Ο χειμώνας δεν έχει έρθει ακόμα επειδή φέτος ήταν η θερμότερη χρονιά των τελευταίων 125.000 ετών
Όλοι έχουμε αρχίσει να καταλαβαίνουμε πως τα πράγματα στον πλανήτη μας δεν πάνε και τόσο καλά. Κάτι οι ανεξέλεγκτες φωτιές σε όλο τον κόσμο – συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας – το καλοκαίρι που πέρασε, οι πλημμύρες εξαιτίας σφοδρών καταιγίδων κάτι το ότι ακόμα στην χώρα μας έχει θερμοκρασίες που θα ταίριαζαν στα τέλη Μαΐου – αρχές Ιουνίου, κι όχι στα μέσα Νοέμβρη δείχνουν πως η κλιματική κρίση και η υπερθέρμανση του πλανήτη είναι γεγονός.
Μάλιστα, σύμφωνα με όσα δήλωσαν επιστήμονες της Ευρωπαϊκής Ένωσης η φετινή χρονιά είναι «σχεδόν βέβαιο» ότι θα είναι η θερμότερη των τελευταίων 125.000 ετών, αφού τα στοιχεία έδειξαν ότι τον περασμένο μήνα ήταν ο θερμότερος Οκτώβριος στον κόσμο εκείνη την περίοδο. Ο περασμένος μήνας έσπασε το προηγούμενο ρεκόρ θερμοκρασίας του Οκτωβρίου, από το 2019, με τεράστια διαφορά, δήλωσε η Υπηρεσία Κλιματικής Αλλαγής Copernicus (C3S) της ΕΕ.
«Το ρεκόρ καταρρίφθηκε κατά 0,4 βαθμούς Κελσίου, που είναι μια τεράστια διαφορά», δήλωσε η αναπληρώτρια διευθύντρια του C3S Samantha Burgess, η οποία περιέγραψε την ανωμαλία της θερμοκρασίας του Οκτωβρίου ως «πολύ ακραία».
Η ζέστη είναι αποτέλεσμα των συνεχιζόμενων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου από την ανθρώπινη δραστηριότητα, σε συνδυασμό με την εμφάνιση φέτος του καιρικού μοτίβου «El Nino», που θερμαίνει τα επιφανειακά ύδατα στον ανατολικό Ειρηνικό Ωκεανό.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, η μέση θερμοκρασία του επιφανειακού αέρα τον Οκτώβριο ήταν 1,7 βαθμούς Κελσίου θερμότερη από τον ίδιο μήνα το 1850-1900, την οποία ο Κοπέρνικος ορίζει ως «προβιομηχανική περίοδο». Ο Οκτώβριος, δηλαδή που έσπασε ρεκόρ σημαίνει ότι το 2023 είναι πλέον «σχεδόν βέβαιο» ότι θα είναι η θερμότερη χρονιά που έχει καταγραφεί, ανέφερε η Υπηρεσία Κλιματικής Αλλαγής Copernicus σε δήλωσή της. Το προηγούμενο ρεκόρ ήταν το 2016 – άλλη μια χρονιά με «El Nino».
Τα δεδομένα της Υπηρεσίας Κλιματικής Αλλαγής Copernicus χρονολογούνται από το 1940 και συνδυάζονται με τη Διακυβερνητική Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή. Έτσι έγινε γνωστό πως το 2023 είναι η θερμότερη χρονιά των τελευταίων 125.000 ετών. Η μόνη άλλη φορά πριν από τον Οκτώβριο που ένας μήνας ξεπέρασε το ρεκόρ θερμοκρασίας με τόσο μεγάλη διαφορά ήταν τον Σεπτέμβριο, πάλι όμως του 2023.
Ο Michael Mann, επιστήμονας του κλίματος στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια, δήλωσε: «Τα περισσότερα χρόνια που χαρακτηρίζονται με το καιρικό μοτίβο «El Nino» αποτελούν ρεκόρ, επειδή προσθέτει επιπλέον θερμότητα στη σταθερή άνοδο της υπερθέρμανσης του πλανήτη που προκαλείται από τον άνθρωπο».
Με την ταχεία μείωση των εκπομπών αερίων του διοξειδίου του άνθρακα που εντείνουν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, την επόμενη δεκαετία μπορούμε να μειώσουμε στο μισό τον ρυθμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη, λένε οι ειδικοί. Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι οι χώρες θέτουν όλο και πιο φιλόδοξους στόχους για τη σταδιακή μείωσή του, μέχρι στιγμής κάτι τέτοιο δεν έχει συμβεί και οι παγκόσμιες εκπομπές CO2 έφτασαν σε υψηλό ρεκόρ το 2022.
Πηγή: queen.gr