NASA: Τεράστιος αστεροειδής θα περάσει πολύ κοντά από τη Γη
Ένας τεράστιος αστεροειδής, μεγαλύτερος από τον πύργο του Άιφελ, αναμένεται να περάσει πολύ κοντά από τον πλανήτη Γη σήμερα, Τρίτη.
Ο εν λόγω αστεροειδής, με το όνομα 2021 KT1, έχει χαρακτηριστεί ως «δυνητικά επικίνδυνος» από τη NASA, αν και αναμένεται να περάσει με ασφάλεια. Η NASA συνήθως καθορίζει εάν ένας αστεροειδής είναι πιθανώς επικίνδυνος εξετάζοντας το μέγεθος και την απόστασή του από τον πλανήτη μας.
Σύμφωνα με το εργαστήριο Jet Propulsion της NASA, ο εν λόγω αστεροειδής, είναι περίπου 183 μέτρα, όσο και ο Ολυμπιακός Πύργος της Νέας Υόρκης και θα πλησιάσει σε απόσταση περίπου 7,2 εκατομμυρίων χιλιομέτρων από τη Γη.
Ένα αντικείμενο μεγαλύτερο από περίπου 150 μέτρα που μπορεί να προσεγγίσει τη Γη σε απόσταση εντός 7,5 εκατομμυρίων χιλιομέτρων, ονομάζεται δυνητικά επικίνδυνο αντικείμενο.
Ο 2021 ΚΤ1 θα περάσει κοντά από τη Γη με ταχύτητα περίπου 64.300 χιλιόμετρα την ώρα, ωστόσο δεν αναμένεται να αποτελέσει άμεσο πλήγμα. Η NASA εκτιμά ότι το μέγεθος του αστεροειδούς έχει διάμετρο μεταξύ 492 και 1.082 ποδιών. Αυτό αντιστοιχεί περίπου στο μέγεθος τριών γηπέδων ποδοσφαίρου μαζί.
Δεν είναι ωστόσο ο μόνος που έχει πλησιάσει τη Γη. Ένας αστεροειδής γνωστός ως 2021 GW4 βρέθηκε τον Απρίλιο 19.312 χιλιόμετρα μακριά από την επιφάνεια της Γης, ταξιδεύοντας με 30.094 χιλιόμετρα την ώρα.
Τέσσερις μικρότεροι σε μέγεθος αστεροειδείς αναμένονται να περάσουν επίσης κοντά από τη Γη έως την Τετάρτη, αλλά κανένας από αυτούς δεν θεωρείται «δυνητικά επικίνδυνος».
Σύμφωνα με το Κέντρο Μελετών Αντικειμένων της Γης της NASA, κανείς δεν χρειάζεται να ανησυχεί υπερβολικά για πρόσκρουση αστεροειδούς ή κομήτη με τη Γη, προσθέτοντας πως η απειλή από αυτοκινητιστικά ατυχήματα, ασθένειες, ή άλλες φυσικές καταστροφές είναι πολύ μεγαλύτερη.
Παρόλα αυτά, οι ερευνητές παρακολουθούν στενά όλους τους αστεροειδείς που έρχονται κοντά στον πλανήτη Γη και επί του παρόντος μελετούν τρόπους αποτροπής χτυπημάτων από αστεροειδείς σε περίπτωση που κάποιος αποτελέσει όντως μια μεγάλη απειλή για τη Γη.
Πηγή: kritipress.gr