Ο Δήμος Ηρακλείου διεκδικεί το διατηρητέο κτίριο της οδού Άλμπερ
Συνάντηση με αντιπροσωπεία της Ιταλικής πρεσβείας στην Ελλάδα είχε το απόγευμα της Πέμπτης 27 Ιουλίου 2023 ο Δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός , στην αίθουσα «Ανδρέας Παπανδρέου» της Λότζια. Στη συνάντηση συμμετείχαν εκ μέρους της Ιταλικής Πρεσβείας η κα. Ghiti Purlak Επικεφαλής Εμπορικού και Οικονομικού Τμήματος και ο κ. Massimo Nardone αρμόδιος για διοικητικά θέματα, ο επίτιμος πρόξενος της Ιταλίας στη Κρήτη κ. Paolo Bartolozzi και από την Ιταλική Αρχαιολογική Σχολή η κα. Angela Dibenedetto Από την πλευρά του Δήμου συμμετείχαν ακόμη ο Αντιδήμαρχος Δημοτικής Περιουσίας Μανόλης Βασιλάκης και η Αντιδήμαρχος Κοινωνικών Υπηρεσιών και Πρόεδρος της ΔΗΚΕΗ Ρένα Παπαδάκη.
Στη διάρκεια της συνάντησης που πραγματοποιήθηκε σε πολύ καλό κλίμα , ο Δήμαρχος ζήτησε την παραχώρηση του διατηρητέου κτιρίου της οδού Άλμπερ 17, που ανήκει στην Ιταλική Αρχαιολογική Σχολή, στον Δήμο Ηρακλείου, προκειμένου να αξιοποιηθεί για πολιτιστικό σκοπό και ειδικότερα για να στεγάσει το Δημοτικό Ωδείο. Ο Δήμος διεκδικεί για 30 χρόνια την χρήση του συγκεκριμένου κτιρίου με την υποχρέωση να συμβάλει στην ανακαίνιση του. Σημειώνεται ότι σήμερα η χρήση του κτιρίου από την Σχολή, είναι περιορισμένη.
Οι εκπρόσωποι της Ιταλικής Πρεσβείας καθώς και η Αρχαιολόγος της Ιταλικής Αρχαιολογικής Σχολής δεσμευτήκαν να απαντήσουν στο αίτημα του Δήμου Ηρακλείου, αφού πρώτα μεταφέρουν το αίτημα στον αρμόδιο υπουργό της Ιταλίας.
Η ιταλική αρχαιολογική σχολή αποτελεί ένα από τα πιο κομψά νεοκλασικά κτίρια του Ηρακλείου με στοιχεία από την οθωμανική αρχιτεκτονική.
Ιταλική Αρχαιολογική Σχολή (κονάκι Μιρτζά Εφέντη), οδός Άλμπερ
Από τα πιο κομψά και ενδιαφέροντα κτίσματα της Βαλκανικής αρχιτεκτονικής της πόλης είναι το κονάκι του Μιρτζά Εφέντη που σήμερα αποτελεί ιδιοκτησία της Ιταλικής Αρχαιολογικής Σχολής. Αρχιτεκτονικά και μορφολογικά στοιχεία τόσο της Οθωμανικής αρχιτεκτονικής όσο και του νεοκλασικισμού χαρακτηρίζουν το κτίριο. Στην πρόσοψη δεσπόζουν αφενός το τούρκικο σαχνισί που υποβαστάζεται από καμπυλόκυρτα φουρούσια απλής μορφής και έχει διακοσμητικούς νεοκλασικούς ψευδοκίονες στις ακμές του, παράθυρα με καφασωτά και σύνθετα γείσα, αφετέρου η είσοδος του σπιτιού που έχει νεοκλασική διαμόρφωση.
Η αυλή έχει επίστρωση με βοτσαλωτό δάπεδο.