Mετά τις βροχές ήρθε η όξινη σήψη – Ποια αμπέλια κινδυνεύουν;
Συμβουλές για να κρατήσουν οι παραγωγοί "μακριά" από τα αμπέλια τη λεγόμενη βοτρίτιδα.
Ομάδα γεωπόνων του ΕΛΓΑ, μαζί με τον αντιπρόεδρο της Ομάδας Αμπελουργών Κρήτης Μύρωνα Χιλετζάκη, προχώρησε χθες σε εκτεταμένη καταγραφή ζημιών σε πολλές αμπελουργικές περιοχές του νομού Ηρακλείου, διαπιστώνοντας ζημιές στα επιτραπέζια σταφύλια από τις πρόσφατες βροχές και το χαλάζι. Και οι ζημιές αυτές ήταν περισσότερο αισθητές στις περιοχές εκείνες όπου υπάρχουν ποταμίδες, λόγω της μεγαλύτερης υγρασίας.
Συγκεκριμένα, στα σταφύλια παρουσιάζεται η λεγόμενη βοτρίτιδα ή αλλιώς όξινη σήψη, ενώ υπάρχουν και ζημιές σε περιορισμένη έκταση από το χαλάζι που έπεφτε επί δύο συνεχόμενες μέρες, στη διάρκεια της πρόσφατης κακοκαιρίας στο νησί. Εννοείται, βέβαια, ότι όπου έπεσε μαζεμένο νερό και σε αξιόλογες ποσότητες μόνο καλό έχει κάνει.
Στη χθεσινή ομάδα του ΕΛΓΑ μετείχε ως επικεφαλής ο διευθυντής του καταστήματος Νίκος Δασκαλάκης, ενώ συμμετείχαν επίσης ο ανταποκριτής Ηρακλείου Γιώργος Νοδαράκης, ο προϊστάμενος του ΕΛΓΑ κ. Χαλκιαδάκης και δέκα γεωπόνοι-εκτιμητές.
Η χθεσινή εξόρμηση στα αμπελοχώρια του νομού ξεκίνησε από την περιοχή των Αρχανών, των Ασιτών και του Προφήτη Ηλία και σε σύντομο χρονικό διάστημα θα ξαναβγεί για να συνεχίσει τις καταγραφές.
«Το πρόβλημα με τον μύκητα που προκαλεί όξινη σήψη είναι καταστροφικό ιδιαίτερα για τις επιτραπέζιες ποικιλίες και για τις πρώιμες ποικιλίες, που ήδη ήταν στην περίοδο της συγκομιδής», σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της Ομάδας Αμπελουργών Κρήτης Μύρωνα Χιλετζάκη.
Όπως εξηγεί ο συνδικαλιστής, «όταν τα σταφύλια είναι λίγο σφιχτά, δεν μπορούμε να βάλουμε φάρμακο. Στο μεταξύ, οι περισσότεροι παραγωγοί είναι συμβατικής καλλιέργειας. Και δε θέλουν να προσθέσουν έξτρα δραστικές στα σταφύλια τους».
Στο ερώτημά μας αν σε αυτή τη φάση μπορούμε να μιλήσουμε για συγκεκριμένα ποσοστά ζημιών, ο κ. Χιλετζάκης απάντησε: «Είναι μια διπλή ζημιά. Σε αυτή τη φάση δεν μπορούμε να προσδιορίσουμε ποσοστά. Μπορούμε όμως να πούμε ότι οι μεγαλύτερες προσβολές είναι σε αμπέλια που βρίσκονται σε ποταμίδες, που βρέχονταν από τις 14 Ιουνίου μέχρι και τις 26 του μήνα, και παρέμεινε εγκλωβισμένη η υγρασία μέσα στο σταφύλι για τις 10 μέρες περίπου. Σε αυτές τις περιοχές, όπου υπάρχουν ποταμίδες, δεν υπάρχει καλός αερισμός για να στεγνώσουν γρήγορα τα αμπέλια. Αυτά τα αμπέλια, λοιπόν, έχουν τα περισσότερα προβλήματα».
Σε ό,τι αφορά τα σταφιδάμπελα και τα κρασάμπελα, δεν υπάρχει καμία διαπίστωση για πρόκληση ζημιών από τις πρόσφατες βροχές. Και ο Μύρων Χιλετζάκης εξηγεί τους λόγους: «Είναι σε πιο όψιμο επίπεδο ωρίμανσης. Και από την άλλη, στο επιτραπέζιο σταφύλι, λόγω των παρεμβάσεων που κάνει ο παραγωγός με τις ορμόνες, δημιουργεί μια διόγκωση στις ρώγες και έτσι είναι πιο ευάλωτες να υποστούν ζημιά. Όταν το σταφύλι γίνει χοντρόρωγο, η επιδερμίδα του είναι πάρα πολύ λεπτή και πολύ ευαίσθητη. Εντάξει, και στα άλλα σταφύλια υπάρχουν κάποια προβλήματα, αλλά δεν είναι σε τόσο έντονο βαθμό όσο είναι στο επιτραπέζιο»…
Στο σημείο αυτό μας λέει ότι ο τοπικός ΕΛΓΑ θα ξαναβγεί τις επόμενες μέρες για να δει τα προσβεβλημένα αμπέλια σε ποια κατάσταση βρίσκονται, ώστε να καταγράψει την εξέλιξη του φαινομένου. «Είναι η πρώτη φορά στα χρονικά που οι γεωπόνοι και οι παραγωγοί αντιμετωπίζουν αυτό το φαινόμενο σε μια τέτοια χρονική στιγμή. Και έτσι δε βιάζονται να βγάλουν τα συμπεράσματά τους. Και ξεκαθαρίζω: Δεν είναι για όλα τα αμπέλια οι ζημιές. Είναι στα αμπέλια που είναι σε ποταμίδες και δεν είχαν σωστό αερισμό. Και στα άλλα διαπιστώσαμε προβλήματα, αλλά όχι τόσο έντονα», κατέληξε ο κ. Χιλετζάκης.
neakriti.gr
Πηγή: kritipress.gr