Μητσοτάκης: Παρουσίασε το σχέδιο προστασίας ανηλίκων από τη σεξουαλική κακοποίηση
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης παρουσίασε στη Βουλή το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Προστασία των Παιδιών από τη Σεξουαλική Κακοποίηση και Εκμετάλλευση κατά την κοινή συνεδρίαση των συναρμόδιων Επιτροπών.
Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό το Εθνικό Σχέδιο Δράσης δεν αποτελεί αντίδραση στα πρόσφατα σοκαριστικά περιστατικά. Ωστόσο, τόνισε ότι η κακοποίηση ανηλίκων και συγκεκριμένα η σεξουαλική κακοποίηση έχει αρχίσει να γίνεται κοινωνική απειλή. Το Σχέδιο Δράσης πρόκειται για μεθοδική αντιμετώπιση μιας διαρκούς και ευαίσθητης πρόκλησης, υποστηρίζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Μίλησε για τη διεθνή διάσταση αλλά και τις κρυφές πτυχές του προβλήματος, επισημαίνοντας ότι το Συμβούλιο της Ευρώπης προειδοποιεί ότι ένα στα πέντε παιδιά μπορεί να πέσει θύμα κάποιας μορφής εκμετάλλευσης.
Είπε ακόμη ότι στη συντριπτική πλειοψηφία οι δράστες βρίσκονται στο άμεσο οικογενειακό περιβάλλον και ένα μικρό ποσοστό καταγγέλλονται δηλαδή στην ουσία παρά την πρόοδο που σημειώνεται σε σχέση με παλιότερα, λίγα παραμένουν τα θύματα που σπάνε το φόβο ζητώντας βοήθεια και αυτή η βοήθεια συχνά προσκρούει στην επαρκή στοιχειοθέτηση του περιστατικού.
Τόνισε ότι οι αιτίες είναι γνωστές, πολλές και αλληλένδετες: τη σιωπή ευνοούν τα στερεότυπα τα οποία συχνά καταλήγουν στον στιγματισμό του θύματος, η αδράνεια στον περίγυρο, η επικάλυψη των αρμοδιοτήτων των υπηρεσιών και πολυνομία φέρνουν καθυστερήσεις στις διώξεις των εγκλημάτων και τέλος διαχρονικές αγκυλώσεις της ελληνικής κοινωνίας αλλά και της ελληνικής οικογένειας έρχονται με τη σειρά τους να πριμοδοτήσουν τη συγκάλυψη, είπε ο πρωθυπουργός.
Ανέφερε ότι σ’ αυτά τα ανοιχτά ζητήματα παρεμβαίνει τώρα το Εθνικό Σχέδιο Δράσης με στόχο τη μηδενική ανοχή στη σεξουαλική βία κατά των παιδιών αλλά και σε κάθε μορφή εκμετάλλευσής τους.
Τόνισε πως είναι ένας οδικός χάρτης καλά μελετημένος που ξεκινά από την πρόληψη και τη θωράκιση των ιδίων των ανηλίκων και των οικογενειών τους, περνά στη γρήγορη διερεύνηση αυτών των υποθέσεων για να καταλήξει στην καταδίκη των ενόχων και την αρμόζουσα περίθαλψη των θυμάτων.
