέμα για το οποίο έπεσαν χιλιάδες νεκροί δεν μου επιτρέπει να μην θυσιάσω την καρέκλα. Θα γίνουν αναλυτικές ανακοινώσεις στη συνέντευξη τύπου σε λίγο" πρόσθεσε ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ.
"Ευχαρίστησα τον πρωθυπουργό για τη συνεργασία και του εξήγησα, ότι για το θέμα το εθνικό δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτή η συνεργασία. Οι ΑΝΕΛ, αποχωρούν από την κυβέρνηση" κατέληξε ο κ. Καμμένος.
Η δήλωση του Πάνου Καμμένου
Η συνάντηση Τσίπρα-Καμμένου ξεκίνησε λίγο μετά τις 10.30 το πρωί. Πρώτος έφτασε στο Μέγαρο Μαξίμου ο Πρωθυπουργός ο οποίος βγήκε από το αυτοκίνητό του και χαμογελαστός χαιρέτησε τους δημοσιογράφους. Λίγο αργότερα, πέρασε το κατώφλι του Μεγάρου Μαξίμου και ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ και υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, ο οποίος πριν από το κρίσιμο ραντεβού παρακολούθησε τη Θεία Λειτουργία στη Μητρόπολη Αθηνών και κοινώνησε.
Η δήλωση του πρωθυπουργού μετά το "διαζύγιο" με τους ΑΝΕΛ
Την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση από την ελληνική Βουλή θα ζητήσει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μετά την αποχώρηση των ΑΝΕΛ από την κυβέρνηση.
Ο πρωθυπουργός είπε ότι έκανε δεκτή την παραίτηση του Πάνου Καμμένου, όπως θα κάνει δεκτή και όποια άλλη παραίτηση τεθεί υπόψη του. Τόνισε ότι η βασική του επιδίωξη είναι η αποκατάσταση του ρόλου και της θέσης της χώρας στο διεθνές στερέωμα και ο ηγετικός της ρόλος στα Βαλκάνια, σημειώνοντας ότι στόχος είναι η εξασφάλιση ότι η χώρα θα είναι πυλώνας σταθερότητας και ασφάλειας.
Σύμφωνα με πληροφορίες η σχετική κοινοβουλευτική διαδικασία, πρόκειται να ξεκινήσει την Τρίτη και να ολοκληρωθεί την Πέμπτη με τη διεξαγωγή της σχετικής ψηφοφορίας.
Νέος υπουργός Εθνικής Άμυνας, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης
Νέος υπουργός Εθνικής Άμυνας, στη θέση του παραιτηθέντος Πάνου Καμμένου, θα είναι ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης, όπως είπε πριν από λίγη ώρα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.
try { _402_Show(); } catch(e) {}
enikos