Νέο τηλεοπτικό σόου Ερντογάν: Γεωτρήσεις κοντά σε Καστελόριζο και Κρήτη

Νέο τηλεοπτικό σόου από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος σε τηλεοπτική του συνέντευξη το βράδυ της Κυριακής έδειξε για δεύτερη φορά χάρτες της ανατολικής Μεσογείου και προανήγγειλε σεισμικές έρευνες και γεωτρήσεις κοντά σε Κρήτη και Καστελόριζο, επικαλούμενος τη συμφωνία με τη Λιβύη.

«Κάναμε σαφές ότι δεν θα επιτρέψουμε μονομερείς ενέργειες εναντίον της Τουρκίας. Αυτό το είπαμε και στον Μητσοτάκη και στην αποστολή του, τόσο εγώ ο ίδιος προσωπικά όσο και η συνοδεία μου κατά την τελευταία σύνοδο του ΝΑΤΟ. Εκείνοι έχουν ακόμη συγκεκριμένες προσδοκίες. Είπαμε ότι όλα τα κάνουμε με βάση το διεθνές δίκαιο και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε. Στην ανατολική Μεσόγειο φυσικά και ανησυχούν όσοι δεν λογάριασαν το διεθνές δίκαιο και τα δικαιώματα της Τουρκίας. Έγιναν προσπάθειες για κάποια σχέδια εδώ. Αλλά ενεργώντας δίκαια, τα ρίξαμε στο κενό. Και θα προχωρήσω ακόμη περισσότερο. Εδώ μιλάμε για πλήρη ανατροπή των Σεβρών. Το βήμα έγινε», επεσήμανε ο Τούρκος πρόεδρος, αναφερόμενος στη συμφωνία με τη Λιβύη.

Παράλληλα δίνοντας ξανά σόου με χάρτες οι οποίοι προβάλονταν σε γιγαντοοθόνη, προανήγγειλε όχι μόνο σεισμικές έρευνες αλλά και γεωτρήσεις βάσει της συμφωνίας με την Λιβύη.

«Με τη βοήθεια του Θεού και πολύ σύντομα εδώ (σ.σ. ενώ έδειχνε την περιοχή ανατολικά του Καστελόριζου και δυτικά της Κρήτης) θα ξεκινήσουμε και σεισμικές έρευνες και γεωτρήσεις» είπε στους δημοσιογράφους που του έπαιρναν τη συνέντευξη.

Ο Ερντογάν, μάλιστα, απηύθυνε κάλεσμα σε «δυνατές διεθνώς εταιρείες» για συνεργασία στην περιοχή υποστηρίζοντας ότι υπάρχουν σημαντικά κοιτάσματα υδρογονανθράκων στην ανατολική Μεσόγειο.

Όπως είπε, «κι εδώ ειδικά θέλω να εξηγήσω κάτι. Αυτό το μέρος που βλέπετε, είναι το σημείο που συναντώνται Λιβύη και Τουρκία. Στα ανατολικά της Κρήτης, περνάει αυτή εδώ η ζώνη που βλέπετε. Κι αυτή η ζώνη έχει προκαλέσει σοβαρή ανησυχία σε κάποιους. Μέσα σε αυτή τη ζώνη, τα σημεία G, F ve E είναι το όριο που ενώνει ειδικά τη Λιβύη με την Τουρκία. Βόρεια του συνόρου είναι η Τουρκία, νότια η Λιβύη. Τι δείχνουν αυτά; Την υφαλοκρηπίδα. Εδώ ας πούμε, θα διενεργήσουμε άνετα σεισμικές έρευνες. Και μετά τις έρευνες, θα προβούμε και σε γεωτρήσεις».

Ο Τούρκος πρόεδρος ανέφερε ότι η Ελλάδα μπορεί να ανησυχεί για τη συμφωνία με τη Λιβύη, αλλά εκείνος ήταν υποχρεωμένος να προστατεύσει τα δικαιώματα και της Άγκυρας και της Τρίπολης.

«Αυτό το όριο μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης είναι που ανησυχεί την Ελλάδα. Αλλά εμείς δεν το κάνουμε για να ανησυχήσουν εκείνοι. Σε αυτά τα νερά έχει και η Λιβύη και η Τουρκία δικαιώματα και αυτό που λέμε είναι ότι πρέπει αυτή η γραμμή να προστατευτεί».

