Νερό: Δεν πρόκειται να ιδιωτικοποιηθεί λέει ο Κώστας Σκρέκας

Tην κατηγορηματική δέσμευσή του ότι δεν πρόκειται να ιδιωτικοποιηθεί σε καμία περίπτωση το νερό που φτάνει στο σπίτι μας από τα δίκτυα της ΕΥΔΑΠ στην Αθήνα, της ΕΥΑΘ στη Θεσσαλονίκη και των κατά τόπους δημοτικών επιχειρήσεων ύδρευσης και αποχέτευσης επανέλαβε μιλώντας στην τηλεόραση του Mega o υπουργός Περιβάλλοντος Κώστας Σκρέκας.
 
Ο θόρυβος για τυχόν ιδιωτικοποίηση της ύδρευσης ξεκινησε στα τέλη Φεβρουαρίου όταν βγήκε στη διαβούλευση το σχέδιο νόμου «Μετονομασία της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας σε Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων, διεύρυνση του αντικειμένου της με αρμοδιότητες επί των υπηρεσιών ύδατος και της διαχείρισης αστικών αποβλήτων και ενίσχυση της υδατικής πολιτικής».

Τον προβληματισμό δημιούργησε η απορία στο γιατί έπρεπε να υπάρχει μια ρυθμιστική αρχή για την υδατική πολιτική

«Καμία ιδιωτικοποίηση στο νερό. Το νερό είναι και παραμένει δημόσιο αγαθό και για πρώτη φορά σε ελληνικό νόμο αυτό ορίζεται ρητά, στο άρθρο 3 του νομοσχεδίου. Ρητά ορίζεται ότι οι πάροχοι του νερού είναι δημόσιες και δημοτικές επιχειρήσεις» επανέλαβε ο υπουργός και συμπλήρωσε:

« Η κυβέρνηση δημιουργησε τη ρυθμιστική αρχή για να μπορέσουμε να δώσουμε την δυνατότητα να στηρίξουμε οικονομικά αυτές τις επιχειρήσεις, χωρίς να θεωρείται ότι είναι κρατική ενίσχυση.

»Είχαμε πάντα ένα πρόβλημα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Επειδή αυτές είναι εταιρείες δημοτικές ή εταιρείες του Δημοσίου πάντα όταν θέλαμε να τις ενισχύσουμε οικονομικά πάντα έπρεπε να προσφεύγουμε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να παίρνουμε έγκριση ότι αυτό δεν είναι κρατική ενίσχυση».

Ο Κώστας Σκρέκας επεκτάθηκε ειδικά για το πόσιμο νερό: «Έχουμε 295 οργανισμούς και εταιρείες παροχείς πόσιμου νερού στην Ελλάδα. Υπάρχει μία ηλεκτρονική πλατφόρμα που με νόμο υποχρεούνται όλοι οι οργανισμοί ύδατος να ανεβάζουν στοιχεία. Το 60% των 295 εταιρειών παροχής ύδατος δεν ανεβάζει τα στοιχεία. Στο 40% βλέπουμε ότι υπάρχουν δημοτικές επιχειρήσεις ύδρευσης που χρεώνουν έως και 200%, δηλαδή δύο φορές πιο ακριβά, το νερό στους δημότες».

Τα μέλη της ανεξάρτητη αυτής αρχή ορίζονται από την κυβέρνηση και από κάτω θα δημιουργηθούν δύο νέοι κλάδοι, όπου ο ένας θα αφορά το νερό και ο άλλος για τα απορρίμματα.

Στην συνέχεια, ο υπουργός ερωτώμενος αν μπορεί ένας δήμος μπορεί να βάλει ιδιώτη στην παροχή ύδατος ξεκαθάρισε ότι δεν επιτρέπεται.

madata.gr