Λογαριασμοί ρεύματος: Ξεχάστε έναντι και εκκαθαριστικούς, έτσι θα γίνονται οι μετρήσεις
Οι αλλαγές στους λογαριασμούς ρεύματος έρχονται σχεδόν μαζί και με τα νέα χρωματιστά τιμολόγια ρεύματος. Συγκεκριμένα τις αλλαγές αυτές τις είχε προαναγγείλει ο υπουργός Ενέργειας Θεόδωρος Σκυλακάκης.
Στην ουσία, μαζί με τα νέα χρωματιστά τιμολόγια, καταργούνται οι εκκαθαριστικοί και οι έναντι λογαριασμοί, καθώς ο ΔΕΔΔΗΕ θα μετράει κάθε μήνα το ρεύμα, αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις να πληρώνουν τις κιλοβατώρες που πραγματικά έχουν καταναλώσει και όχι… «κατά προσέγγιση».
«Δώσαμε εντολή στον ΔΕΔΔΗΕ και από τους πρώτους μήνες του 2024, θα δούμε σε ποιο μήνα θα γίνει, ο ΔΕΔΔΗΕ θα μετράει πλέον κάθε μήνα, έχουμε λάβει τις διαβεβαιώσεις από τον Διαχειριστή ότι διαθέτει το προσωπικό για τις επισκέψεις σε όλα τα ρολόγια ανά την επικράτεια», είχε αναφέρει ο υπουργός Ενέργειας.
Τονίζεται ότι με τον τρόπο αυτό θα καταργηθούν οι έναντι λογαριασμοί ρεύματος με κατά προσέγγιση χρεώσεις και θα γίνει πιο αποτελεσματική η αντιμετώπιση των ρευματοκλοπών.
Οι αλλαγές που έρχονται στους λογαριασμούς ρεύματος
Αυτή τη στιγμή η καταμέτρηση γίνεται σε τέσσερις μήνες, με αποτέλεσμα ένας πάροχος ο οποίος εκδίδει τρεις έναντι μηνιαίους λογαριασμούς πριν τον εκκαθαριστικό.
Στην ουσία αυτό σημαίνει ότι ο καταναλωτής πληρώνει για τρεις μήνες «κατά προσέγγιση» και τον τέταρτο μήνα πληρώνει την πραγματική κατανάλωση.
Το ίδιο ισχύει και για τους πελάτες της ΔΕΗ που λαμβάνουν ηλεκτρονικό λογαριασμό, ενώ στην περίπτωση των έγχαρτων λογαριασμών της δημόσιας επιχείρησης (που είναι διμηνιαίοι), οι έναντι και οι εκκαθαριστικοί εναλλάσσονται.
Από τους πρώτους μήνες του 2024 η καταμέτρηση θα γίνεται κάθε μήνα έτσι ώστε οι πελάτες να μην χρειάζεται να πληρώνουν «φουσκωμένους» εκκαθαριστικούς ή έναντι λογαριασμούς ρεύματος.
Πράσινα, μπλε, κίτρινα, πορτοκαλί – Τι ισχύει με τα χρωματιστά τιμολόγια ρεύματος
Πράσινα τιμολόγια, που θεσπίστηκαν από το αρμόδιο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας προκειμένου να εξασφαλιστεί η ομαλή μετάβαση στο νέο πλαίσιο και στα οποία θα μεταπέσει το σύνολο των καταναλωτών – εκτός αν δηλώσουν διαφορετική επιλογή στον προμηθευτή τους). Οι χρεώσεις του πράσινου τιμολογίου θα ανακοινώνονται από κάθε προμηθευτή την 1η του μήνα και θα είναι και εύκολα και άμεσα συγκρίσιμες μεταξύ τους.
Μπλε τιμολόγια, με σταθερή τιμή χρέωσης της κιλοβατώρας για όλη τη διάρκεια ισχύος της σύμβασης (π.χ. ένας χρόνος). Το βασικό πλεονέκτημα του μπλε τιμολογίου είναι ότι ο καταναλωτής προστατεύεται από πιθανή άνοδο των τιμών. Από την άλλη, αν οι τιμές υποχωρήσουν, ο καταναλωτής δεν θα επωφεληθεί καθώς η χρέωση του μπλε τιμολογίου θα παραμείνει ίδια. Τις τελευταίες εβδομάδες αναπτύχθηκε ανταγωνισμός μεταξύ των προμηθευτών στα σταθερά τιμολόγια, με προσφορές που αρχίζουν κάτω και από τα 15 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα.
Κίτρινα τιμολόγια, τα οποία είναι κυμαινόμενα και ακολουθούν τη διακύμανση των τιμών στη διεθνή και ελληνική αγορά. Οι χρεώσεις ανακοινώνονται είτε εκ των προτέρων, δηλαδή στην αρχή του μήνα κατανάλωσης, είτε εκ των υστέρων. Οι καταναλωτές που θα τα επιλέξουν, θα έχουν όφελος αν συνεχιστεί η πτωτική πορεία των τιμών ή αντίστροφα θα επιβαρυνθούν αν οι τιμές ανέβουν.
Πορτοκαλί τιμολόγια, με διαφορετικές χρεώσεις ανά χρονική ζώνη και τα οποία απευθύνονται σε όσους έχουν έξυπνο μετρητή.