Μουντιάλ 2018: Το Βέλγιο ευνουχίστηκε από τον προπονητή του…
Ο Γιώργος Χελάκης γράφει για το πώς κατάφερε η Γαλλία να βρεθεί στον τελικό του Μουντιάλ της Ρωσίας μετά τη νίκη με 1-0 στον ημιτελικό της Τρίτης
Ισχύει στο ποδόσφαιρο ό,τι και στη ζωή: Σύμπτωση επαναλαμβανόμενη παύει να είναι τέτοια. Στον προημιτελικό του Μουντιάλ με την Ουρουγουάη, η Γαλλία άνοιξε το σκορ και σφράγισε την πρόκρισή της στον ημιτελικό με κεφαλιά του βαράν ύστερα από εκτέλεση κόρνερ του Γκριεσμάν. Μέχρι τότε όλοι πιστεύαμε πως η Ουρουγουάη διέθετε το καλύτερο αμυντικό δίδυμο της διοργάνωσης που το αποτελούσαν οι δυο υψηλόσωμοι και αλτικοί στόπερ της Ατλέτικο Μαδρίτης, Γοδίν και Χιμένεθ. Το σχεδόν ανίκητο δίδυμο της Ουρουγουάης νικήθηκε με κεφαλιά από μια στημένη φάση. Στον ημιτελικό η Γαλλία νίκησε το Βέλγιο με τον ίδιο τρόπο. Το Βέλγιο που θεωρητικά διέθετε υπεροπλία στον αέρα κι όλοι πίστευαν ότι αυτή η υπεροπλία θα του χάριζε ακόμα και την πρόκριση. Στην αρχή του δεύτερου ημίχρονου η Γαλλία κέρδισε κόρνερ. Εκτέλεσε και πάλι ο Γκριεσμάν. Αυτή τη φορά εκτελεστής ήταν ο άλλος στόπερ της Γαλλίας, ο Ουμτιτί. Κινήθηκε πιο γρήγορα από τον Αντερβάιλερ και στον αέρα νίκησε τον δίμετρο Φελαϊνί. Η ομάδα του Ντιντιέ Ντεσάν πέρασε στον μεγάλο τελικό με μια ακόμα στημένη φάση. Κάπως έτσι γράφτηκε η ιστορία ενός ημιτελικού που προβλεπόταν συναρπαστικός με πολλά γκολ και κρίθηκε τελικά από μια κεφαλιά σε στημένη φάση. Κεφαλιά που δεν την πέτυχε η ψηλή ομάδα αλλά η σχετικά κοντή όπως έγινε και στον προημιτελικό. Για να αποδειχτεί πως δεν επρόκειτο για σύμπτωση…
Κόουτς αχρήστευσες τον Ντε Μπρούινε…
Μέχρι να φτάσουμε στις αρχές του δεύτερου ημίχρονου και να μπουν μπροστά στο σκορ οι «τρικολόρ» το Βέλγιο δεν είχε καταφέρει να μετατρέψει σε γκολ την υπεροχή του, την πρωτοβουλία των κινήσεων που είχε στο γήπεδο. Οι «κόκκινοι διάβολοι» έφταναν έξω από την περιοχή του Γάλλου τερματοφύλακα Γιορίς αλλά κλασσικές ευκαιρίες δεν δημιουργούσαν. Την ευθύνη για την άκαρπη υπεροχή θα πρέπει να αναλάβει ο καταλανός προπονητής της Εθνικής Ομάδας του Βελγίου, Ρομπέρτο Μαρτίνες. Αντί να ποντάρει στην ποιοτική ανωτερότητα των παικτών του στην μεσαία γραμμή αυτός «φρόντισε» να απο0νευρώσει την ομάδα του. Οδηγήθηκε σε μια απρόσμενη ανακατάταξη εξαιτίας της απουσίας του δεξιού μπακ-χαφ της ομάδας Τόμας Μενιέ που είχε συμπληρώσει δυο κίτρινες κάρτες και δεν είχε δικαίωμα συμμετοχής. Αντί να αντικαταστήσει αυτό τον παίκτη με κάποιον άλλο -έστω υποδεέστερο- ο κόουτς Μαρτίνες άλλαξε την διάταξη της μεσαίας γραμμής προσθέτοντας έναν ακόμα χαφ, τον