Νέα χαλάρωση μέτρων: Με μουσική η εστίαση – Πότε και ποιες δραστηριότητες επαναλειτουργούν. Τι αλλάζει
Νέα χαλάρωση των μέτρων από σήμερα Σάββατο 12 Ιουνίου.
Απαγόρευση της κυκλοφορίας κατά μία ώρα αργότερα δηλαδή από της 01:30 και επίσης απόσήμερα Σάββατο 12 Ιουνίου, θα επιτρέπεται η μουσική στην εστίαση σε εξωτερικούς χώρους στους οποίους φιλοξενούνται μόνο καθήμενοι πελάτες
Σε περίπτωση καταστρατήγησης του μέτρου, είτε της μουσικής είτε του ωραρίου, το πρόστιμο καθορίζεται σε 5.000 ευρώ για την πρώτη παράβαση και σε αναστολή λειτουργίας, κλείσιμο δηλαδή 15 ημερών, σε οποιαδήποτε δεύτερη παράβαση.
Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς κατά την ενημέρωση της Παρασκευής, αναφέρθηκε σε χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων που είχαν επιβληθεί λόγω της πανδημίας και την σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα
"Η μείωση του ιικού φορτίου που απεικονίζεται στους δείκτες που παρακολουθούμε καθημερινά επιτρέπει τουλάχιστον στην παρούσα φάση, νέα βήματα για την ανάκτηση της ελευθερίας μας. Βήματα που γίνονται σταδιακά, προσεκτικά και ως αποτέλεσμα υγειονομικών δεικτών και μόνο, καθώς η πανδημία δεν έχει τελειώσει".
Από τη Δευτέρα 14 Ιουνίου στις 6 το πρωί:
– Επανεκκινούν οι πρακτικές εργαστηριακές και κλινικές ασκήσεις όλων των φοιτητών όλων των εξαμήνων, καθώς και των Κέντρων Δια Βίου Μάθησης των Α.Ε.Ι.
– Επαναλειτουργούν τα φροντιστήρια με φυσική παρουσία για όλους τους μαθητές, πάντα με την τήρηση των προβλεπόμενων κανόνων προστασίας και υποχρέωση διεξαγωγής rapid test ή self-test μια φορά την εβδομάδα για όλους τους συμμετέχοντες, και για τους εκπαιδευτικούς δηλαδή και για τους μαθητές.
– Επιτρέπεται η επανέναρξη εμποροπανηγύρεων στις Περιφερειακές Ενότητες που το ποσοστό των πλήρως εμβολιασμένων θα ξεπερνά το 50%.
Από την Τρίτη 15 Ιουνίου:
– Επαναλειτουργούν οι ερασιτεχνικές σχολές χορού, με την τήρηση των σχετικών υγειονομικών πρωτοκόλλων.
– Από την ίδια ημερομηνία, δηλαδή στις 15 Ιουνίου, στις λαϊκές αγορές πλέον η απόσταση εκατέρωθεν των πάγκων πώλησης θα είναι 1 μέτρο.
Τι αλλάζει στα καταστήματα τροφίμων
Διαφοροποιήσεις θα υπάρχουν κι όσον αφορά τα καταστήματα τροφίμων.
Συγκεκριμένα, καταστήματα όπως σούπερ μάρκετ και φούρνοι θα έχουν τη δυνατότητα να λειτουργούν από τις 7 το πρωί έως τις 22:30.
Παράλληλα, τα φαρμακεία και τα πρατήρια υγρών καυσίμων λειτουργούν με το ωράριο που ισχύει σύμφωνα με τις ειδικές κατά περίπτωση διατάξεις.
Εκτός από το ωράριο, σύμφωνα με το ΦΕΚ διατηρείται ένα άτομο για κάθε 25 τ.μ. στον κύριο χώρο του καταστήματος (εξαιρούνται βοηθητικοί χώροι, αποθήκες, γραφεία, χώροι στάθμευσης). Όμως στην ίδια ΚΥΑ προβλέπεται πως δεν προσμετράται ο πληθυσμός που προσέρχεται για την παραλαβή αυτοδιαγνωστικού τεστ, ανεξαρτήτως εάν πραγματοποιεί εμπορική συναλλαγή. Η εξαίρεση αυτή αφορά καταστήματα τροφίμων, φαρμακεία, πρατήρια υγρών καυσίμων, pet shop, καθαριστήρια, καταστήματα πώλησης καπνικών/ατμιστικών προϊόντων.
