Ο Μητσοτάκης ενημερώνει τους αρχηγούς: Τριπλό όχι Τσίπρα – Γεννηματά: Είχα προτείνει εθνική γραμμή

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ,ενημερώνει σήμερα τους πολιτικούς αρχγηγούς σε κατοιδίαν επαφές για το ταξίδι στην Αμερική κια για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Σε εξέλιξη είναι αυτή την ώρα η συνάντηση του με την Πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά. Μάλιστα εκείνη του είπε «Είχα προτείνει εθνική γραμμή πριν φύγεις αλλά δεν ήθελες συμβούλιο αρχηγών».

Στις 12:00 συναντήθηκε με τον Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ,Αλέξη Τσίπρα.

Στην συνέχεια συναντήθηκε  με την Πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά.

Στις 17:00 ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Λύσης Κυριάκο Βελόπουλο και στις 18:00 με τον Γραμματέα του ΜεΡΑ25, Γιάνη Βαρουφάκη. Η συνάντηση με τον Γραμματέα της Κ.Ε. του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα, θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα στις 11:00.

Τριπλό όχι από Τσίπρα

Με ένα τριπλό "όχι" απάντησε ο Αλέξης Τσίπρας στον Κυριάκο Μητσοτάκη για τον εκλογικό νόμο, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και την αναβάθμιση της αμυντικής συνεργασίας ΗΠΑ-Ελλάδας αντιστοίχως, σύμφωνα με όσα προκύπτουν από τη δήλωση που έκανε μπροστά στις κάμερες ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. 

Ειδικότερα, για το θέμα του επόμενου προέδρου της Δημοκρατίας, ο Αλέξης Τσίπρας κάλεσε τον πρωθυπουργό να απόσχει από διχαστικές επιλογές και να προχωρήσει σε μια επιλογή που ενώνει όπως η ανανέωση της θητείας του Προκόπη Παυλόπουλου. 

Στο θέμα του εκλογικού νόμου, ο κ. Τσίπρας δήλωσε πως είπε στον πρωθυπουργό ότι είναι κάθετα αντίθετος με την επιστροφή ενός συστήματος ανισοτιμίας ψήφου.

Τέλος στο θέμα των σχέσεων ΗΠΑ-Ελλάδας, ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για "εκκωφαντική σιωπή" από την πλευρά του Τραμπ για τα ελληνοτουρκικά, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης Μητσοτάκη στην Ουάσιγκτον. Πρόσθεσε δε ότι ζήτησε από τον Πρωθυπουργό να αναστείλει τη ψήφιση του νομοσχεδίου για την αναβάθμιση της αμυντικής συνεργασίας με τις ΗΠΑ, μέχρις ότου εξασφαλισθεί η έμπρακτη στήριξη στα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας. 

Ολόκληρη η δήλωση του Αλέξη Τσίπρα:

Είχα σήμερα την ευκαιρία να συνομιλήσω με τον κύριο Μητσοτάκη για τις περιφερειακές εξελίξεις, τα ελληνοτουρκικά και το πρόσφατο ταξίδι του στις ΗΠΑ.

Εξέφρασα την ανησυχία μας για την αυξανόμενη ένταση στην περιοχή και κυρίως για τον κίνδυνο μια νέας εθνικής περιπέτειας τώρα που βγήκαμε από τη 10ετή περιπέτεια της οικονομική κρίσης.

Υπογράμμισα επίσης τον προβληματισμό και την έντονη ανησυχία μας -και πιστεύω όλου του ελληνικού λαού- από την εκκωφαντική σιωπή που επικράτησε κατά την επίσκεψη του, όχι μόνο από τον Πρόεδρο Τραμπ αλλά από όλη την αμερικανική ηγεσία, απέναντι στην πιο σοβαρή κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας των τελευταίων 20 ετών.

Στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό στη Βουλή είχα τονίσει ότι κανείς δεν πρέπει να μας θεωρεί δεδομένους.

Τότε ο κ. Μητσοτάκης είχε πει προσυπογράφω αυτή τη φράση.

Στη πράξη όμως έκανε το αντίθετο.

Δήλωσε ότι η Ελλάδα είναι προβλέψιμος σύμμαχος, δηλαδή δεδομένος.

Έδωσε όσα είχε να δώσει -και με το παραπάνω- πριν καν ζητήσει όσα δικαιούται να πάρει.

Και αυτή είναι εσφαλμένη τακτική.

Το κρίσιμο ερώτημα που απασχολεί κάθε Έλληνα πολίτη σήμερα, ανεξαρτήτως κομματικής προτίμησης, είναι αν οι ισχυροί σύμμαχοί μας θα πιέσουν την Τουρκία να μην κλιμακώσει τις προκλήσεις και θα βρεθούν έμπρακτα στο πλευρό μας, στο ενδεχόμενο που η Τουρκική πλευρά εντείνει αυτές τις προκλήσεις.

Χωρίς ξεκάθαρη διαβεβαίωση σε αυτό το ενδεχόμενο, πιστεύω είναι λάθος να προχωράμε σα να μη συμβαίνει τίποτα.