Ντεμπελέ και βάζοντας μπροστά από αυτόν τους επίσης αμυντικούς χαφ Φελαϊνί και Βίτσελ. Αποτέλεσμα αυτής της ανακατάταξης ήταν ο Ντε Μπρούινε να μεταβληθεί από οργανωτής του παιχνιδιού σε παίκτη που περίμενε την πάσα των άλλων. Με τον Νταε Μπρούινε περίπου απενεργοποιημένο, η ομάδα του Βελγίου έχασε την ικανότητά της να παίζει συνδυαστικό ποδόσφαιρο και να μεταφέρει την μπάλα μέσα στην περιοχή των Γάλλων. Παρατηρώντας αυτή την δυσανεξία των Βέλγων ο Ντεσάν τους έδωσε χώρο περιμένοντας να τους δημιουργήσει προβλήματα με τους ταχύτατους Γκριεσμάν και Μπαπέ στις αντεπιθέσεις. Η απουσία του Μενιέ θορύβησε τον προπονητή των Βέλγων περισσότερο από όσο θα άξιζε να τον θορυβήσει. Το αποτέλεσμα ήταν να ευνουχίσει την ομάδα του και να αφήσει μόνο του τον εξαιρετικό Αζάρ για να τροφοδοτήσει τον εξαφανισμένο Λουκάκου και τον Ντε Μπρούινε που έμεινε ανενεργός για μεγάλο διάστημα στο παιχνίδι. Στη συνέχεια η πίεση καθώς η ώρα περνούσε βάρυνε τα πόδια των Βέλγων και τους οδήγησε σε ανορθολογικές επιλογές όπως οι μακρινές σέντρες με τις οποίες σημάδευαν επί ματαίω τα κεφάλια του Λουκάκου και του Φελαϊνί.
Ο πραγματιστής Ντεσάν και ο υπερηχητικός Μπαπέ!
Ο πραγματιστής κόουτς Ντεσάν έχει τώρα την ευκαιρία να γίνει μόλις ο τρίτος στην ιστορία των Μουντιάλ που θα το κατακτήσει ως παίκτης και ως προπονητής. Εχουν προηγηθεί μόλις ο Βραζιλιάνος Μάριο Ζαγκάλο και ο Γερμανός Φραντς Μπεκενμπάουερ. Υπό μία έννοια το αξίζει. Παρά την ψυχρολουσία πριν από δυο χρόνια όταν στην έδρα της Γαλλία νικήθηκε στον τελικό του EYRO από την Πορτογαλία και έχασε το τρόπαιο, αυτός επέμεινε, προχώρησε σε σχετική ανανέωση, κατακρίθηκε αλλά έφερε και πάλι την Γαλλία σε τελικό Μουντιάλ μετά από δώδεκα χρόνια και είκοσι αχρόνια από τότε που ο ίδιος ως αρχηγός κατακτούσε το μοναδικό Μουντιάλ που έχουν πανηγυρίσει οι Γάλλοι. Ο υπερηχητικός Μπαπέ που προστέθηκε στην κορυφή της επίθεσης είναι ο πιο ταχύς παίκτης στον κόσμο και το αστέρι αυτού του Μουντιάλ αν και δεν έχει κλείσει ακόμα τα είκοσι χρόνια του. Δίπλα του ο ώριμος Γκριεσμάν που σημαδεύει άριστα τα κεφάλια των συμπαικτών του και στην μεσαία γραμμή τρεις αμυντικοί χαφ που αναχαιτίζουν τους αντίπαλους πριν χρειαστεί να αναλάβουν δράση οι νεαροί αμυντικοί. Η Γαλλία δεν ξεσηκώνει με την απόδοσή της με εξαίρεση κάποιες μαγικές ενέργειες του Μπαπέ. Εχει όμως τον τρόπο να κρύβει τις αδυναμίες της και να αξιοποιεί στο έπακρο τα πλεονεκτήματα της. Ο κόουτς Ντεσάν της δείχνει τον δρόμο. Ο Μαρτίνες, κόουτς του Βελγίου πήρε λάθος κατεύθυνση λίγο πριν την τελική ευθεία.
Πηγή: kritipress.gr