Μήνυμα Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Φωτεινής Αραμπατζή για Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος #WorldEnvironmentDay
Η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος #WorldEnvironmentDay βρίσκει την ελληνική γεωργία σ’ ένα κρίσιμο σταυροδρόμι στο οποίο συναντώνται:
-από τη μία ο –νέος- δρόμος, που καλείται να βαδίσει η ευρωπαϊκή γεωργία στη βάση της «Νέας Πράσινης Συμφωνίας» για να εξελιχθεί η Ευρώπη στην πρώτη κλιματικά ουδέτερη ήπειρο
-και από την άλλη ο – επίσης, νέος – δρόμος, που καλείται να βαδίσει η ελληνική οικονομία στη μετά Covid περίοδο.
Η συγκυρία είναι μοναδική, η ευκαιρία ιστορική.
Αντλώντας από τη στρατηγική μάρκετινγκ, η Ελλάδα μπορεί να αξιοποιήσει το λεγόμενο «πλεονέκτημα του πρωτοπόρου» (‘first mover’ advantage): αυτός που κάνει την πρώτη κίνηση, κερδίζει το συγκριτικό πλεονέκτημα και σημαντικό μερίδιο στην αγορά.
Μ’ αυτή τη λογική, στο ριζικά μεταβαλλόμενο σήμερα τοπίο του Αγροδιατροφικού Τομέα η Ελλάδα μπορεί να αξιοποιήσει συνδυαστικά τα παραδοσιακά συγκριτικά της πλεονεκτήματα με το καινούργιο: το rebranding, που πέτυχε διεθνώς αντιμετωπίζοντας υποδειγματικά την πανδημία σε υγειονομικό επίπεδο.
Δεν υποτιμούμε τις δυσκολίες, δεν παραβλέπουμε τα προβλήματα.
Όμως, με τη νοοτροπία, τους χρόνους και τα κλειδιά του χθες, δεν ξεκλειδώνεις την πόρτα του αύριο.
Και στον Αγροδιατροφικό Τομέα έχουμε την δυνατότητα, την ευκαιρία και την επιλογή να βαδίσουμε στους δρόμους, που αποφασιστικά και αποτελεσματικά χάραξε ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης:
-Όταν προ μηνών η νέα Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κα Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν παρουσίασε τη «Νέα Πράσινη Συμφωνία», ο Κυριάκος Μητσοτάκης πήρε την γενναία απόφαση να θέσει τη χώρα μας στην πρωτοπορία αυτής της προσπάθειας, ανατρέποντας το κακό προηγούμενο της Ελλάδας να είναι συνήθως ουραγός των εξελίξεων περιοριζόμενη σε μάχες οπισθοφυλακών.
-Όταν ενέσκηψε η πανδημία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης πήρε άλλη μια γενναία απόφαση κι έτσι διασώθηκαν οι ζωές χιλιάδων Ελλήνων και όλοι μαζί πετύχαμε η Ελλάδα να θεωρείται παράδειγμα προς μίμηση σ’ όλο τον κόσμο.
Είναι αυτή η σοβαρότητα και η αξιοπιστία της χώρας μας που μαζί με τις κατάλληλες κινήσεις στη διαπραγματευτική σκακιέρα οδήγησαν σ’ αυτό το άνευ ιστορικού προηγουμένου αναπτυξιακό πακέτο από την ΕΕ.
Και τώρα, σ’ αυτή την ιστορική στιγμή για την Ευρώπη,
προβάλλει η ώρα της Ελλάδας,
η ώρα του ελληνικού Αγροδιατροφικού Τομέα,
που συν τοις άλλοις έχει ως βασικό πλεονέκτημα
το χαμηλό οικολογικό αποτύπωμα.
Η περίπτωση της ελληνικής εντατικής – κυρίως, ορεινής – αιγοπροβατοτροφίας είναι χαρακτηριστική:
έγκειται στην εκτροφή ζώων
-με παραδοσιακές μεθόδους που χάνονται στα βάθη των αιώνων
-κυρίως ελευθέρας βοσκής, σε γη που δεν μπορεί να καλλιεργηθεί
-στο μοναδικό ελληνικό ανάγλυφο, από τα ψηλά, απάτητα βουνά και τις μεγάλες εύφορες πεδιάδες μέχρι τα πανέμορφα ελληνικά νησιά,
-με βοσκήσιμη ύλη την σπάνια ελληνική βιοποικιλότητα, αυτόν τον ανεκτίμητο οικολογικό θησαυρό από 6.700 είδη φυτών, το 22% των οποίων υπάρχει μόνο εδώ στη χώρα μας και πουθενά αλλού στον πλανήτη.
-και, τελικά με πολύ χαμηλό περιβαλλοντικό αποτύπωμα καθώς από την αιγοπροβατοτροφία προέρχεται μόλις το 3,7% των συνολικών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, που παράγονται συνολικά από την κτηνοτροφία στην ΕΕ.
Το μήνυμά μας, λοιπόν, σήμερα, Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, είναι:
-Στην εποχή της κλιματικής αλλαγής, ο Αγροδιατροφικός Τομέας μπορεί να αποτελέσει μέρος της λύσης κι όχι του προβλήματος.
Πηγή: typoskritis.gr