Για το νέο Εθνικό Αρχείο Καταγραφής και Επιτήρησης Κρουσμάτων ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως «καταργείται η γραφειοκρατική εμπλοκή στις λειτουργίες γιατρών, ψυχολόγων και κοινωνικών λειτουργών, διευκολύνοντάς τους ώστε να κινούνται παράλληλα. Η αναφορά, η επαλήθευση και η τεκμηρίωση των υποθέσεων πρέπει να γίνεται με ταχύτητα, με διαφάνεια και πρέπει να γίνεται με αποτελεσματικότητα. Ενώ το Αρχείο Καταγραφής και Επιτήρησης έρχεται να διευκολύνει τον εντοπισμό των κρουσμάτων. Παίρνει, τέλος, έτσι, το παράδοξο να μπορούν να εργάζονται κοντά σε παιδιά άνθρωποι με αποδεδειγμένα βεβαρημένο παρελθόν» και πρόσθεσε: «Όποιος, λοιπόν, έρχεται από εδώ και στο εξής σε συστηματική επαφή με ανηλίκους, θα πρέπει να έχει λευκό ποινικό μητρώο, αλλά θα πρέπει και να εκπαιδεύεται ώστε να είναι σε θέση να αναγνωρίζει σημάδια πιθανής κακοποίησης στα παιδιά και να προχωρεί αμέσως στις κατάλληλες ενέργειες».
Έκανε επίσης λόγο για διαρκή πολιτική που συντονίζει με τυποποιημένες πρακτικές τη δράση διαφορετικών φορέων που πρέπει να λειτουργούν οριζόντια. Ταυτόχρονα τους οπλίζει και με συγκεκριμένους στόχους.
«Θα ήταν ένα αισιόδοξο μήνυμα αν όλες οι δυνάμεις ενωμένες στήριζαν αυτήν την τόσο σημαντική αλλαγή», υπογράμμισε επίσης ο πρωθυπουργός και ανέλυσε τις βασικές παραμέτρους και τη στόχευση του νομοσχεδίου επισημαίνοντας τα κενά που έρχεται να καλύψει. Ξεκίνησε με τον καθορισμό των στόχων σε ορίζοντα πενταετίας μέχρι το 2027 και τόνισε επίσης πως το Εθνικό Σχέδιο βάζει επιτέλους τάξη σ’ αυτό το πολύπλοκο νομοθετικό μωσαϊκό που διέπει την καταπολέμηση της σεξουαλικής βίας. Αίρει ασάφειες και εναρμονίζει διάσπαρτες διατάξεις, τις ευθυγραμμίζει με τα διεθνή κείμενα τα οποία μας δεσμεύουν, ιδιαίτερα τη Σύμβαση Lanzarote και την ευρωπαϊκή νομοθεσία. Αναφέρθηκε σε δύο καινοτομίες που εισάγονται: Το Ενιαίο Εθνικό Πρωτόκολλο Διαχείρισης Κρουσμάτων και το Εθνικό Αρχείο Καταγραφής και Επιτήρησης Κρουσμάτων αλλά και στη σημασία της διαπαιδαγώγησης των ίδιων των ανηλίκων ώστε να κατανοούν πότε μπορεί να είναι θύματα μιας σεξουαλικής κακοποίησης.
Κλείνοντας την ανάλυση του σχεδίου επεσήμανε ότι προβλέπονται περισσότερες δομές φροντίδας ανηλίκων με μέριμνα του Ινστιτούτου Υγείας, με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης συστήνονται δύο κέντρα ημερήσιας περίθαλψης κακοποιημένων παιδιών σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Στις δύο αυτές πόλεις όπως και στον Πειραιά θα ιδρυθούν δύο ακόμη ειδικά κέντρα υποστήριξης οικογένειας και 9 επιπλέον επικεντρωμένα στην αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας, ανέφερε.
Συνολικά υπογράμμισε πως ήταν απαιτητική η κατάρτιση του σχεδίου και κρίσιμη η υλοποίησή του.
Πρόσθεσε πως είναι πολύ σημαντικό ότι το έργο αυτό θα παρακολουθείται από τον υπουργό Επικρατείας υπεύθυνο για τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου ‘Ακη Σκέρτσο και θα τον συνεπικουρούν ο Εθνικός Συντονιστής και η Επιτροπή Παρακολούθησης Δημοσίων Πολιτικών μέσω της οποίας θα εκπροσωπούνται τα 12 υπουργεία που με τον έναν ή τον άλλο τρόπο εμπλέκονται σε αυτό. Τόνισε πως πρόκειται για μια επίπονη άσκηση δυναμικού συντονισμού.