Σε ότι αφορά τις λαϊκές αγορές προβλέπεται η υποχρεωτική επέκταση χώρου αγορών ή λειτουργία παράλληλων αγορών σε περίπτωση μη επάρκειας του χώρου ως προς την τήρηση των μέτρων απόστασης μεταξύ των πάγκων. Έως τις 14 Ιουνίου διατηρείται το μέτρο του 50% των θέσεων των παραγωγών/εμπόρων με πέντε μέτρα απόσταση μεταξύ πάγκων που θα λειτουργούν σε κάθε αγορά (κύρια και παράλληλη).
Από τις 15 Ιουνίου 2021 η απόσταση θα γίνει ένα μέτρο εκατέρωθεν των πάγκων πώλησης κΙ ενάμισι μέτρου μεταξύ των ατόμων με πραγματοποίηση αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test) τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα για πωλητές και εργαζόμενους στην αγορά.
Για τη λειτουργία των λιανεμπορικών επιχειρήσεων, συμπεριλαμβανομένων των εμπορικών κέντρων (mall) και των εκπτωτικών χωριών και των καταστημάτων λιανικού εμπορίου που λειτουργούν με συμφωνίες συνεργασίας (shop in a shop) τηρείται η αναλογία 1 άτομο ανά 25 τ.μ. Ειδικώς στα καταστήματα κινητής τηλεφωνίας επιτρέπεται η ταυτόχρονη παρουσία έως 4 πελατών σε χώρους εμβαδού έως 100 τ.μ. Επίσης προβλέπεται διευρυμένο ωράριο λειτουργίας από τις 7 έως τις 21:00 ενώ επιτρέπεται η λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων εντός των αεροδρομίων της χώρας.
Ο Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε πως ανεβαίνει επίπεδο επιδημιολογικού συναγερμού η Κως (σ.σ. επίπεδο 3, πορτοκαλί) καθώς παρατηρήθηκε μικρή αύξηση του ιικού φορτίου.
Ο υφυπουργός συνέστησε προσοχή για το νησί ενώ είπε πως καταγράφονται σημεία υπαναχώρησης του ιού σε όλη τη χώρα.
Καμπανάκι στις περιοχές που πρέπει να προσέξουν.
Η Αττική, η Μαγνησία, η Λάρισα, η Φλώρινα, αλλά και νησιά όπως η Κως, η Νάξος, η Κέρκυρα είναι στο «πορτοκαλί» και εκεί πρέπει να συνεχιστούν οι προσπάθειες.
Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, ανακοίνωσε ότι ορισμένες περιοχές έχουν βελτίωση στην εικόνα του ιικού φορτίου, ενώ μερικές πρέπει να προσέξουν καθώς παρατηρείται αύξηση το τελευταίο χρονικό διάστημα.
Συγκεκριμένα, οι περιοχές που πέφτουν επίπεδο είναι οι εξής:
Βόρειος τομέας Αθηνών
Βοιωτία
Θεσσαλονίκη
Ιωαννινα
Γρεβενά
Αχαΐα
Ρέθυμνο
Εύβοια
Αιτωλοακαρνανία
Τήνος
Λέσβος
Κιλκίς
Σύρος
Άνδρος
Κάλυμνος
Οι παραπάνω περιοχές σύμφωνα με τον Νίκο Χαρδαλιά πέφτουν από το πορτακαλί επίπεδο (επίπεδο 3) στο κίτρινο (επίπεδο 2), ενώ στο πράσινο επίπεδο (επίπεδο 1), μπαίνουν 8 περιοχές, που είναι οι εξής:
Πρέβεζα
Σάμος
Λευκάδα
Κεφαλληνία
Θάσος
Λήμνος
Ευρυτανία
Μύλος
madata.gr