Ο ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ ΣΤΑ ΠΟΜΑΚΟΧΩΡΙΑ – ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΙΣΤΟΡΙΑΣ

«Πώς βρέθηκαν τα γυαλιά και η πένα του Ελευθερίου Βενιζέλου στο Λύκειο της Γλαύκης; Και οι φωτογραφίες και οι καρτ ποστάλ και τα τηλεγραφήματα με τις Μεγάλες Δυνάμεις; Οι επιστολές με τον διάδοχο Κωνσταντίνο πώς έφτασαν στα χέρια των μαθητών μας; Ήταν όλα καλά φυλαγμένα στο βαλιτσάκι του Βενιζέλου που μας παραδόθηκε από το Εθνικό Ίδρυμα Ελευθέριος Βενιζέλος στα Χανιά!».
Έτσι ξεκινά η επιστολή που απέστειλε στο Εθνικό Ίδρυμα «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος» η φιλόλογος Αντιόπη Δημητριάδου, καθηγήτρια στο ΓΕΛ Γλαύκης στην Ξάνθη, στο οποίο φοιτούν μαθητές από τα πομακοχώρια. Η μουσειοσκευή αξιοποιήθηκε και σε άλλα δύο σχολεία του συγκροτήματος Γλαύκης (Γυμνάσιο και ΕΠΑΛ) και το επόμενο διάστημα θα ταξιδέψει στον Έβρο, στο χωριό Πέπλο, λίγα χιλιόμετρα από τα ελληνοτουρκικά σύνορα. Τα «βαλιτσάκια του Βενιζέλου», οι 20 μουσειοσκευές του Ιδρύματος, ταξιδεύουν τα τελευταία επτά χρόνια και «φέρνουν» την Οικία-Μουσείο της Χαλέπας στα σχολεία ολόκληρης της χώρας και σε ελληνικά σχολεία του εξωτερικού.
Η κα Δημητριάδου, η οποία διδάσκει το μάθημα της Ιστορίας Γενικής Παιδείας στην Γ΄ Λυκείου, αναφέρει σχετικά με την αξιοποίηση της μουσειοσκευής: «Αφού ολοκληρώσαμε τις ενότητες που αφορούν στην περίοδο 1910-1932, προχωρήσαμε στην επανάληψη των μαθημάτων μέσα από το παιχνίδι, τα τεκμήρια, τα βίντεο και το ηχητικό υλικό που “έκρυβε” το βαλιτσάκι του Βενιζέλου. Μάλιστα, ένας μαθητής μας, ο Νετζμή Οτουζμπίρ, μεταμφιέστηκε σε Ελευθέριο Βενιζέλο, δραματοποιώντας την άφιξη του μεγάλου πολιτικού στην Αθήνα, ύστερα από την υπογραφή της Συνθήκης των Σεβρών. Ό,τι κι αν γραφεί είναι λίγο, για να μεταφέρει τον ενθουσιασμό και την έκπληξη των υπολοίπων μαθητών, που χωρίς να το γνωρίζουν είδαν τον Νετζμή-Βενιζέλο να μπαίνει στον χώρο της Βιβλιοθήκης και να τους χαιρετά θριαμβευτικά! Είναι πραγματικά συγκινητικό το ενδιαφέρον και η ενεργή συμμετοχή που είχαν όλοι οι μαθητές και μαθήτριες της Γ΄ τάξης».
Οι μαθητές έγραψαν τις εντυπώσεις τους στην ιστοσελίδα του σχολείου: «Είχαμε την τύχη να φιλοξενήσουμε τη βαλίτσα των ονείρων, που μας ταξίδεψε στην εποχή του Βενιζέλου. Το ταξίδι ήταν γεμάτο με ευχάριστες στιγμές, συγκίνηση και ενθουσιασμό. Μέσα σε 45 λεπτά ζήσαμε ένα μεγάλο μέρος της Νεότερης Ιστορίας της Ελλάδας» (Αντέμογλου Αλιέ), «Ήταν μια διασκεδαστική εμπειρία. Μάθαμε πολλά πράγματα για τη διπλωματική δράση του Βενιζέλου» (Ιμάμ Γκιουλνάζ), «Μας δώσατε την ευκαιρία να συνεργαστούμε, περάσαμε τέλεια και κατανοήσαμε καλύτερα το μάθημα της ιστορίας» (Τζαμπάζ-Χασήμ Αλέινα), «Το βαλιτσάκι ήταν πολύ εντυπωσιακό, παίζοντας το παιχνίδι μάθαμε πολλά για τη ζωή του διασκεδάζοντας. Αυτό μας έκανε να τον θαυμάσουμε ακόμη περισσότερο» (Κατουνλού Ντιλέκ), «Είχε πολλά πράγματα του Βενιζέλου, π.χ. τα γυαλιά του, την πένα του, τα σφαιρίδια που εκείνη την εποχή με αυτά ψήφιζαν “ναι” ή “όχι”. Είχε και μία κλεψύδρα και ένα παιχνίδι. Με αυτό το παιχνίδι μάθαμε πολλά πράγματα για τη ζωή του και κάναμε επανάληψη στις γνώσεις μας» (Ίντσο Χαϊρουννισά), «Το βαλιτσάκι ήταν πολύ εντυπωσιακό με το μυστηριώδες παιχνίδι του. Μας ήρθε από την άλλη άκρη της Ελλάδας και αυτό ήταν ιδιαίτερο για εμάς» (Αδέμογλου Σελίν), «Το παιχνίδι ήταν πολύ διασκεδαστικό και εντυπωσιακό. Μας έδειξε ότι αυτά που λέγαμε στο μάθημα τα μάθαμε καλά και ό,τι δεν ξέραμε το μάθαμε από το παιχνίδι» (Αδέμογλου Εμινέ), «Χωριστήκαμε σε ομάδες, ένας συμμαθητής μας ντύθηκε σαν τον Βενιζέλο και μας έκανε έκπληξη με την εμφάνισή του. Τα πράγματα και η βαλίτσα του Βενιζέλου ήταν πάρα πολύ εντυπωσιακά. Μας άρεσε υπερβολικά και το χαρήκαμε πολύ» (Ιμάμ Πινάρ), «Το βαλιτσάκι ήταν συναρπαστικό. Μας έκανε μεγάλη εντύπωση σε όλους, ανυπομονούσαμε να αρχίσουμε το παιχνίδι και να δούμε τι έκρυβε μέσα του. Τελικά το διασκεδάσαμε στο έπακρο. Άρεσε σε όλους και δεν θέλαμε να τελειώσει!» (Ρόγγογλου Γκιλντίς, Νετζμή Οτουζμπίρ).