«Ήδη από τα 80 μέτρα πολιτικής του εθνικού προγράμματος τα ¾ έχουν συμπεριληφθεί σε δράσεις του 2022 και για τα πιο πολλά από αυτά υπάρχουν εξασφαλισμένοι πόροι», είπε ακόμη ο πρωθυπουργός.
Τονίζοντας ότι «πρόκειται για μία μάστιγα η οποία έχει πολλές αιτίες, κρύβεται στα σκοτεινά υπόγεια της κοινωνίας που ξέρει να αλλάζει πρόσωπα ή να φορά προσωπεία χρησιμοποιώντας την ανώνυμη τεχνολογία» επεσήμανε πως «τους ίδιους πολύπλοκους δρόμους πρέπει κι εμείς να ακολουθήσουμε» για την αντιμετώπισή της.
Τα οικονομικά ευάλωτα περιβάλλονται είναι ευάλωτα και στην παιδική εκμετάλλευση γι αυτό και η στοχευμένη στήριξή τους είναι απαραίτητη αλλά δεν αρκεί, πρόσθεσε.
Ακόμη ότι το Σχέδιο απλώνεται και στο επίπεδο της ενημέρωσης, της αλλαγής συμπεριφορών, της ιατρικής επιφυλακής, της ανίχνευσης συναφών προβλημάτων σε όλους τους τομείς της κοινωνικής κινητοποίησης στους οποίους πρέπει να είναι δραστήριο ένα σύγχρονο κράτος πρόνοιας.
«Αποστρέφω το βλέμμα από εκείνους που θεωρούν κομματική αρένα το πιο ευαίσθητο αλλά και το πιο ανυπεράσπιστο κομμάτι της κοινωνίας», υπογράμμισε στη συνέχεια ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Αυτούς που επί μέρες τολμούσαν να βάζουν κομματικά πρόσημα σε ανατριχιαστικές πράξεις μέχρι που τους χαστούκισε ο ίδιος ο καθρέφτης».
Τώρα όμως όπως τόνισε «το απόστημα έσπασε, οι σπείρες της φρίκης εξαρθρώνονται, η τιμωρία πλέον είναι και θα είναι σκληρή, γι αυτούς οι οποίοι θα καταδικαστούν. Η Πολιτεία ίδρυσε δομές καταγγελίας αλλά και φροντίδας των θυμάτων και εφιστά την προσοχή στα ΜΜΕ όταν χειρίζονται τέτοιες υποθέσεις».
«Κλείνω κοιτώντας μπροστά» είπε ακόμη ο πρωθυπουργός και υπογράμμισε πως η Πολιτεία αποδεικνύει ότι η σωστή, η υγιής πορεία των παιδιών προς την ενηλικίωση πρέπει να είναι απόλυτη προτεραιότητα αλλά και πως η επαγρύπνησή μας αφορά ένα τεράστιο φάσμα.
«Ως βουλευτές, τέλος, οφείλουμε να θωρακίσουμε αυτή την επόμενη γενιά με μία θεσμική ασπίδα την οποία ουσιαστικά ποτέ δεν είχε, συμβάλλοντας ώστε αυτό το εμπεριστατωμένο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Προστασία των Παιδιών από τη Σεξουαλική Κακοποίηση και Εκμετάλλευση να γίνει πράξη, να υπηρετήσει πραγματικά τον προορισμό του.
Σήμερα με τις παρατηρήσεις, τις προτάσεις όλων των πτερύγων της Βουλής και αύριο με την κατάθεση των δυνάμεών μας, ώστε οι φιλόδοξοι στόχοι του να γίνονται καθημερινά πράξη, σε κάθε επίπεδο και σε κάθε γωνιά της πατρίδας μας», κατέληξε ο πρωθυπουργός.
πηγή: ieidiseis.gr