 

 

Ο Ταγίπ Ερντογάν δηλώνει έτοιμος να χορηγήσει στρατιωτική βοήθεια στην Λιβύη 

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε σήμερα ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να χορηγήσει στην Τρίπολη οποιαδήποτε στρατιωτική βοήθεια έχει ανάγκη, μετά την υπογραφή στρατιωτικής συμφωνίας ανάμεσα στην Αγκυρα και την κυβέρνηση εθνικής ενότητας της Λιβύης, ενώ απείλησε ότι θα κλείσει δύο στρατηγικής σημασίας στρατιωτικές βάσεις που χρησιμοποιούνται από τις ΗΠΑ, «εάν είναι αναγκαίο».

«Θα προστατεύσουμε τα δικαιώματα της Λιβύης και της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο», δήλωσε ο πρόεδρος της Τουρκίας σε συνέντευξή του στο δίκτυο A Haber TV. «Είμαστε απολύτως έτοιμοι να δώσουμε οποιαδήποτε αναγκαία βοήθεια στην Λιβύη».

Ο Χαλίφα Χάφταρ «δεν είναι νόμιμος ηγέτης…και εκπροσωπεί μία παράνομη δομή», δήλωσε ο Ταγίπ Ερντογάν μετά την συνάντησή του με τον πρωθυπουργό της κυβέρνησης εθνικής ενότητας της Λιβύης Φάγεζ αλ-Σάρατζ σήμερα στην Κωνσταντινούπολη.

Ο Ερντογάν απειλεί να κλείσει τις βάσεις του Ιντσιρλικ και του Κιούρετσικ

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απείλησε σήμερα να κλείσει «εάν είναι αναγκαίο», δύο στρατηγικής σημασίας στρατιωτικές βάσεις που χρησιμοποιούνται από τις Ηνωμένες Πολιτείες στην Τουρκία, σε απάντηση των αμερικανικών απειλών για την επιβολή κυρώσεων και της υιοθέτησης της απόφασης αναγνώρισης της αρμενικής γενοκτονίας που υιοθετήθηκε από την αμερικανική Γερουσία.

«Εάν υπάρξει ανάγκη, μπορούμε να κλείσουμε το Ιντσιρλικ και μπορούμε να κλείσουμε το Κιούρετσικ», είπε σε συνέντευξή του στο δίκτυο A Haber TV. «Εάν μας απειλούν με την επιβολή αυτών των κυρώσεων, φυσικά θα απαντήσουμε», προειδοποίησε ο Ερντογάν.

Η απειλή για το κλείσιμο των βάσεων αυτών επαναλαμβάνεται συστηματικά στην Τουρκία, σε κάθε όξυνση της διπλωματικής έντασης ανάμεσα στην Αγκυρα και την Ουάσινγκτον.

Η αεροπορική βάση του Ιντσιρλικ βρίσκεται στην νότια Τουρκία και χρησιμοποιείται από την αμερικανική πολεμική αεροπορία στις επιχειρήσεις κατά του Ισλαμικού Κράτους στην Συρία. Η βάση του Κιούρετσικ, στο νοτιο-ανατολικό τμήμα της χώρας, φιλοξενεί έναν σημαντικό σταθμό ραντάρ του ΝΑΤΟ.

Αυτήν την εβδομάδα, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου αναφέρθηκε στο καθεστώς αυτών των δύο βάσεων λέγοντας ότι το κλείσιμό τους μπορεί «να τεθεί στο τραπέζι» σε απάντηση της επιβολής τυχόν αμερικανικών κυρώσεων κατά της Τουρκίας.

Η Τουρκία είναι εκτεθειμένη σε ενδεχόμενες κυρώσεις της Ουάσινγκτον για την προμήθεια του ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος S-400, παρά τις αμερικανικές προειδοποιήσεις.

Εκτός του θέματος αυτού, οι σχέσεις ανάμεσα στην Τουρκία και τις ΗΠΑ, συμμάχους στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, έχουν επιδεινωθεί τους τελευταίους μήνες εξαιτίας της επίθεσης που εξαπέλυσε η Αγκυρα στην Συρία κατά των συριακών κουρδικών δυνάμεων, συμμάχων των ΗΠΑ.

Την Τετάρτη, η επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της αμερικανικής Γερουσίας υιοθέτησε πρόταση νόμου , υποστηριζόμενη από Δημοκρατικούς και Ρεπουμπλικανούς, που προβλέπει δρακόντειες κυρώσεις κατά της Τουρκίας και της ηγεσίας της σε απάντηση της προμήθειας του συστήματος S-400 και της τουρκικής επίθεσης στην Συρία.

Αλλο σημείο έντασης, η υιοθέτηση από την αμερικανική Γερουσία απόφασης που αναγνωρίζει την αρμενική γενοκτονία από τους Οθωμανούς, την οποία αρνείται η Αγκυρα. Οργισμένη η τουρκική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι το μέτρο θέτει «σε κίνδυνο το μέλλον των διμερών σχέσεων».

 

 

thetoc