Ζήτησα λοιπόν από τον Πρωθυπουργό να αναστείλει τη ψήφιση του νομοσχεδίου για την αναβάθμιση της αμυντικής μας συνεργασίας με τις ΗΠΑ, μέχρις ότου εξασφαλισθεί η έμπρακτη στήριξη στα κυριαρχικά μας δικαιώματα.

Του δήλωσα επίσης ότι θα στηρίξουμε την ενίσχυση των ενόπλων δυνάμεων, όπως έχουμε αποδείξει.

Περιμένουμε ωστόσο μία σοβαρή τεκμηρίωση για την αναγκαιότητα της αγοράς των f35 σε σχέση με το κόστος, καθώς δεν πρέπει να επαναλάβουμε μια αλόγιστη κούρσα εξοπλισμών, τώρα που βγήκαμε από την κρίση.

Με ενημέρωσε επίσης και για τη πρόθεση του να αλλάξει εκ νέου τον εκλογικό νόμο.

Του εξέφρασα τη κάθετη διαφωνία μας στην επιστροφή ενός συστήματος ανισοτιμίας ψήφου.

Σε μια περίοδο που απαιτούνται συνεννόηση, σύνθεση απόψεων και προγραμματικές συγκλίσεις, ο ίδιος δυστυχώς επιμένει στη λογική των μονοκομματικών κυβερνήσεων.

Αυτών δηλαδή που μας οδήγησαν στη κρίση.

Τέλος, ζήτησα από τον κ. Μητσοτάκη, δεδομένων και των συνθηκών που απαιτούν εθνική συνεννόηση, να σταματήσει τα καλλιστεία επιλογής Προέδρου της Δημοκρατίας.

Να επισπευστεί η ανανέωση της θητείας του Προκόπη Παυλόπουλου και αμέσως μετά να συγκληθεί το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών για τη χάραξη εθνικής στρατηγικής.

Ελπίζω η επιμονή του κύριου Μητσοτάκη σε επιλογές που διχάζουν να μη συνεχιστεί.

Και να προβεί σε επιλογές και πρωτοβουλίες που δε διχάζουν αλλά ενώνουν, στη βάση μιας κοινής εθνικής στρατηγικής, ιδιαίτερα στα εθνικά θέματα.

Γιατί σκοπός όλων μας πρέπει να είναι, να μην οδηγηθεί η χώρα και σε νέα κρίση, εθνική αυτή τη φορά.

Το βίντεο της δήλωσης του Αλέξη Τσίπρα

Σημειώνεται ότι λίγο μετά το τετ-α-τετ με τον πρωθυπουργό, ο κ. Τσίπρας εμφανίστηκε προβληματισμένος από τις εξελίξεις και όχι από το κλίμα της συνάντησης. Ερωτηθείς για το πώς ήταν το κλίμα της συνάντησης ο κ. Τσίπρας ανέφερε: "Με προβληματίζουν οι εξελίξεις, όχι το κλίμα", δήλωσε, αναφερόμενος προφανώς στα ελληνοτουρκικά και τα τεκταινόμενα της τελευταίας περιόδου. 

Σε άλλο ερώτημα δημοσιογράφου για το αν έχει πιθανότητες να είναι πρόεδρος της Δημοκρατίας ξανά ο Παυλόπουλος, ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι αυτό θα εξαρτηθεί από τις εσωτερικές αντιδράσεις στη ΝΔ.

Το τετ-α-τετ των δύο πολιτικών ξεκίνησε σε πολύ χαλαρή ατμόσφαιρα ενώ και οι δύο μίλησαν ο ένας στον άλλο στον ενικό.

Ο διάλογος Μητσοτάκη-Τσίπρα

«Καλή χρονιά» είπε κατ’ αρχάς στον Αλέξη Τσίπρα ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Τσίπρας ρώτησε τον πρωθυπουργό «Πότε επέστρεψες; Χθές το μεσημέρι του απάντησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Πρόλαβες να ξεκουραστείς το τζετ λάγκ;» και ο Κυριάκος Μητσοτάκης του απάντησε:

«Ναι συνηθισμένα τα βουνά, το έχω κάνει αυτό το δρομολόγιο πολλές φορές δεν με επηρεάζει πια».

«Πόσο μέρες μείνατε»; ρώτησε ο Αλέξης Τσίπρας. «Δυο ημέρες στην Ουάσινγκτον και 18 ώρες στην Φλόριντα.. Τα απολύτως απαραίτητα».

Στη συνέχεια ο κ. Τσίπρας έδωσε συμβουλές πώς να ξεπεράσει το τζετ λαγκ. «Να πίνεις πολύ νερό και να κάνεις γυμναστική»! είπε ο Αλέξης Τσίπρας στον πρωθυπουργό.

«Γενικά είναι καλή συνήθεια» είπε ο πρωθυπουργός στον Αλέξη Τσίπρα.

 

 

try { _402_Show(); } catch(e) {}

 

thetoc