Μαγεία! Το Αγιο Ορος μέσα από τον φακό ενός Τούρκου, ενός Σέρβου, Ρώσου & Πολωνού [εικόνες]

 «Βλέπουν» διαφορετικά μέσα από τον φακό τους τις εικόνες του Αγίου Όρους, ένας Τούρκος, ένας Σέρβος, ένας Ρώσος, ένας Πολωνός φωτογράφος;

Διαφοροποιείται το φωτογραφικό «βλέμμα» ανάλογα με την πίστη, την θρησκεία, το δόγμα του φωτογράφου; Αποτυπώνει αλλιώς το ίδιο θέμα -την έννοια του «θείου»- το «μάτι» ενός καθολικού χριστιανού, ενός μουσουλμάνου, ενός ορθόδοξου, διαμαρτυρόμενου ή…άθεου;

«Άγιον Όρος: Κατ΄ εικόνα του φωτογραφικού βλέμματος» είναι ο τίτλος μιας ιδιαίτερης έκθεσης, 56 συνολικά φωτογραφιών -εικονικών αποσπασμάτων του Αγίου Όρους- όπως το είδαν και το κατέγραψαν με τον φακό τους τέσσερις «ξένοι» φωτογράφοι.

Ο Πολωνός Zbigniew Kosc

Ο Valery Bliznyuk από την ορθόδοξη Ρωσία, ο Ali Borovali, από την μουσουλμανική Τουρκία, ο Zbigniew Kosc, από την καθολική Πολωνία και ο Zoran Purger, από τη Σερβία, «καταθέτουν» ο καθένας τη γνώση, την αίσθηση και την τέχνη τους, σε 56 φωτογραφίες (14 ο καθένας), οι οποίες συνθέτουν το υλικό της έκθεσης φωτογραφίας.

Ο Τούρκος Ali Borovali

Το Άγιον Όρος υπήρξε και συνεχίζει να είναι, ένας ιδιαίτερος πόλος έλξης για όλους τους δημιουργούς, ιστορικούς, συγγραφείς, ποιητές, ζωγράφους και κυρίως φωτογράφους. Οι τέσσερις φωτογράφοι επισκέφθηκαν πολλές φορές την αθωνική πολιτεία και βίωσαν την εμπειρία του προσκυνητή-περιηγητή, καταγράφοντας μέσα από τον φωτογραφικό τους φακό μοναδικές στιγμές από το φυσικό τοπίο, τις λατρευτικές συνήθειες των μοναχών, τον καθημερινό τους βίο και κατέληξαν να εστιάσουν στα πρόσωπα των γερόντων του Άθω.

Zoran Purger από την Σερβία

Η έκθεση -διοργάνωση της Αγιορείτικης Εστίας της Θεσσαλονίκης- αφού έκανε την μακρά πορεία της, «ταξιδεύει» τώρα στη Βουλγαρία, όπου σε συνεργασία με τον Δήμο Βελίκο Τύρνοβο της γειτονικής χώρας, το Κέντρο Ελληνικής γλώσσας και Πολιτισμού και τη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου του Βελίκο Τύρνοβο «Αγ. Κύριλλος και Μεθόδιος», παρουσιάζεται στη δημοτική γκαλερί «Rafael Michailov» από την Παρασκευή, 17 Νοεμβρίου έως και την Κυριακή, 10 Δεκεμβρίου 2017.

Ο Ρώσος Valery Bliznyuk

Η έκθεση θα είναι ανοιχτή καθημερινά, από Δευτέρα έως Παρασκευή, 09:00-19:00 και Σάββατο, 10:30-19:00.

Υπενθυμίζεται ότι η έκθεση πρωτοπαρουσιάστηκε στη Θεσσαλονίκη, στους εκθεσιακούς χώρους της Αγιορείτικης Εστίας, από τον Σεπτέμβριο του 2015 έως και τον Μάρτιο του 2016.

Ακολούθως μεταφέρθηκε στο Σισμανόγλειο Μέγαρο του γενικού προξενείου της Ελλάδας στην Κωνσταντινούπολη, όπου παρέμεινε από τις 6 έως 28 Μαΐου 2016.
Εγκαινιάστηκε από τον Οικουμενικό Πατριάρχη, Βαρθολομαίο, στην Λευκωσία, όπου παρουσιάστηκε, από τις 29 Σεπτεμβρίου έως τις 7 Οκτωβρίου 2016, καθώς και στην πόλη της Κατερίνης, στην οποία παρέμεινε από τις 14 έως 27 Νοεμβρίου 2016.

Τελευταία στάση της έκθεσης ήταν το Βελιγράδι, όπου παρουσιάστηκε από τις 29 Μαρτίου έως 20 Μαΐου 2017, στην Κρύπτη του Αγίου Σάββα.

iefimerida.gr

Πηγή: kritipress.gr