Νεφρός χοίρου λειτουργεί σε άνθρωπο για περισσότερο από ένα μήνα
Ένα γενετικά τροποποιημένο νεφρό χοίρου συνεχίζει να λειτουργεί 32 ημέρες μετά τη μεταμόσχευσή του σε εγκεφαλικά νεκρό ασθενή, ανακοίνωσε την Τετάρτη το ιατρικό κέντρο του Ινστιτούτου Μεταμοσχεύσεων NYU Langone.
Η πειραματική διαδικασία αποτελεί μέρος ενός αναπτυσσόμενου ερευνητικού πεδίου που αποσκοπεί στην προώθηση της δωρεάς οργάνων μεταξύ των ειδών και έτσι και στη μείωση των καταλόγων αναμονής για μεταμόσχευση.
Στις Ηνωμένες Πολιτείες υπάρχουν περισσότεροι από 103.000 άνθρωποι που περιμένουν για μεταμόσχευση, εκ των οποίων οι 88.000 χρειάζονται νεφρούς.
«Η εργασία αυτή αποδεικνύει ότι ένας νεφρός χοίρου, με μία μόνο γενετική τροποποίηση και χωρίς πειραματικά φάρμακα ή συσκευές, μπορεί να αντικαταστήσει τη λειτουργία ενός ανθρώπινου νεφρού για τουλάχιστον 32 ημέρες χωρίς να απορριφθεί», δήλωσε ο χειρουργός Ρόμπερτ Μοντγκόμερι, διευθυντής του Ινστιτούτου Langone.
Ο Μοντγκόμερι πραγματοποίησε την πρώτη μεταμόσχευση γενετικά τροποποιημένου νεφρού χοίρου σε άνθρωπο τον Σεπτέμβριο του 2021, ενώ θα ακολουθήσει παρόμοια διαδικασία τον Νοέμβριο του 2021. Έκτοτε έχουν υπάρξει μερικές ακόμη περιπτώσεις.
Ενώ προηγούμενες τέτοιες μεταμοσχεύσεις περιλάμβαναν έως και 10 τροποποιήσεις, το τελευταίο πείραμα περιλάμβανε μόνο μία: το γονίδιο που εμπλέκεται στη λεγόμενη «υπεροξεία απόρριψη», η οποία διαφορετικά θα εμφανιζόταν μέσα σε λίγα λεπτά από τη σύνδεση ενός ζωικού οργάνου με το ανθρώπινο κυκλοφορικό σύστημα.
«Καταργώντας» το γονίδιο που είναι υπεύθυνο για ένα βιομόριο που ονομάζεται alpha-gal – το οποίο διαφορετικά θα αποτελούσε πρωταρχικό στόχο για τα ανθρώπινα αντισώματα – η ομάδα του NYU Langone κατάφερε να σταματήσει την άμεση απόρριψη.
«Τώρα έχουμε συγκεντρώσει περισσότερα στοιχεία που δείχνουν ότι, τουλάχιστον στους νεφρούς, η εξάλειψη του γονιδίου που προκαλεί την υπεροξεία απόρριψη μπορεί να είναι αρκετή, μαζί με κλινικά εγκεκριμένα ανοσοκατασταλτικά φάρμακα, για να διαχειριστούμε επιτυχώς το μόσχευμα σε έναν άνθρωπο για βέλτιστη απόδοση – ενδεχομένως μακροπρόθεσμα”, δήλωσε ο Montgomery.
Ενσωμάτωσαν επίσης τον θύμο αδένα του χοίρου – υπεύθυνο για την εκπαίδευση του ανοσοποιητικού συστήματος – στο εξωτερικό στρώμα του νεφρού, προκειμένου να αποτρέψουν μια πιο καθυστερημένη απόρριψη από τον ξενιστή.
Αφαιρέθηκαν και οι δύο νεφροί του ίδιου του ασθενούς και στη συνέχεια μεταμοσχεύθηκε ο ένας νεφρός του χοίρου, ο οποίος άρχισε αμέσως να παράγει ούρα.
Η παρακολούθηση έδειξε ότι τα επίπεδα της κρεατινίνης, ενός προϊόντος αποβλήτων, ήταν στα βέλτιστα επίπεδα και δεν υπήρχαν ενδείξεις απόρριψης.
Το κρίσιμο είναι ότι δεν εντοπίστηκαν ενδείξεις του κυτταρομεγαλοϊού των χοίρων – ο οποίος μπορεί να προκαλέσει οργανική ανεπάρκεια – και η ομάδα σκοπεύει να συνεχίσει την παρακολούθηση για έναν ακόμη μήνα.
Η έρευνα κατέστη δυνατή χάρη στην οικογένεια του 57χρονου άνδρα ασθενούς, ο οποίος είχε επιλέξει να διαθέσει το σώμα του στην επιστήμη.
Τον Ιανουάριο του 2022, χειρουργοί της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Μέριλαντ πραγματοποίησαν την πρώτη στον κόσμο μεταμόσχευση από χοίρο σε άνθρωπο σε ζωντανό ασθενή. Πέθανε δύο μήνες μετά το ορόσημο, με την παρουσία του κυτταρομεγαλοϊού των χοίρων στο όργανο να κατηγορείται αργότερα για τον θάνατό του.